Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Τί συμφώνησαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί

Εκτονώθηκε εν τη γενέσει της η πρώτη "δοκιμασία" της κυβέρνησης συνεργασίας, παρά τις διαφοροποιήσεις με τις οποίες προσήλθαν στην σύσκεψη στο Μαξίμου οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που την στηρίζουν. Ενδεικτική η δήλωση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, ο οποίος, μετά το πέρας της σύσκεψης, τόνισε πως η σύγκλιση των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση παραμένει στο ακέραιο και με βάση αυτήν πορεύονται όλοι οι εταίροι.


Συγκεκριμένα ο κ. Κουβέλης σημείωσε τις δύσκολες και επίπονες διαδικασίες που ακολουθεί η κυβέρνηση, για να κερδίσει την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι βασικός κυβερνητικός πυλώνας παραμένει η προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δήλωσε ότι η συζήτηση των τριών πολιτικών αρχηγών επεκτάθηκε στις άμεσα νομοθετικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, στην εφαρμογή ήδη νομοθετημένων μέτρων, καθώς και στην εξεύρεση ισοδύναμων. Ειδικότερα, ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι απαιτούνται μέτρα για την ανακούφιση των πολιτών, παραπέμποντας και στα βασικά σημεία της προγραμματικής συμφωνίας.

Τόνισε πως η αναδιαπραγμάτευση θα γίνει, ώστε «και ο τόπος να ζήσει και η κοινωνία να σταθεί όρθια», εξήγησε, όμως, πως αποτελεί μια σκληρή και επίπονη διαδικασία.

Πάντως ο κύριος Κουβέλης άφησε αιχμές για όσους "όψιμα ανακαλύπτουν την αναδιαπραγμάτευση", όπως είπε, και τους οποίους κάλεσε να εγκαταλείψουν την πολιτική στάση που υπονομεύει την διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας. Μια δήλωση που προφανώς παραπέμπει σε βολές κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αν και ο κ. Κουβέλης, ερωτώμενος εάν υπονοεί κάποιον από τους κυβερνητικούς εταίρους, ξεκαθάρισε πως δεν αναφερόταν σε κανέναν απ' όσους μετείχαν στη σύσκεψη.

Διπλωματικοί ελιγμοί από Βενιζέλο

«Προχωράμε με βάση την προγραμματική συμφωνία» ήταν το μήνυμα που πέρασε με τις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά τη σύσκεψη.

Ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε τον στόχο της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, τονίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση προχωράει ενωμένη στο πλαίσιο της προγραμματικής της συμφωνίας.

Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι : "πρέπει να δείξουμε στους πολίτες ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε, για να ελαφρύνουμε το δημοσιονομικό πρόγραμμα της χώρας" και επισήμανε ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι η αναθεώρηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής κάτι που έχει ως αφετηρία την επιμήκυνση του».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξήγησε ότι πρέπει να πεισθούν οι Ευρωπαίοι εταίροι, ότι η ύφεση είναι μεγαλύτερη από αυτήν που είχε προβλεφθεί και άρα, η οικονομική προσαρμογή της χώρας απαιτεί μεγαλύτερο χρόνο.
 Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι το θέμα της επιμήκυνσης έχει τεθεί, ενώ επιχειρώντας να αμβλύνει τις εντυπώσεις που δημιούργησαν δηλώσεις του για τον υπουργό  Οικονομικών είπε ότι «ο κ. Στουρνάρας μετείχε σε ένα μέρος της  συνάντησης και μας παρουσίασε την εμπειρία του από το Eurogroup.

"Ο υπουργός έχει εμπειρία και ικανότητα να υλοποιήσει τους όρους της προγραμματικής μας συμφωνίας. Καμία διαπραγμάτευση δεν είναι εύκολη, έχει όμως, σημασία να παρουσιάσουμε επιχειρήματα, να φανούμε αξιόπιστοι, προωθώντας άμεσα τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις. Να πείσουμε ότι πρέπει  να καταβληθούν εμπροσθοβαρώς οι δόσεις του προγράμματος  , για να υπάρξει ρευστό στην αγορά και άρα ανάπτυξη".

Νέα σύσκεψη την επόμενη εβδομάδα

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, επεσήμανε το καλό κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση και τόνισε:

«Η ενημέρωση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα προς τον πρωθυπουργό και τους δυο πολιτικούς αρχηγούς επικεντρώθηκε στις βασικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, αλλά και στις προϋποθέσεις που απαιτούνται, για να επιτευχθεί ο στόχος της επαναδιαπραγμάτευσης. Αποφάσισαν ότι συνεχίζουν στη βάση της προγραμματικής συμφωνίας. Μίλησαν για τις ενέργειες που απαιτούνται για να επανέλθει στην κανονική του τροχιά το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας και συμφώνησαν να γίνει νέα συνάντηση στα μέσα της επόμενης εβδομάδας».

 Τί συμφώνησαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί

Επανασυντονισμός της κυβέρνησης φαίνεται πως επήλθε κατά τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών και μετά τις αρρυθμίες που προκάλεσαν δηλώσεις του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου για την διαπραγματευτική τακτική της.

Και κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο Μαξίμου τέθηκαν επί τάπητος θέματα που στόχο έχουν να ανακουφίσουν τους πολίτες και αναλυτικότερα τα εξής:

-          Όχι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια. Αντί αυτών θα προχωρήσει η αναζήτηση ισοδύναμων μέτρων

-          Να ζητηθεί από τους εταίρους διευκόλυνση στις δόσεις του δανείου

-          Να δοθεί επίδομα θέρμανσης με κοινωνικά κριτήρια

-          Τέλος συμφωνήθηκε η επαναδιαπραγμάτευση να γίνει με τη μέγιστη υψηλή πολιτική εκπροσώπηση, που σημαίνει με την παρουσία των τριών πολιτικών αρχηγών.

 Όπως ανέφεραν συνεργάτες του κ. Κουβέλη, δεν αποκλείεται οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, εκτός από την παρουσία τους στις συνόδους κορυφής, να προχωρήσουν σε συναντήσεις με ευρωπαίους ηγέτες και κυρίως με την κα. Άνγκελα  Μέρκελ και υον κ. Φρανσουά Ολάντ, σε Βερολίνο και Παρίσι, αντίστοιχα.

Τέλος, εξήγησαν, ότι το κλίμα ήταν το θετικότερο σε σχέση με όσες συναντήσεις τους είχαν προηγηθεί.

ΠΗΓΗ  protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου