Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Δικαστές: «Έχουμε πρόβλημα επιβίωσης, θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις»


Σε περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους σε περίπτωση που υλοποιηθεί η σχεδιαζόμενη νέα μείωση των αποδοχών τους θα προχωρήσουν δικαστές και εισαγγελείς, όπως διεμήνυσαν σήμερα – πρώτη ημέρα του νέου δικαστικού έτους - στην κυβέρνηση. Ήδη, δικαστές και εισαγγελείς με απόφαση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων έχουν προχωρήσει σε αποχή από τα καθήκοντά τους – κατεβαίνουν από την έδρα από τις 10 π.μ έως τη λήξη του ωραρίου τους (3 μ.μ.). Οι κινητοποιήσεις τους αυτές θα διαρκέσουν έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Στο «χορό» των κινητοποιήσεων έχει μπει και η Ένωση Διοικητικών Δικαστών που αποφάσισε την αναβολή έως το τέλος Σεπτεμβρίου εκδίκασης και έκδοσης αποφάσεων φορολογικού αντικειμένου. Παράλληλα, έως και το Σάββατο, 6 Οκτωβρίου, οι δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου απέχουν από τα καθήκοντά τους (κατεβαίνουν από τις έδρες από τις 10 πμ.. έως τη λήξη του ωραρίου) και για το διάστημα αυτό αναστέλλουν τη δημοσίευση αποφάσεων, την έκδοση πράξεων και πρακτικών προληπτικού ελέγχουν συμβάσεων μεγάλων έργων και προμηθειών. Αποχή από τα καθήκοντά τους αποφάσισαν και τα μέλη της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος έως τις 30 Σεπτεμβρίου. 

Με την τήβεννο

Φορώντας την τήβεννο η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αρεοπαγίτης κ. Βασιλική Θάνου ανάφερε κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης που πραγματοποίησαν σήμερα δικαστές και εισαγγελείς στο εφετείο της Αθήνας: «Ομιλώ σήμερα φορώντας την τήβεννο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στο οποίο ανήκω όχι ασφαλώς για λόγους εντυπωσιασμού, αλλά για να επισημάνω το θεσμικό ρόλο του δικαστή. Η τήβεννος είναι το σύμβολο του λειτουργήματός μας και το λειτούργημά μας υπηρετεί τη Δικαιοσύνη, η οποία είναι ιδανικό και θεσμός. Εάν η κυβέρνηση επιμένει να θέλει να ισοπεδώσει τα σύμβολα και τους θεσμούς, μπορεί να θεωρείται κυβέρνηση ευνομούμενης ευρωπαϊκής χώρας;». 

Η κ. Θάνου ανέφερε ακόμη πως η κυβέρνηση επιμένει να αγνοεί τις συνταγματικές επιταγές που ορίζουν το ισότιμο των δικαστικών λειτουργών με τους λειτουργούς της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας.  «Εάν εξακολουθήσει να επιμένει να τις αγνοεί είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε τα συνταγματικά μας δικαιώματα ακλουθώντας τις νόμιμες διαδικασίες και είμαστε αποφασισμένοι όλοι να ασκήσουμε σχετικές αγωγές », είπε. 


«Δεν έχουμε καταθέσεις στην Ελβετία» 

«Δεν είμαστε πλούσιοι, δεν έχουμε καταθέσεις στην Ελβετία, δουλεύουμε 15 ώρες την ημέρα» ανάφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών κ. Γιώργος Φαλτσέτος σημειώνοντας πως η σύγκριση των μισθών των δικαστών μπορεί να γίνει μόνο με τις αποζημιώσεις των βουλευτών. «Αν εφαρμοστούν οι νέες περικοπές τότε ένας πάρεδρος θα παίρνει περίπου 1000 ευρώ και ένας Πρωτοδίκης 1800. Δεν είναι πλέον μόνο θέμα αξιοπρέπειας είναι και θέμα επιβίωσης. Σκεφτείτε ένα δικαστή που αντί να ακούει τους διαδίκους να σκεφτείτε πως θα πληρώσει το δάνειό του» ανέφερε χαρακτηριστικά. 


«Μια τέτοια αντιμετώπιση της Δικαιοσύνης από την εκτελεστική εξουσία, σε τέτοιους μάλιστα καιρούς, είναι τουλάχιστον επικίνδυνη» ανέφερε ο πρόεδρος της; Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) Χρήστος Παπανικολάου, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Ρούσσος Παπαδάκης επισήμανε: «Οι κινητοποιήσεις που κάνουμε δεν είναι μόνο για τους δικαστές αλλά και για τον πολίτη». 

Η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου Νίκη Θεοτοκάτου υπεραμύνθηκε των κινητοποιήσεων λέγοντας ότι πλέον οι δικαστές υπερασπίζονται την ανεξαρτησία τους, ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Κων. Βαρδακαστάνης επισήμανε ότι η Ένωση θα ενισχύσει με κάθε τρόπο το «μέτωπο» των ενώσεων διότι τα αιτήματα όλων είναι κοινά. 

Μ. Γλέζος:  «Να συμπαρασταθείτε στους αγώνες του λαού» 

Να συμπαρασταθούν στους αγώνες του λαού κάλεσε δικαστές και εισαγγελείς ο Μ. Γλέζος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος παραβρέθηκε στη συγκέντρωση. «Ο ΣΥΡΙΖΑ συμπαρίσταται στο δίκαιο αγώνα σας» είπε ο κ. Γλέζος και συνέχισε: «Όχι απλώς δεν πρέπει να είστε απέναντι στο λαό αλλά να διακηρύξετε τη συμπαράστασή σας στους αγώνες του». Μάλιστα κάλεσε τους δικαστές να εξαλείψουν όπως είπε την «αντινομία» που υπάρχει. Ποια είναι αυτή; Η ύπαρξη του υπουργείου Δικαιοσύνης. «Πως ανέχεται ο κ. Ρουπακιώτης να αντιποιεί τη δικαστική εξουσία και να γίνεται υπουργός Δικαιοσύνης;». 

Στη συγκέντρωση των δικαστών παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας Γιάννης Αδαμόπουλος ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η Δικαιοσύνη αντιμετωπίζεται πλέον με κριτήρια αμιγώς οικονομικά που αποσκοπούν στην αποκόμιση βραχυπρόθεσμων και μόνο δήθεν οφελών, εκθέτοντας τον θεσμό σε πρωτοφανείς κινδύνους. 


ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου