Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Έως και 50% μικρότερο εφάπαξ και… αναδρομικά!!!

Μπορεί στο οικονομικό επιτελείο να λένε πως «υπάρχει λίπος στη φοροδιαφυγή», ετοιμάζονται όμως να βάλουν το «μαχαίρι στο κόκκαλο» για να κόψουν μισθούς και συντάξεις.

Για να βγει ο λογαριασμός των 11,5 δισ. από περικοπές κρατικών δαπανών, στην κυβέρνηση σχεδιάζουν να εφαρμόσουν νωρίτερα ορισμένα μέτρα από το πακέτο της διετίας 2013-2014.

Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:


-  να κατεβάσουν δραστικά τα εισοδηματικά κριτήρια που θα τεθούν για τη χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων και προνοιακών παροχών, μειώνοντάς το στις 30.000 ή ακόμα χαμηλότερα στις 25.000 ευρώ (ετήσιο εισόδημα). Με τον  τρόπο αυτό όμως θα χάσουν από φέτος τα επιδόματα σχεδόν οι μισοί δικαιούχοι.

-  να κόψουν "στο μισό" και το εφάπαξ για πολλούς δικαιούχους υπαλλήλους, ακόμα και εάν έχουν βγει ήδη από την υπηρεσία. Αν και ακραίο, συζητείται έντονα το ενδεχόμενο να ζητηθεί και από όσους ήδη πρόλαβαν την τελευταία στιγμή και πήραν εφάπαξ φέτος, να επιστρέψουν μέρος του πληρώνοντας «συμπληρωματική εισφορά»!  Και αυτό επειδή στο οικονομικό επιτελείο υπολογίζουν πως τα 24 από τα 37 Ταμεία που χορηγούν εφάπαξ, δίνουν υπερβολικά ποσά που υπερβαίνουν κατά 2% έως και 83% τις καταβαλλόμενες εισφορές.

Επιπλέον ενδεχομένως να ισχύσει άμεσα από φέτος:

-  το σχέδιο για τα επιδόματα σύμφωνα με το οποίο, στο ετήσιο εισόδημα που τίθεται σαν κριτήριο για τη χορήγησή τους, θα συνυπολογίζονται και τα τεκμήρια, αντί για τα πραγματικά αποκτηθέντα εισοδήματα. Έτσι ενδέχεται να χάσουν το  ΕΚΑΣ  και οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων. Επίσης εξετάζεται να χορηγείται πλέον και  σε συνταξιούχους ηλικίας από 65 ετών και άνω, αντί για 60 που ισχύει σήμερα.

-  ο νόμος που -όπως αποκάλυψε το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ- ετοιμάζεται για να βγαίνουν σε εφεδρεία όσοι δημόσιοι υπάλληλοι εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς ή αποδεδειγμένα έβλαψαν (από πρόθεση ή μη) το δημόσιο.

Οι τελικές προτάσεις θα βρίσκονται στα χέρια πολιτικών αρχηγών το αργότερο έως τη μεθεπόμενη Δευτέρα, 20 Αυγούστου, ώστε να υπάρχει περιθώριο τουλάχιστον 10 ημερών έως την άφιξη της τρόικας για να έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία τους.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου