Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Εισαγγελέας για το 2004

Εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσαν οι αποκαλύψεις της Realnews για το μεγάλο φαγοπότι που στήθηκε γύρω από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Με εντολή του εκτελούντα χρέη προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ανδρέα Καραφλού, ανατέθηκε στον εισαγγελέα Σωτήρη Μπουγιούκο η διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας. Ο Σ. Μπουγιούκος θα διερευνήσει αν έχουν τελεστεί τα κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος από όσους ενεπλάκησαν στη διοργάνωση των αγώνων.


Την άμεση παρέμβαση της Δικαιοσύνης για το μεγάλο αυτό σκάνδαλο είχε ζητήσει, μέσω δήλωσής της στην Realnews, και η πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Βασιλική Θάνου, η οποία είχε τονίσει πως τόσο οι αποδιδόμενες οικονομικές ατασθαλίες όσο και η εγκατάλειψη των περισσότερων ολυμπιακών έργων μετά τους αγώνες θα πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος από τη Δικαιοσύνη.

Ο εισαγγελέας, στο πλαίσιο της έρευνάς του, θα εξετάσει εάν προκύπτουν ευθύνες και για ποιους, τόσο για την υπέρβαση στο κόστος της Ολυμπιάδας όσο και για τη μεταολυμπιακή μη εκμετάλλευση και εγκατάλειψη των έργων, τα περισσότερα από τα οποία παρουσιάζουν σήμερα μια απογοητευτική εικόνα.

Όπως έχει αποκαλύψει η Realnews, η Ελλάδα πλήρωσε πανάκριβα τους αγώνες, το κόστος των οποίων από το αρχικό ποσό των 7,741 δισ. ευρώ εκτινάχθηκε στα 30 δισ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις όπως αυτή του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Standard and Poor’s. Και μιλάμε μόνο για εκτιμήσεις, καθώς οκτώ χρόνια μετά τη διοργάνωση - κάτι που από μόνο του αποτελεί σκάνδαλο - δεν έχει γίνει καμία επίσημη αποτίμηση του συνολικού κόστους της Ολυμπιάδας της Αθήνας.

Αποκαλυπτικό για το πώς το κόστος έφτασε σε απαγορευτικό για τα οικονομικά δεδομένα της χώρας μας ύψος ήταν το πόρισμα της τριμελούς Ελεγκτικής Επιτροπής που έλεγξε την οικονομική διαχείριση της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» και το οποίο έφερε στο φως της δημοσιότητας η Realnews. Από τις διαπιστώσεις της επιτροπής προέκυπτε ανεξέλεγκτη σπατάλη δημοσίου χρήματος, με απευθείας αναθέσεις προμηθειών εκατομμυρίων ευρώ, δεκάδες αδιαφανείς διαδικασίες και υπέρογκες δαπάνες.


ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου