Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Πολεμικό κλίμα δημιουργεί η Άγκυρα εντός της κυπριακής ΑΟΖ

Λευκωσία: «Μόνιμη» σχεδόν παρουσία σχεδιάζουν να έχουν οι Τούρκοι στην ανατολική Μεσόγειο, με ασκήσεις και περιπολίες. Αυτό διαφαίνεται από το γεγονός ότι συχνά σχεδιάζουν ασκήσεις ενώ πολεμικά πλοία και αεροσκάφη κινούνται εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) περιπολώντας.

Στόχος, όπως είναι γνωστό, είναι η έντονη αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και η δημιουργία προβλημάτων στις έρευνες για εξόρυξη φυσικού αερίου ενόψει και της νέας αδειοδότησης.


Ταυτόχρονα, είναι προφανές πως οι συχνές ασκήσεις νοτίως της Κύπρου συνδέονται και με την προσπάθεια της Άγκυρας να προκαλέσει προβλήματα στην κυπριακή προεδρία της ΕΕ, αδιαφορώντας για το την συριακή κρίση που εκτυλίσσεται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σήμερα αρχίζει άσκηση των τουρκικών δυνάμεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό θα ασκηθεί στα κυπριακά «οικόπεδα», 2, 3, 8, 9 και 12 σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή, ενώ όπως έγραψε την Τετάρτη ο «Φ», στην περιοχή πραγματοποιούν ασκήσεις το Ισραήλ αλλά και οι Βρετανοί, οι οποίοι έχουν αρχίσει από την 9η Ιουλίου με εμπλοκή μόνο αεροσκαφών.

Το Ισραήλ, έχει δεσμεύσει περιοχές στα όρια του FIR Λευκωσίας και Καΐρου ενώ οι Βρετανοί είναι πιο κοντά στα τουρκικά γυμνάσια. Ισραήλ και Βρετανία έχουν εξασφαλίσει άδεια για τις ασκήσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Ηλιάδης, μιλώντας την Τετάρτη στην τηλεόραση του ΡΙΚ, αναφέρθηκε στις ασκήσεις αυτές σημειώνοντας πως η Τουρκία θα καταγγελθεί σε διεθνείς οργανισμούς για τη συμπεριφορά της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Τούρκοι στην άσκηση θα χρησιμοποιηθούν στην άσκηση τόσο πλωτά όσο και εναέρια μέσα: Μαχητικά F-16C/D και αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού από πλευράς Αεροπορίας και φρεγάτες, περιπολικά σκάφη, δύο αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 και ελικόπτερα ναυτικής συνεργασίας.

Στην ισραηλινή άσκηση αναμένεται να λάβουν μέρος μαχητικά αεροσκάφη F-16 Sufa και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου που φαίνεται ότι θα έχουν ως στόχο να «σκρινάρουν» την Τουρκία.

Ταυτόχρονα, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έχει προχωρήσει και στην ανάπτυξη τεσσάρων πολεμικών πλοίων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών και ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων για να προστατεύσει τις πλατφόρμες γεωτρήσεων για πετρέλαιο και άλλα σημεία ερευνών ανοιχτά του Ισραήλ και της Κύπρου.

Ταυτόχρονα, στη βρετανική άσκηση, που θα κινηθεί σε περιοχή την οποία θεωρούν υπό τη δικαιοδοσία των βρετανικών Βάσεων (άρα κοντά στις ακτές της Κύπρου) θα συμμετάσχουν τόσο πλωτά όσο και εναέρια μέσα, χωρίς να διευκρινίζεται ο τύπος τους.

Πηγή των βρετανικών Βάσεων που επικαλείται το ΡΙΚ ότι δεν έχει γίνει καμία επικοινωνία με τον τουρκικό στρατό, για χειρισμό της κατάστασης. Διατύπωσε επίσης την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει πρόκληση από τους Τούρκους.

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου