Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Βάλλουν κατά του ΔΝΤ ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή-Μιλούν για παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας

Ως παρέμβαση του ΔΝΤ στα εσωτερικά της χώρας περιγράφει την τελευταία έκθεση του Ταμείου, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν αποτελεί έκπληξη η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην οποία περιγράφονται, από τη μία οι φόβοι τους για μια ενδεχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, που θα απαλλάξει τη χώρα από την πολιτική των μνημονίων και της λιτότητας, και από την άλλη νέα σκληρά μέτρα περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, με ταυτόχρονες απολύσεις στο Δημόσιο και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας» σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.


Μετά από αυτή την εξέλιξη, σημειώνει το γραφείο Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «είναι ξεκάθαρο ότι η ωραιοποίηση της κατάστασης που θέλησε να κάνει η κυβέρνηση το τελευταίο χρονικό διάστημα, αυτή δηλαδή της δήθεν ανάκαμψης και των δήθεν τελευταίων μέτρων, πέφτει στο κενό και αποδεικνύεται για άλλη μια φορά περίτρανα ότι η εφαρμογή της πολιτικής των μνημονίων είναι άδικη, καταστροφική και αναποτελεσματική».

«Όσες παρεμβάσεις και να γίνουν στα εσωτερικά της χώρας, με διάφορες υποδείξεις, το σίγουρο είναι ότι η κοινωνία δεν χειραγωγείται και θα αγωνιστεί με αξιοπρέπεια για την ανατροπή αυτής της πολιτικής» καταλήγει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

Αλλά και η Χρυσή Αυγή, σε ανακοίνωσή της, υπογραμμίζει ότι «το ΔΝΤ θεωρεί την Ελλάδα προτεκτοράτο και στοχεύει στην οριστική κινεζοποίηση των Ελλήνων». Εκτιμά δε, ότι η πολιτική του ΔΝΤ και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα είναι αποτυχημένη και οδηγεί στην οικονομική μας καταστροφή.

«Απαιτείται μία αληθινά εθνική ηγεσία, που θα εκμεταλλευθεί τον πλούτο της χώρας προς όφελος του λαού μας και όχι των δανειστών» καταλήγει στην ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της Χρυσής Αυγής.

Υπενθυμίζεται ότι, από την Παρασκευή ήδη, η έκθεση του ΔΝΤ προκάλεσε αντιδράσεις, κυρίως στην Κουμουνδούρου, εξαιτίας της επισήμανσης πως «δημοσκοπήσεις δείχνουν αυξανόμενη στήριξη στο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα αντιμνημονιακά κόμματα. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτική κρίση, χρεοκοπία της χώρας και έξοδο από την ευρωζώνη».

Η απάντηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν άμεση. Σε ανακοίνωση του «σκιώδη» υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι για να φοβάται τόσο πολύ το ΔΝΤ, «δείχνει ότι και το ίδιο δεν έχει μεγάλη εμπιστοσύνη για το πρόγραμμα που ακολουθείται στη χώρα μας, αναιρώντας έτσι και τη φιλότιμη επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης για την ''αλλαγή κλίματος''».

Τι αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ

Το ΔΝΤ, με την έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα, δίνει τα εύσημα για την αξιόλογη πρόοδο που σημείωσε στην οικονομία η νέα κυβέρνηση, παρά το «εύθραυστο» πολιτικό σκηνικό.

Η μελέτη του ΔΝΤ δείχνει πάντως ότι η υπερβολική λιτότητα μπορεί να αποδειχθεί «αυτοκαταστροφική». Ο κ.Τόμσεν σε δηλώσεις του υπογραμμίζει ότι το ΔΝΤ είχε από την αρχή υποστηρίξει την ανάγκη για να επιτραπεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά επισημαίνει ότι η Ελλάδα τώρα πρέπει να συνεχίσει στον δρόμο της λιτότητας, ώστε να σταθεροποιηθεί την οικονομία και μετά να ευελπιστεί για πρωτογενές πλεόνασμα των 4,5% του ΑΕΠ δύο χρόνια αργότερα, το 2016.

«Υπάρχει προηγούμενο» αναφέρει ο κ. Τόμσεν, καθώς στο παρελθόν το έχουν επιτύχει και το Βέλγιο, και η Ιταλία, αλλά και η ίδια η Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

«Τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα έχει σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο στο πλαίσιο της νέας κυβέρνησης συνασπισμού όσον αφορά την αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που παρέχουν μια αναγκαία ώθηση στην ανταγωνιστικότητα. Συνολικά, το πρόγραμμα της κυβέρνησης έχει αποδώσει σημαντικά αποτελέσματα» αναφέρουν οι ελεγκτές.

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση του ΔΝΤ στα αγγλικά εδώ

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου