Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Ολοκληρώθηκαν οι συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά σε όλη τη χώρα

Από το protothema
 
Ολοκληρώθηκαν οι συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, φοιτητές ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα κατά του Μνημονίου και των σκληρών μέτρων συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κοτζιά. Κεντρικό σύνθημα της φετινής απεργίας της Πρωτομαγιάς ήταν το: «Κανείς μόνος του, όλοι μαζί μπορούμε». 

Για να συμπαρασταθεί στους Έλληνες εργαζόμενους βρέθηκε και η Γερμανίδα βουλευτής, Χαϊκεν Χέλσεν, της γερμανικής αριστεράς. Το δικό τους βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό έστειλαν και οι συνδικαλιστές της Πορτογαλίας, ενώ δυναμική ήταν και η κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στο εργοστάσιο της Ελληνικής Χαλυβουργίας οι εργαζόμενοι του οποίου απεργούν εδώ και 184 ημέρες

Στη Βουλή, για αποφυγή τυχόν επεισοδίων έχει στηθεί ο γνωστός σιδερένιος φράχτης, ενώ μικροεπεισόδια σημειώθηκαν στην πλατεία Κοραή όταν ομάδα αγνώστων κατέστρεψε το περίπτερο της Δημοκρατικής Αριστεράς καθώς και τα περίπτερα του Συνδέσμου Εθνικής Ενότητας Απόστρατων Αξιωματικών και αυτό της Κοινωνικής Συμμαχίας στις οδούς Αρσάκη και Σταδίου στην πλατεία Τυραννοκτόνων. 

Στην οδό Εμμανουήλ Μπενάκη άγνωστοι πυρπόλησαν ένα πολυτελές αυτοκίνητο, ενώ επιχείρησαν να κάψουν και το περίπτερο των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Στα Εξάρχεια σημειώθηκαν επεισόδια με αγνώστους να πετούν πέτρες και βόμβες μολότοφ κατά αστυνομικών δυνάμεων οι οποίες απάντησαν με χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Οι συγκεντρώσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα

Το Μάη στην εξοχή προτίμησαν να πιάσουν σήμερα πρώτη του μήνα οι εργαζόμενοι στην Κρήτη καθώς δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των συνδικαλιστικών φορέων για να συμμετάσχουν μαζικά στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Στο Ηράκλειο η εκδήλωση ξεκίνησε με τις καθιερωμένες ομιλίες έξω από το Εργατικό Κέντρο στη Λεωφόρο Δημοκρατίας όπου από τις 10 το πρωί άρχισαν να συγκεντρώνονται έξω από το ΕΚΗ οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου .

Η συμμετοχή του κόσμου όσο περνούσε η ώρα αυξάνονταν χωρίς πάντως ο αριθμός των εργαζομένων να πλησιάσει προηγούμενες κινητοποιήσεις.

Στα Χανιά οι συμμετοχή των εργαζομένων στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς δεν ήταν ικανοποιητική.

Στην Πάτρα ολοκληρώθηκαν ειρηνικά οι πορείες στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας. Νωρίτερα στο πρώην παράρτημα του Πανεπιστημίου στον οδό Κορίνθου  επέστρεψε πριν από λίγο  μεγάλη ομάδα αντιεξουσιαστών.

Στο Βόλο με τρεις διαφορετικές και πολυπληθείς συγκεντρώσεις τιμήθηκε φέτος η εργατική Πρωτομαγιά.




Μετ’ εμποδίων οι μετακινήσεις

Από το πρωί εξάλλου οι μετακινήσεις στο Λεκανοπέδιο πραγματοποιούνται με αρκετά προβλήματα λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες στις κινητοποιήσεις.
Αναλυτικότερα, ακινητοποιημένοι για όλη την ημέρα θα παραμείνουν οι συρμοί του ΟΣΕ και του προαστιακού σιδηροδρόμου, καθώς οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν 24ωρη απεργία.

Από τις 7.30 το πρωί έως τις 10 το βράδυ θα κινηθούν τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, ενώ από τις 8 το πρωί έως τη λήξη της βάρδιας θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια του Μετρό, του Ηλεκτρικού Σιδηρόδρομου και του Τραμ. Λόγω της απεργίας στον Προαστιακό, οι συρμοί του Μετρό θα εκτελούν δρομολόγια μέχρι τη Δουκίσσης Πλακεντίας.
Με προσωπικό ασφαλείας θα κινηθούν τα λεωφορεία του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης ΟΑΣΘ , καθώς οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία.




Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Δεμένα θα παραμείνουν και τα πλοία έως τις 12 το μεσημέρι, τα πλοία λόγω τετράωρης στάσης εργασίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας ΠΝΟ . Ωστόσο, πολλά πλοία αναμένεται να μη λύσουν καθόλου κάβους, καθώς τέσσερα μεγάλα ναυτεργατικά σωματεία, η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), η Πανελλήνια Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού «Ο Στέφενσων» και η Πανελλήνια Ένωση Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) αποφάσισαν 24ωρη απεργία, ενώ διοργανώνουν και συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου