Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Σήμερα το τελευταίο αντίο στον Ούγκο Τσάβες

Σήμερα το τελευταίο αντίο στον Ούγκο Τσάβες
Σήμερα Παρασκευή θα γίνει η κηδεία του Ούγκο Τσάβες στη Βενεζουέλα, παρουσία τουλάχιστον 55 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων  με κανέναν όμως αρχηγό κράτους από την Ευρώπη να μην δίνει «το παρών». 
«Μέχρι τώρα, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων 55 χωρών έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους», διαβεβαίωσε ο εκτελών χρέη προέδρου Νίκολα Μαντούρο στην κρατική τηλεόραση VTV.
Όπως ήταν φυσικό το παρών αναμένεται να δώσει η συντριπτική πλειοψηφία των αρχηγών κρατών της Λατινικής Αμερικής, αλλά και δυο από τους πλέον αμφιλεγόμενους ηγέτες στον κόσμο, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο και ο ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Τρεις ηγέτες της Λατινικής Αμερικής θεωρείται ότι ήταν πολύ κοντά στο Ούγκο Τσάβες και είναι στη Βενεζουέλα από την Τετάρτη. Ο Έβο Μοράλες της Βολιβίας, η Κριστίνα Φερνάντες της Αργεντινής και ο αποκαλούμενος φτωχότερος πρόεδρος στον κόσμο ο Χοσέ Μουχίκα της Ουρουγουάης. Η κ. Φερνάντες αναχώρησε την Πέμπτη από τη Βενεζουέλα αφήνοντας πίσω της τον υπουργό των Εξωτερικών.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Ελία Χούα, στην κηδεία, η οποία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 11:00 τοπική ώρα (15.30 GMT), θα παραβρεθούν επίσης αντιπροσωπείες διεθνών οργανισμών όπως της Ένωσης για την Ολοκλήρωση της Λατινικής Αμερικής (Aladi), της Κοινής Αγοράς του Νότου (Mercosur), της Ένωσης Εθνών της Νότιας Αμερικής (Unasur) και του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ). Από την Καραϊβική, ο πρόεδρος της Αϊτής Μισέλ Μαρτελί και της Δομινικανής Δημοκρατίας Ντανίλο Μεντίνα.
Η κρατική τηλεόραση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε την Πέμπτη την άφιξη στο Καράκας του προέδρου της Κούβας Ραούλ Κάστρο. Η άφιξη του Φιντέλ Κάστρο, πνευματικού πατέρα του Τσάβες, φαίνεται απίθανη λόγω της ιατρικής κατάστασης που τον ανάγκασε να περιορίσει τις δραστηριότητές του.
«Απούσα η Ευρώπη»
Κανείς αρχηγός κράτους από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ανακοινώσει την παρουσία του. Η Γαλλία θα στείλει έναν από τους λεγόμενους «μικρούς» υπουργούς και η Ισπανία τον πρίγκιπα Φελίπε, διάδοχο του θρόνου. Στην Βενεζουέλα βρίσκεται και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε  με την μητέρα και την κόρη του εκλιπόντος.
Η Ρωσία και η Κίνα, στενοί οικονομικοί σύμμαχοι της Βενεζουέλας επί Τσάβες, θα στείλουν μεγάλες αντιπροσωπείες.

Το σώμα του εκλιπόντος προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες θα ταριχευτεί και θα τοποθετηθεί «στην αιωνιότητα», στο στρατιωτικό μουσείο. «Έχει αποφασιστεί το σώμα του Κομαντάντε να ταριχευτεί έτσι ώστε να παραμένει αιώνια στη θέα των ανθρώπων σε ένα μουσείο», είπε ο στενός συνεργάτης του Τσάβες στην κρατική τηλεόραση. Κατά τον Μαντούρο η κίνηση αυτή που θυμίζει τη μεταθανάτια μεταχείριση των κομμουνιστών ηγετών Λένιν, Στάλιν και Μάο θα βοηθήσει να διατηρηθεί ζωντανό το πνεύμα της σοσιαλιστικής επανάστασης.

«Το σώμα του προέδρου Τσάβες θα ταριχευτεί όπως του Χο Τσι Μινχ, όπως του Λένιν, του Μαό και άλλων μεγάλων επαναστατών του αιώνα » συμπλήρωσε ο Μαντούρο που ανέφερε επίσης ότι η σορός μετά την κηδεία που θα γίνει την Παρασκευή, θα εκτεθεί στο κοινό για «τουλάχιστον επτά ημέρες».

Μετά την κηδεία ο Ούγκο Τσάβες θα μεταφερθεί στο «στρατώνα του βουνού». Εκεί είναι το στρατόπεδο από όπου ξεκίνησε το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 1992, πριν εκλεγεί πρόεδρος το 1998.

Η κυβέρνηση λέει ότι περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν περάσει και έχουν αποτίσει φόρο τιμής στον Τσάβες ο οποίος πέθανε την Τρίτη σε ηλικία 58 ετών μετά διετή μάχη με τον καρκίνο.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείο που πέρασε από τη σορό του, στον Τσάβες έχει φορεθεί μια άψογη στρατιωτική στολή στο πράσινο της ελιάς, μαύρη γραβάτα, φέρει το κόκκινο θρυλικό μπερέ του και έχει γαλήνια όψη, μέσα από το γυαλί που καλύπτει την κορυφή του φερέτρου του.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου