Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Μέρκελ: «Οδηγούμαστε σε Ευρώπη δύο ταχυτήτων»

Τη δικιά της απάντηση στις πιέσεις που δέχεται πανταχόθεν αναφορικά με την οικονομική της πολιτική και τις επιλογές της για την Ευρωζώνη, επιλογές που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε όξυνση των προβλημάτων στις ήδη «ασθενείς» χώρες, όπως η Ελλάδα και τώρα και η Ισπανία επιχειρεί να δώσει η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Η οποία όχι μόνο αρνείται να ενδώσει στα αιτήματα για μια πιο ήπια δημοσιονομική προσαρμογή και για λιγότερο «αυστηρό» δημοσιονομικό πλαίσιο στην ΕΕ, αλλά δηλώνει ευθέως πως η Ευρώπη αναπόφευκτα οδεύει προς μια ένωση δύο ταχυτήτων!!!


Η κυρία Μέρκελ δήλωσε, σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό ARD, πως η στενότερη ενοποίηση σε ορισμένα «κομμάτια» της Ευρώπης -όπως είναι η ευρωζώνη και η περιοχή Σένγκεν- θα οδηγήσει σε μια Ευρώπη δυο ταχυτήτων. «Ήδη το έχουμε αυτό σε διάφορες περιοχές σήμερα. Όποιος είναι στην νομισματική ένωση, θα πρέπει να έρθει πιο κοντά. Πρέπει να είμαστε ανοικτοί στο να κάνουμε δυνατή τη συμμετοχή για όλους. Όμως δεν μπορούμε να μείνουμε στάσιμοι γιατί ορισμένοι δεν θέλουν να μας ακολουθήσουν»!

Η Γερμανίδα καγκελάριος προσπάθησε παράλληλα να υποβαθμίσει και τις προσδοκίες ότι η ευρωπαϊκή σύνοδος Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα θα μπορούσε να αποφέρει ένα «master plan» για το μέλλον της Ευρώπης, δήλωσε ωστόσο ότι θα δημιουργηθεί κάποια ατζέντα για την περαιτέρω ενοποίηση. «Δεν πιστεύω πως θα υπάρξει μια και μόνο σύνοδος που θα αποφασίσει το μεγάλο βήμα» ξεκαθάρισε...

Την ίδια ώρα, η στάση της κυβέρνησης Μέρκελ και κυρίως η απροθυμία της να προχωρήσει με αποφασιστικά βήματα στην αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους συγκεντρώνουν και πάλι τα «πυρά» των περισσοτέρων αναλυτών, οικονομολόγων, αλλά και πολιτικών παραγόντων εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης!
Φήμες δε, από την Ιταλία, θέλουν Ρώμη και Παρίσι να ενώνουν τις δυνάμεις τους, εν μέσω κρίσης, για να στηρίξουν τη Αθήνα, αναφέρει ιταλική εφημερίδα, σύμφωνα με την οποία ο γαλλο-ιταλικός άξονας τείνει χείρα φιλίας και στην Βρετανία προκειμένου να απομονώσει ουσιαστικά τη Γερμανία.


ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου