Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Βέλγιο κατά Γερμανίας για ευρωκρίση

Από το ιστολόγιο http://www.briefingnews.gr/international/item/4117

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Βελγίου Ολιβιέ Σαστέλ κατηγορεί την Γερμανία για έλλειμμα αλληλεγγύης στην διαχείριση της κρίσης της ζώνης του ευρώ και επικρίνει την αξίωση του Βερολίνου και του Παρισιού να κυβερνήσουν την Ευρώπη, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Le Soir.

    "Τα πλεονεκτήματα που εξασφαλίζει η Γερμανία από την ενιαία (ευρωπαϊκή) αγορά θα πρέπει να αντισταθμισθούν από την αποδοχή εκ μέρους της των ευρωομολόγων", τα οποία θα βοηθούσαν τις χώρες της νομισματικής ένωσης να εξασφαλίσουν ομογενοποίηση των όρων δανεισμού τους στις αγορές", δηλώνει ο βέλγος υπουργός.

    "Το γεγονός ότι ορισμένα μεγάλα κράτη μέλη (της ΕΕ) επιμένουν να διατηρήσουν την εξουσία επί των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών υποθέσεων μπλοκάρει την εξεύρεση λύσης στην κρίση", δηλώνει ο Ολιβιέ Σαστέλ προσάπτοντας επίσης εμμέσως στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ ότι υποκύπτει σε εσωτερικούς εκλογικούς υπολογισμούς.

    "Οι πολιτικοί είναι περισσότερο ευαίσθητοι για αυτό που θα σκεφτεί η εσωτερική κοινή τους γνώμη , παρά για την ανάγκη εξεύρεσης πραγματικής λύσης στην κρίση αυτή", λέει.

    Ο βέλγος υπουργός δηλώνει επίσης ότι η Γερμανία και η Γαλλία έχουν την τάση να καθορίσουν την πορεία της Ευρώπης, κυρίως σε ό,τι αφορά την κρίση του ευρώ. "Η Ευρώπη δεν λαμβάνει πλέον αποφάσεις, παρά έπειτα από μία γαλλογερμανική συνάντηση! Είναι υπερβολικά πολύπλοκο ως πρακτική".

    Στο ίδιο κλίμα, ο Γιάτσεκ Ρόστοφσκι, ο υπουργός Οικονομικών της Πολωνίας, η οποία ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προειδοποίησε για τον κίνδυνο διάλυσης της ευρωζώνης. "Οι ευρωπαϊκές ελίτ, ανάμεσά τους και οι γερμανικές, θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θέλουν να διατηρηθεί το ευρώ, έστω και υπερτιμημένο, ή όχι", προειδοποίησε σε συνέντευξή του στον πολωνικό Τύπο στις αρχές της εβδομάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου