Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Άτακτη χρεοκοπία "βλέπει" για την Ελλάδα ο Fitch

Με μια ελληνική χρεοκοπία να θεωρείται ήδη ορατή στον ορίζοντα, το πώς θα διαμορφωθούν τα τιτλοποιημένα προϊόντα της Ελλάδας, εξαρτάται από τον τύπο της χρεοκοπίας, σύμφωνα με την Fitch Ratings.
Ο οίκος επισημαίνει, ότι η Ελλάδα αναμένεται να καταλήξει σε ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους, η οποία θα διασφαλίζει ένα σύστημα πληρωμών.
Ωστόσο, μια άτακτη χρεοκοπία, η οποία μπορεί να καταλήξει και σε έξοδο από την ευρωζώνη, δεν μπορεί να αποκλειστεί πλήρως, και μπορεί να καταλήξει σε πιο επιζήμια αποτελέσματα για τα ελληνικά τιτλοποιημένα προϊόντα.

Σέντερ: "Η χρεοκοπία της Ελλάδας μόνη επιλογή για την αξιοπρέπεια των Ελλήνων"
Τη συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδας και την έξοδο από την Ευρωζώνη θεωρεί ως μοναδική επιλογή, "για την αξιοπρέπεια των Ελλήνων και την σταθερότητα του ευρώ", ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας, Μάρκους Σέντερ.
O Σέντερ διαπιστώνει αδιέξοδο στις προσπάθειες διάσωσης της χώρας και επισημαίνει ότι "δεν επιτρέπεται η Γερμανία και η Ευρώπη να πληρώνουν συνεχώς και η Ελλάδα να μην κάνει τίποτα".
"Αν οι Έλληνες δεν είναι σε θέση και εν τέλει δεν θέλουν να κάνουν τις μεταρρυθμίσεις, τότε δεν έχει απολύτως κανένα νόημα", προσθέτει δε ότι "μια χρεοκοπία μπορεί να αποτελέσει και ευκαιρία" για την Ελλάδα, επισημαίνει ωστόσο ότι σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να εξασφαλισθεί ότι δεν θα κινδυνεύσει το ευρώ και η Ευρώπη και ζητεί μια εθνική στρατηγική για το θέμα.
Ο κ. Σέντερ σημειώνει ότι πρέπει να αποφασιστεί εάν υπάρχει πλέον νόημα να ζητούμε από την Ελλάδα μεταρρυθμίσεις που δεν μπορούν να υλοποιηθούν ή μια νέα πορεία, η οποία "δεν θα μπορούσε να είναι τίποτε άλλο από μια έξοδο από την Ευρωζώνη" ώστε να μπορούν οι Έλληνες να αποφασίζουν μόνοι τους πώς θα διαμορφώσουν την πορεία τους.
Το στέλεχος της CSU πάντως αναγνωρίζει ότι ο ελληνικός λαός υποφέρει, αν και φέρει την μικρότερη ευθύνη και επιρρίπτει την ευθύνη στις προηγούμενες κυβερνήσεις, οι οποίες, εκτιμά, "δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα με ειλικρίνεια".
Reuters: Μόνη προθεσμία το Eurogroup
"Δεν υπάρχει προθεσμία για συμφωνία των πολιτικών αρχηγών τη Δευτέρα", δήλωσε κυβερνητικό στέλεχος, προσθέτοντας πως μοναδική προθεσμία για την επίτευξη συμφωνία είναι η συνεδρίαση του Eurogroup.
Η κυβέρνηση, η τρόικα και οι πολιτικοί αρχηγοί θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία για τους όρους της δεύτερης δανειακής σύμβασης πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup, δήλωσε το κυβερνητικό στέλεχος.
Ερωτηθείς για το αν υπάρχει προθεσμία να απαντήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί για τους όρους της νέας δανειακής σύμβασης τη Δευτέρα, είπε: "Όχι, δεν υπάρχει τέτοιο deadline".
"Το μόνο deadline" πρόσθεσε, "είναι να υπάρξει το staff agreement με τη στήριξη των πολιτικών αρχηγών πριν το Eurogroup. Ασφαλώς θέλουμε μια συμφωνία όσο τον δυνατόν συντομότερα, υπάρχει μεγάλη πίεση χρόνου".

ΠΗΓΗ news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου