Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Πολιτικός σεισμός στην Αίγυπτο



Η αποστράτευση των δύο πιο υψηλόβαθμων αξιωματικών των ένοπλων δυνάμεων της Αιγύπτου, την οποία ανακοίνωσε χθες ο ισλαμιστής πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, προκαλεί ανησυχίες στο Ισραήλ και χαρακτηρίζεται ως πολιτικός «σεισμός».«Είναι πρόωρο να κάνουμε εκτιμήσεις διότι όλα βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη στην Αίγυπτο, αλλά παρακολουθούμε από πολύ κοντά και με κάποια ανησυχία αυτό που συνέβη», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια κυβερνητική πηγή που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη.
«Η στρατιωτική συνεργασία είναι πιο απαραίτητη από ποτέ για την αποκατάσταση της τάξης στα σύνορα και στη (Χερσόνησο του) Σινά. Η νέα αιγυπτιακή στρατιωτική ιεραρχία το γνωρίζει, αλλά το ζήτημα είναι να μάθουμε τι θέλει η αιγυπτιακή ηγεσία», είπε η ίδια πηγή.

Κατά τον ίδιο, «αυτό το ερώτημα δεν έχει απαντηθεί, διότι η νέα αιγυπτιακή κυβέρνηση αρνείται κάθε επαφή με το Ισραήλ. Αυτό είναι ανησυχητικό, διότι η απουσία καναλιών επικοινωνίας μπορεί να έχει πολύ αρνητικές συνέπειες σε ό,τι αφορά την Παλαιστινιακή πτυχή, όπου η Αίγυπτος διαδραματίζει πάντοτε ένα βασικό ρόλο».
Για τον Άλεξ Φίσμαν, ειδικό για ζητήματα άμυνας της εφημερίδας ευρείας κυκλοφορίας Γιεντότ Αχρονότ, τα νέα δεδομένα στην Αίγυπτο αποτελούν «ένα σεισμό, επικίνδυνο για το Ισραήλ», ενώ η εφημερίδα Μααρίβ κάνει λόγο για ένα «ξεκαθάρισμα που δεν αποτελεί καλό οιωνό για το Ισραήλ».

ΠΗΓΗ enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου