Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Νταβούτογλου: Εμείς σας δώσαμε.. δώστε και εσείς πίσω την περιουσία των οθωμανικών ιδρυμάτων

Από το ιστολόγιο http://www.hellasontheweb.org/

Ότι κατέχουν σήμερα οι Τούρκοι, ιδιαίτερα στην Κωνσταντινούπολη είναι αποτέλεσμα μακραίωνης κατοχής.
davut-hillary-bartholΚάποιοι από την Ελλάδα βιάστηκαν, αναμέσα σε αυτούς  και ο Γ. Παπανδρέου, να συγχαρούν την τουρκική ηγεσία για την ούτως ή άλλως ανειλημμένη υποχρέωση που ανέλαβε απέναντι στις διεθνείς πιέσεις όπως και με αυτή που έγινε με τη πρόσφατη επίσκεψη της Χίλλαρυ Κλιντον στην Κωνσταντινούπολη.  Αν και τα Βακούφια –όχι όλα φυσικά αλλά ένα μικρό μέρος τους- θα «επιστραφούν» στα ευαγή χριστιανικά ιδρύματα με τη μορφή χρηματικών αποζημιώσεων, ένα είναι  γεγονός, πως  στην ουσία πρόκειται για μία απόφαση της τουρκικής ηγεσίας που ενισχύει οικονομικά το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.
Ωστόσο και σε αυτή την ανειλημμένη υποχρέωση τους οι Τούρκοι έρχονται χωρίς καθυστέρηση να ζητήσουν δια στόματος Αχμέτ Νταβούτογλου το σχετικό αντίδωρο.

Όπως αναφέρεται από το "newsbomb". Ιστορικό βήμα χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου την απόφαση της Άγκυρας να επιστρέψει ακίνητα ιδρυμάτων της ελληνικής μειονότητας” (εννοώντας -χριστιανικά- ιδρύματα).
Ωστόσο, προχώρησε και σε διεκδικήσεις. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Βατάν», είπε μεν ότι η επιστροφή των ακινήτων των ευαγών ιδρυμάτων είναι ιστορικό βήμα που δεν αποτελεί «χειρονομία καλής θέλησης προς τις μειονότητες» αλλά επιστροφή του δικαίου στους πολίτες μας, προχώρησε όμως ένα βήμα πιο κάτω εγείροντας, εμμέσως, θέμα αμοιβαιότητας: «Ελπίζουμε πως αυτά τα σημαντικά βήματα θα αποτελέσουν παράδειγμα και για τις άλλες χώρες. Θα αποτελούσε ωραίο παράδειγμα η επιστροφή των ακινήτων των ευαγών ιδρυμάτων που πέρασαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, ειδικότερα στα Βαλκάνια με πρώτη την Ελλάδα, στους εκεί ομογενείς μας που είναι υπήκοοί τους», τόνισε.
Ο γενικός διευθυντής των Βακουφίων, Αντνάν Ερτέμ δήλωσε στην εφημερίδα «Σαμπάχ» ότι για τα ακίνητα που έχουν πουληθεί σε τρίτα πρόσωπα θα καταβληθεί αποζημίωση βάσει της αντικειμενικής αξίας και αποκάλυψε: «Με τη νέα εφαρμογή το κράτος θα βγει κερδισμένο. Η αντικειμενική αξία που θα καταβληθεί είναι σε ποσοστό το 1/5 των αποζημιώσεων που θα καταβάλλονταν λόγω των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου