Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

ΕΠΙΘΕΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ Ορισμένοι θέλουν νέα τείχη στην ΕΕ

Από το ιστολόγιο http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63343103
Στη συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους εν όψει της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η μάχη που δίνει η Ελλάδα είναι δύσκολη, επισημαίνοντας πως ακούγονται μέχρι και ρατσιστικές φωνές εις βάρος της χώρας μας

Ορισμένοι θέλουν νέα τείχη στην ΕΕ



Με σκληρά λόγια για τη στάση Ευρωπαίων εταίρων έναντι της χώρας μας και με κάλεσμα για την εξεύρεση κοινής συνισταμένης για την προώθηση των αναγκαίων αλλαγών υποδέχθηκε χθες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στο Μαξίμου τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς.

Ο κ. Παπανδρέου, πλαισιωμένος από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο και αρκετούς υπουργούς, επιχείρησε να περιγράψει με ενάργεια την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη, τη μάχη διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης εκεί, τις "ρατσιστικές φωνές που ακούγονται από κάποιες χώρες εις βάρος της χώρας μας" και τις τρεις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης.
Είναι γεγονός ότι ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις εξελίξεις εντός και εκτός των τειχών δεν προσπάθησε να εξωραΐσει την κατάσταση - αντιθέτως αναφέρθηκε στα δύσκολα βήματα της διαπραγμάτευσης που γίνονται για την εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής και στις πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν στο εσωτερικό. Μίλησε για μια Ευρώπη με: "Πολιτικές δυσκολίες και με έλλειψη βούλησης από αρκετές χώρες, ή μια εσωστρέφεια σχεδόν εθνικιστική.
Σε σημείο που ακούγονται ορισμένες φορές έως και ρατσιστικές φωνές εις βάρος της χώρας μας. Είναι απαράδεκτα αυτά τα πράγματα, για μια Ευρώπη που θέλει να πιστεύει στη συνεργασία των λαών, που έχει περάσει Παγκόσμιους Πολέμους, που έχει ρίξει τα Τείχη, να προσπαθούν να δημιουργήσουν νέα τείχη, τέτοιου είδους".
Απευθυνόμενος εν συνεχεία στους κοινωνικούς εταίρους ο κ. Παπανδρέου "έδειξε" το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η κυβέρνηση και ανέδειξε ως προτεραιότητα το να αντιμετωπιστεί το μεγάλο θέμα της απειλής της χρεοκοπίας - "με τις όποιες δύσκολες αποφάσεις" συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
"Πήραμε σκληρά μέτρα με το πιστόλι στον κρόταφο" είπε άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος με αναφορές στα μέτρα που η κυβέρνηση έλαβε τα προηγούμενα δύο χρόνια.
Ο κ. Παπανδρέου συνέχισε επισημαίνοντας την ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές και για να γίνει η οικονομία ανταγωνιστική και να σταθεί στα δικά της πόδια.
Εφερε ως παράδειγμα τις αλλαγές στον χώρο της Παιδείας, στη Δημόσια Διοίκηση και στον παραγωγικό ιστό, από τον τουρισμό μέχρι την πράσινη ανάπτυξη.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο πρόβλημα του χρέους και στην προσπάθεια ανάταξης του τραπεζικού συστήματος, υπογραμμίζοντας το "μεγάλο πρόβλημα της ρευστότητας".
Κοινές λύσεις
"Πιστεύω ότι αυτή η πορεία πρέπει να συνεχιστεί" είπε ο πρωθυπουργός καλώντας τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη να καταθέσουν τις δικές τους απόψεις και να προσεγγίσουν από κοινού λύσεις και δράσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας.
Νωρίτερα ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι "βρισκόμαστε μπροστά σε ιστορικές αποφάσεις", προβλέποντας πως είτε η Ευρώπη θα πάει μπροστά σε μια μεγαλύτερη εμβάθυνση της ΕΕ είτε θα αρχίσει να διαλύεται αυτή η ιστορική προσπάθεια.
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου