Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Η ΠΕΙΡΑΙΩΣ προσέφυγε στο Μηχανισμό Στήριξης (ΕLΑ) και ... γίνεται κρατική;

Από το ιστολόγιο http://www.greekmoney.gr/index.php/permalink/69391.html

image

Κυκλοφορούσε ως φήμη ότι κάποιες ελληνικές τράπεζες θα προσφύγουν στον Μηχανισμό Επείγουσας Παροχής Ρευστότητας(ELA). Πλέον αποτελεί πραγματικότητα, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς, όπως δήλωσε στέλεχος της στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, έκανε χρήση του ELA κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους.
«Είχαμε πρόσβαση στον ELA», είπε ο Αλέξανδρος Μάνος, σύμφωνα με το Dow Jones Newswire. «Προσχωρήσαμε στον μηχανισμό ELA το τρίτο τρίμηνο», διευκρίνισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σύμφωνα με το Reuters. 

«Μας δίνει μεγαλύτερο περιθώριο κίνησης, περισσότερη ευελιξία. Είναι πιο ακριβό από τα δάνεια της ΕΚΤ. Το κόστος ανέρχεται στο 3,5% περίπου έναντι 1,5% στην ΕΚΤ», προσέθεσε.

Οπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία η τράπεζα έκανε χρήση του ELA κάποια στιγμή μετά τις 30 Ιουνίου όταν και έκλεισε το πρώτο εξάμηνο της χρήσης. Το στέλεχος της Πειραιώς σημείωσε πως η προσφυγή στο συγκεκριμένο μηχανισμό προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στην τράπεζα αν και το επιτόκιο δανεισμού είναι κατά πολύ υψηλότερο σε σύγκριση με αυτό της ΕΚΤ, καθώς διαμορφώνεται στο 3,5% έναντι 1,5% της κεντρικής τράπεζας του ευρώ.

To  ELA είναι ένας έκτακτος μηχανισμός παροχής ρευστότητας δηλαδή οι τράπεζες θα έχουν ρευστότητα και είναι λάθος η δαιμονοποίηση του, δεν αποτελεί καταστροφή.
Καταστροφή θα είναι να μείνουν χωρίς ρευστότητα οι τράπεζες.
Μέχρι τώρα το τραπεζικό σύστημα στηρίζεται από τις καταθέσεις του ελληνικού δημοσίου με  7 - 8 δις ευρώ από τα δημόσια Ταμεία και δημόσιες επιχειρήσεις ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα κλονιστεί το τραπεζικό σύστημα….
Είναι σε όλους πλέον γνωστό ότι το ελληνικό δημόσιο για να στηρίξει τις τράπεζες τους διοχέτευε ρευστότητα. Οι καταθέσεις του δημοσίου στις τράπεζες ξεπερνάει πλέον τα 8,5 δις ευρώ.
Οι καταθέσεις του δημοσίου κρατούν εν ζωή τις ελληνικές τράπεζες.
Η στρατηγική αυτή αποδείχθηκε σωτήρια για το τραπεζικό σύστημα γιατί αν δεν είχαν υπάρξει καταθέσεις από το δημόσιο προς τις  τράπεζες πιθανότατα θα έχει κλονιστεί σοβαρά το τραπεζικό σύστημα.
Η απόφαση του Ε. Βενιζέλου να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα ακόμη και με νομοθετική πράξη δηλαδή να διοχετεύει ρευστότητα προς τράπεζες που εμφανίζουν βραχυχρόνια προβλήματα ρευστότητας ήταν σωστή υπό την έννοια ότι πρέπει πάση θυσία να προστατευτεί η σταθερότητα του συστήματος.
Το ελληνικό κράτος πάντως πλειστάκις φορές έχει στηρίξει τις ελληνικές τράπεζες.
Το προηγούμενο διάστημα ορισμένες ελληνικές τράπεζες 4 με 5 όπως αναφέρουν πηγές κινδύνευσαν να βρεθούν σε αδιέξοδο όσον αφορά την ρευστότητα τους.
Μέσα σε αυτές τις τράπεζες περιλαμβάνονται και 2 μεγάλες και 3 μικρότερες τράπεζες οι οποίες λόγω της συνεχούς εκροής καταθέσεων η οποία φθάνει σε μηνιαία βάση τα 3-4 δις ευρώ αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.
Ωστόσο οι τράπεζες χρειάστηκαν πρόσφατα σημαντική ρευστότητα ώστε να καλύψουν βραχυχρόνιες ανάγκες τους.
Αποτάθηκαν και στην ΕΚΤ και έτσι εξηγείται γιατί η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών έχει εκτοξευθεί πάνω από τα 103 δις ευρώ για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο επίσης αυξάνεται στα 105 δις ευρώ.
Τα στοιχεία για τον Ιούλιο όσον αφορά την ρευστότητα από την ΕΚΤ θα ανακοινωθούν άμεσα από την ΤτΕ
Όμως ως γνωστό οι εγγυήσεις των τραπεζών έχουν απολέσει μέρος της αξίας τους και οι τράπεζες για να μπορούν να δανείζονται είτε καταθέτουν περισσότερες εγγυήσεις είτε καταθέτουν ρευστά διαθέσιμα για να βελτιώσουν την πιστοληπτική ικανότητα των collaterals. Εσχάτως παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα στα collaterals και η ενεργοποίηση του ELA θεωρείται πλέον πάρα πολύ πιθανή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου