Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Κύπρος:Όλα έτοιμα για τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής

Λευκωσία: Λιγότερα από δύο 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές και οι αρμόδιοι στο Υπουργείο Εσωτερικών διαβεβαιώνουν ότι όλα είναι έτοιμα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι και σε αυτή την εκλογική διαδικασία θα παρουσιαστούν οι καλύτερες επιδόσεις πολιτικής και εκλογικής συμπεριφοράς.

Στις προεδρικές της Κυριακής θα ψηφίσουν 545,491 εκλογείς, από τους οποίους οι 311 είναι στο κατάλογο των εγκλωβισμένων και οι 14,441 θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε ένα από τα 40 κέντρα του εξωτερικού.


Συνολικά θα λειτουργήσουν 1,139 εκλογικά κέντρα. Από το σύνολο των εκλογέων,  οι 12,700 είναι νέοι εκλογείς που εγγράφηκαν τους τελευταίους τρεις μήνες.Σε σύγκριση με τον αριθμό των εκλογέων της αντίστοιχης εκλογής το 2008, το εκλογικό σώμα έχει αυξηθεί κατά περίπου 30,000.

Παρά την εντατική εκστρατεία που διεξήχθη, περίπου 15,000 άτομα, που γεννήθηκαν από το 1990 και μετά, δεν έχουν εγγραφεί στους καταλόγους, ενώ είχαν δικαίωμα να το πράξουν.

Το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών αναμένεται να γίνει γνωστό γύρω στις 8:30 το βράδυ, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται γύρω στις 6:30 από τα μικρά εκλογικά κέντρα. Εάν υπάρξει εκλογή από τον πρώτο γύρο ο νέος Πρόεδρος θα ανακηρυχθεί στο στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος-Ελευθερία» σε ώρα που θα ανακοινωθεί μόλις διαπιστωθεί ότι δεν θα γίνει επαναληπτική ψηφοφορία.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου ο Γενικός Εφορος Εκλογών Ανδρέας Ασσιώτης δήλωσε ότι η τρέχουσα εκλογική διαδικασία έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού αυτή αφορά στην εκλογή για το ύπατο αξίωμα στη Δημοκρατία.  Κάλεσε όλους τους ψηφοφόρους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, σημειώνοντας ότι η αποχή «ισοδυναμεί με αποφυγή ανάληψης ευθύνης για το μέλλον του τόπου και με εκχώρηση αυτού του δικαιώματος του ψηφοφόρου σε άλλα πρόσωπα».

Πρόσθεσε ότι η διεξαγωγή δημοκρατικών και αδιάβλητων εκλογικών αναμετρήσεων έχει καταστεί παράδοση στον τόπο μας, εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι και σε αυτές τις εκλογές οι πολίτες θα προσέλθουν με τάξη, ηρεμία και ωριμότητα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Ο κ. Ασσιώτης σημείωσε ότι οι Έφοροι Εκλογής και τα επιτελεία τους, «έχουν εργασθεί σκληρά και συντονισμένα την τελευταία περίοδο για να οργανώσουμε με κάθε λεπτομέρεια όλες τις διαδικασίες και φάσεις της προεδρικής εκλογής, κατά τρόπον που να διασφαλίζεται η αδιάβλητη και δημοκρατική διεξαγωγή της».

«Σε κάθε πτυχή και κάθε στάδιο έχουν εμπλακεί και οι εκπρόσωποι των υποψηφίων και θέλω να βεβαιώσω ότι τίποτα δεν γίνεται στα κρυφά ή χωρίς την εκ των προτέρων συνεννόηση μαζί τους», ανέφερε.

Ο κ. Ασσιώτης επέστησε την προσοχή σε επιτελεία και κόμματα λέγοντας ότι οι προεκλογικές συγκεντρώσεις και γενικά οι κομματικές δραστηριότητες λήγουν απόψε τα μεσάνυκτα. Επιπρόσθετα, κατά την ημέρα που προηγείται της ψηφοφορίας και κατά την ημέρα της ψηφοφορίας απαγορεύονται οι πολιτικές διαφημίσεις, δηλώσεις και εκδηλώσεις που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τις εκλογές.

Ο Γενικός Εφορος κάλεσε τα επιτελεία όλων των υποψηφίων να μεριμνήσουν για την αφαίρεση πινακίδων ώστε να μην υποχρεωθούν οι Έφοροι Εκλογής να σπαταλούν χρόνο και δημόσιο χρήμα για να αποκαθηλώνουν θετικές ή αρνητικές προεκλογικές διαφημίσεις.

Απηύθυνε επίσης έκκληση να αποφευχθεί η αποστολή προεκλογικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων σε κινητά τηλέφωνα πολιτών και η χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας (facebook, email, twitter)  καθώς και αυτό αντίκειται στην νομοθεσία.

«Είναι αδύνατο να προλάβουμε την μετάδοση των μηνυμάτων όμως η ειλικρινής μας έκκληση είναι το εκλογικό σώμα δικαιούται την τελευταία μέρα πριν τις εκλογές και την Κυριακή των εκλογών να αφεθεί απερίσπαστο και ήρεμο για να ασκήσει το δικαίωμά του», ανέφερε.

Απηύθυνε έκκληση σε όλους να μην χρησιμοποιήσουν την σύγχρονη τεχνολογία για να παρανομήσουν , προσθέτοντας ότι ζητήθηκε η γνωμάτευση της Εισαγγελίας αναφορικά με τον τρόπο που θα μπορούσε το γραφείο του να χειριστεί τέτοια φαινόμενα μετά την εκδήλωσή τους.

«Έουμε διερευνήσει τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να εντοπίσουμε τους αποστολείς τέτοιων μηνυμάτων εφόσον εκδηλωθεί τέτοιο φαινόμενο και θα πάρουμε τα μέτρα που θα συνεννοηθούμε με την νομική υπηρεσία στην συνέχεια», δήλωσε.

Ο κ. Ασσιώτης ανέφερε ότι οι οικονομικές συνθήκες επηρέασαν τον προϋπολογισμό των Προεδρικών Εκλογών και αυτός είναι μειωμένος σε σχέση με τις προηγούμενες Προεδρικές , σημειώνοντας όμως ότι αυτό το δεδομένο αποτέλεσε κίνητρο για όλους ώστε να προσπαθήσουν να εξοικονομήσουν τις δαπάνες με διάφορες μεθόδους.

«Πολλά μέτρα λήφθηκαν ώστε να μην χρειαστεί να δαπανήσουμε ολόκληρο το ποσό των 8 εκατομμυρίων που υπάρχει στον προϋπολογισμό για αυτή τη διαδικασία, ενδεικτικά αναφέρω ότι φέτος είναι μειωμένες οι αμοιβές όσων θα εργαστούν στα εκλογικά κέντρα και πολλών άλλων δημόσιων λειτουργών κάτι που θα οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση», ανέφερε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι έχουν φέτος καταβλήθηκε προσπάθεια για μείωση των εκλογικών κέντρων, όχι κατ’ ανάγκη λόγω κρίσης αλλά και για καλύτερη πρακτική.

«Επιδιώξαμε να μην σπαταλήσουμε τα λεφτά του φορολογούμενου πολίτη και το πόσα δαπανήσαμε θα σας ενημερώσουμε μετά, γιατί οφείλουμε να εξηγήσουμε στους πολίτες από τα λεφτά του προϋπολογισμού, πόσα πράγματι χρειάστηκε να δαπανήσουμε», σημείωσε.

Εξήγησε ότι καταβλήθηκε προσπάθεια ώστε να μειωθούν και οι υπερωρίες και οτιδήποτε άλλο δεν χρειάζεται να δαπανηθεί.

Την ημέρα των εκλογών απαγορεύεται η μετάδοση ή δημοσίευση ειδήσεων ή ανακοινώσεων που έχουν σχέση άμεσα ή έμμεσα με τις εκλογές, εκτός από ανακοινώσεις ή ειδήσεις που μεταδίδονται από τον Έφορο Εκλογής ή με την εξουσιοδότησή του.

Κάθε εκλογέας δεν μπορεί να ψηφίσει παρά με την επίδειξη απαραίτητα του εκλογικού του βιβλιαρίου, έστω και αν είναι εγγεγραμμένος στον εκλογικό κατάλογο.  Εξαίρεση αποτελούν μόνοι οι εγκλωβισμένοι, οι οποίοι μπορούν να ψηφίσουν παρουσιάζοντας οποιοδήποτε έγγραφο της Δημοκρατίας που έχει πάνω τη φωτογραφία τους.

Οι εκλογείς στα εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό μπορούν να ψηφίσουν παρουσιάζοντας το εκλογικό βιβλιάριο ή το δελτίο ταυτότητάς τους, αρκεί να έχουν υποβάλει τη σχετική δήλωση για ψηφοφορία στο εξωτερικό. Αντικατάσταση βιβλιαρίων λόγω απώλειας θα γίνονται στις Επαρχιακές Διοικήσεις μέχρι αύριο Σάββατο στη μία το μεσημέρι.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μάθουν που ψηφίζουν μεταξύ άλλων στην ιστοσελίδα wtv.elections.moi.gov.cy και στον παγκύπριο αριθμό 77772212.

Στην διάσκεψη Τύπου αναφέρθηκε εξάλλου ότι στον αριθμό των εκλογικών κέντρων της Λευκωσίας περιλαμβάνεται και το ειδικό Εκλογικό Κέντρο που θα λειτουργήσει στις Κεντρικές Φυλακές. Η κάλπη αυτή θα μεταφερθεί και συγχωνευθεί με την κάλπη στο Δημοτικό Μέγαρο Λευκωσίας.

Οι εγκλωβισμένοι πολίτες της Δημοκρατίας της Επαρχίας Κερύνειας θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο Ενιαίο Λύκειο Κύκκου Β΄, Κέντρο Ζ΄, ενώ αυτοί της Επαρχίας Αμμοχώστου στο Δημοτικό Σχολείο Αχερίτου, Κέντρο Γ΄. Μπορεί να δοθεί εξουσιοδότηση για να ψηφίσουν σε εκλογικό κέντρο της περιοχής όπου θα βρίσκονται, εάν θα φιλοξενούνται δηλαδή από οικείους τους σε άλλες περιοχές.

Στην παρούσα εκλογή θα στελεχώνουν τα εκλογικά κέντρα και άνεργοι πτυχιούχοι, ο αριθμός των οποίων προσεγγίζει τους 1.900.  Την ημέρα των εκλογών αναμένεται ότι θα εργασθούν συνολικά  7.500 περίπου υπάλληλοι και αστυνομικοί.

Η ψηφοφορία διεξάγεται από τις 7.00 π.μ. μέχρι τις 6.00 μ.μ. με διάλειμμα μιας ώρας μεταξύ 12.00 μ. – 1.00 μ.μ.  Σε περίπτωση  ροής ψηφοφόρων, ο Προεδρεύων έχει δικαίωμα παράτασης της ώρας ψηφοφορίας μέχρι και τις 9.00 μ.μ.

Ο εκλογέας μπορεί να ψηφίσει τοποθετώντας ένα από τα επιτρεπόμενα σύμβολα «+» ή «Χ» ή «√» μέσα στο μεγάλο ορθογώνιο που βρίσκεται κάτω από τη φωτογραφία του υποψηφίου της προτίμησής του. Οποιοσδήποτε άλλος τρόπος ψηφοφορίας, όπως μεταξύ άλλων η χρήση άλλου συμβόλου ή η τοποθέτηση σε κύκλο του ονόματος του υποψηφίου, καθιστά το ψηφοδέλτιο άκυρο.

Άκυρα είναι επίσης όσα ψηφοδέλτια δεν είναι σφραγισμένα με την επίσημη σφραγίδα στο εξωτερικό του μέρος, το λευκό ψηφοδέλτιο, ψηφοδέλτιο στο οποίο ο εκλογέας ψηφίζει δύο ή περισσότερους υποψηφίους και όταν αυτό φέρει οποιοδήποτε σημείο ή χαρακτηριστικό, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει άμεσα ή έμμεσα στην αναγνώριση της ταυτότητας του εκλογέα. Τα λευκά ψηφοδέλτια καταμετρούνται και καταχωρούνται χωριστά, για στατιστικούς σκοπούς.

Η διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει επιτόπου, στα ίδια τα εκλογικά κέντρα, ευθύς αμέσως μετά τη λήξη της ψηφοφορίας. Δικαίωμα εισόδου στα εκλογικά κέντρα, μετά την έναρξη της διαδικασίας διαλογής και καταμέτρησης των ψήφων, θα έχουν μόνο οι Βοηθοί Έφοροι Εκλογής, απλά για να βεβαιωθούν ότι αυτή διεξάγεται ομαλά.

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου