Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Τελεσίγραφο από Μέρκελ-Σαρκοζί «Χωρίς συμφωνία δεν έχει άλλα λεφτά… »

Με την Ελλάδα πρωταγωνίστρια σε όλα τα μέτωπα ξεκίνησε η εβδομάδα.

Η συνάντηση των δύο κορυφαίων Ευρωπαίων ηγετών, του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί και της Γερμανίδας Καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ, στο Παρίσι, παρουσία μάλιστα των βασικών υπουργών των δύο κυβερνήσεων, είχε ως κύριο θέμα της ατζέντας το «ελληνικό ζήτημα», με φόντο τις δραματικές εξελίξεις στην Αθήνα, την πίεση να λυθεί «μια και καλή», όπως τόνισε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο Γάλλος πρόεδρος, αλλά και ενόψει της προγραμματισμένης για την Τετάρτη συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, όπου θα πρέπει να υπάρχει προς έγκριση μια τελική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της.


Ειδάλλως τα σενάρια  ποικίλουν και κανένα δεν μοιάζει  ευνοϊκό για τη χώρα μας.

Κάτι που επεσήμαναν στις δηλώσεις τους και ο Νικολά Σαρκοζί και η Άγκελα Μέρκελ.

Με δυο λόγια οι Ευρωπαίοι ηγέτες προειδοποίησαν την Αθήνα πως εάν δεν ληφθεί μια τελική απόφαση που θα περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα των δανειστών και τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες αυτοί πιέζουν, δεν θα εγκριθούν νέα δάνεια για την Ελλάδα, ούτε φυσικά θα προχωρήσει και η αναδιάρθρωση του χρέους που θεωρητικά και τυπικά είναι «τελειωμένη», αλλά ΔΕΝ έχει ανακοινωθεί.

«Θέλουμε αυτή τη συμφωνία. Οι ηγέτες της Ελλάδας  έλαβαν δεσμεύσεις και πρέπει να τις  σεβαστούν», δήλωσε ο κύριος Σαρκοζί με την Γερμανίδα καγκελάριο να υπερθεματίζει και να «απειλεί» με τη σειρά της πως «ο χρόνος είναι περιορισμένος και πως δεν μπορεί να υπάρξει νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα εάν δεν υπάρξει συμφωνία με την Τρόικα».

Την ίδια ώρα οι Financial Times επιμένουν πως αυτός ο «περιορισμένος χρόνος» απλά δεν υπάρχει πια και προαναγγέλουν χρεοκοπία της Ελλάδας, ενώ και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν κύριος Αμαντέου Αλταφάζ διαμηνύει πως τα χρονικά περιθώρια τελείωσαν και η Αθήνα πρέπει να λάβει επειγόντως αποφάσεις, είτε θετικές, είτε αρνητικές, ει δυνατόν και εντός της ημέρας.

Όλες αυτές οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει έντονες ανησυχίες στους ανά τον κόσμο επενδυτές, με αποτέλεσμα οι ευρωαγορές να κινούνται πτωτικά, έστω και με ήπιες διακυμάνσεις την τελευταία ώρα, ενώ αρνητικά διαμορφώνονται και τα futures στη Wall Street, προδιαθέτοντας για ομοίως πτωτικό άνοιγμα.

Σε κάθε περίπτωση  τόσο ο Νικολά Σαρκοζί, όσο και  η Άγκελα Μέρκελ εξακολουθούν να περιμένουν τις αποφάσεις των πολιτικών αρχηγών στην Αθήνα. Εξακολουθούν να περιμένουν να βγει … «λευκός καπνός» από το Μαξίμου. Είναι ενδεικτικό πως παρά το έντονα επικριτικό τους ύφος δεν παρέλειψαν να δηλώσουν πως τόσο η Γαλλία, όσο και η Γερμανία, «θέλουν την Ελλάδα στο ευρώ», ενώ έχουν προγραμματίσει να προβούν σε ένα είδος διαγγέλματος αργότερα σήμερα το βράδυ, προκειμένου να μεταδοθεί ταυτόχρονα από τη γαλλική και τη γερμανική τηλεόραση στα βραδινά, κεντρικά δελτία ειδήσεων.

Έως τότε εκτιμούν πως θα γνωρίζουν το … «πόρισμα» από την Ελλάδα. Και θα τοποθετηθούν αναλόγως!

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου