ΕΧΟΥΜΕπολλές φορές στο παρελθόν τονίσει την ανάγκη αλλαγής της στάσης μας, ως Κυπριακή Δημοκρατία, έναντι των Βρετανών. Δεδομένης της βρετανικής πολιτικής στο Κυπριακό, είναι σαφές πως δεν μπορεί με τη σημερινή τακτική της Λευκωσίας να αντιμετωπισθούν μεθοδεύσεις και να αποφευχθούν τρικλοποδιές. Για χρόνια επικρατεί η λογική στους εκάστοτε κυβερνώντες -με εξαιρέσεις φυσικά- ότι δεν μπορούμε να ανοίξουμε δεύτερο μέτωπο. Αυτή είναι μια φτηνή δικαιολογία που δεν συνδέεται με την πραγματικότητα. Συνδέεται με την ατολμία και την αδυναμία να αντιμετωπισθούν οι βρετανικές μεθοδεύσεις.
Παρακολουθήσαμετην τελευταία περίοδο τους Βρετανούς να ανασύρουν από τα συρτάρια τους τον μπαμπούλα αποχώρησης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από την Κύπρο, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία στο Κυπριακό τους επόμενους λίγους μήνες. Η θέση αυτή διατυπώθηκε πολλές φορές και πρόσφατα από τον μόνιμο αντιπρόσωπο της χώρας αυτής στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Παρακολουθούμε από κοντά τους Βρετανούς (το Φόρεϊν Όφις) να διαμορφώνουν στο παρασκήνιο συνθήκες επιβολής στο Κυπριακό.
Ασφαλώςκαι αυτή η τακτική δεν είναι καινούργια. Η βρετανική πολιτική είναι διαχρονική και δεν διαφοροποιείται. Έχει πολλές φορές στο παρελθόν αναφερθεί πως η Βρετανία έχει συμφέροντα στην Κύπρο και μέσα από την πολιτική που ασκεί, εξυπηρετούνται. Αυτό ακριβώς, σε αυτή δηλαδή την προσέγγιση, βρίσκεται και το κλειδί της αντιμετώπισης των μεθοδεύσεων αυτών.
Εκτιμούμεπως εάν οι γραφειοκράτες του Φόρεϊν Όφις αντιληφθούν πως τα στρατηγικά τους συμφέροντα, όπως αυτοί τα αντιλαμβάνονται, απειλούνται ή και θα επηρεασθούν αρνητικά, τότε θα σπεύσουν να αναθεωρήσουν την πολιτική τους. Γιατί, εάν για παράδειγμα ανοίξει θέμα Βάσεων, τότε διαφορετική θα είναι και η στάση τους. Και όταν αναφερόμαστε στο θέμα τούτο, θεωρούμε πως υπάρχουν διάφορα στάδια τα οποία μπορούν να κλιμακωθούν αναλόγως και της συμπεριφοράς των Βρετανών. Μπορούν, δηλαδή, να σταματήσουν όλες οι διευκολύνσεις και βαθμηδόν να υπάρξουν κινήσεις που να οδηγούν στον τερματισμό της παρουσίας των Βάσεων στο νησί. Άλλωστε -και σε αυτό συμφωνούν και πολιτικές δυνάμεις στη Βρετανία αλλά και η πλειοψηφία των πολιτών- οι Βάσεις θεωρούνται αποικιοκρατικό κατάλοιπο. Όσο δε αφορά το ρόλο της Βρετανίας ως εγγυήτριας δύναμης, νομίζουμε πως αυτό ασκήθηκε μόνο προς την αντίθετη κατεύθυνση. Θεωρούμε δε πως το Λονδίνο θα μπορούσε σε αυτό να πρωτοστατήσει ώστε, σε περίπτωση λύσης, να καταργηθεί αυτό το ξεπερασμένο σύστημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου