Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Νέα εποχή στο ΚΚΕ: Νέος γ.γ. ο Δημήτρης Κουτσούμπας-Αποχώρησε η Αλέκα Παπαρήγα ύστερα από 22 χρόνια

Του Λουκιανού Κάλλιμπαν από το newsbomb

Νέος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ εξελέγη ο κ. Δημήτρης Κουτσούμπας. Η σχετική ανακοίνωση έγινε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του 19ου Συνεδρίου του κόμματος.
Η λιτή ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας αναφέρει επί λέξει: «Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ με την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής, η οποία στην πρώτη της συνεδρίαση εξέλεξε Γενικό Γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ τον Δημήτρη Κουτσούμπα».

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο κ. Δημήτρης Κουτσούμπας διαδέχεται την κ. Αλέκα Παπαρήγα στην ηγεσία του ΚΚΕ σε μια κρίσιμη πολιτική στιγμή, κατά την οποία κρίνεται αναγκαία η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος απέναντι στην ιμπεριαλιστική λαίλαπα που απειλεί κεκτημένα του ελληνικού λαού ήδη από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Ο 52χρονος νέος ισχυρός άνδρας του ΚΚΕ έχει το προσωνύμιο «Χρουτσώφ του Περισσού» επειδή είναι οικονομολόγος και μάλιστα θεωρείται ένα από τα πιο διαβασμένα στελέχη του κόμματος.
Διαθέτει ισχυρά ερείσματα τόσο στο σκληρό πυρήνα, όσο και στη βάση του ΚΚΕ. Μπορεί να παραθέσει απαντήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι την «επόμενη μέρα» από την έξοδο από την Ε.Ε. και το ευρώ. Σε αντίθεση με την κ. Παπαρήγα δεν θεωρεί επιβεβλημένη την προβολή στα ΜΜΕ ή στην ανάλωση τηλεοπτικών διαξιφισμών.
Η σημαντική πολιτική κληρονομιά της Αλέκας
Η κ. Αλέκα Παπαρήγα αποχωρεί από τη θέση της γ.γ. του ΚΚΕ ύστερα από 22 χρόνια εξαιρετικής, σεμνής και ιδιαιτέρως σοβαρής πολιτικής παρουσίας. Ανέλαβε το ΚΚΕ στις 27 Φεβρουαρίου 1991 μετά την πτώση του Τείχους και την κατάρρευση του λεγόμενου «Ανατολικού Μπλοκ», στο κρίσιμο 13ο Συνέδριο. Η εκλογή της αποτέλεσε τόσο σημαντική είδηση, ώστε ο τότε «Συνασπισμός» δρομολόγησε τις διαδικασίες για την εκλογή της κ. Μαρίας Δαμανάκη στη θέση της προέδρου το 1993, γεγονός που άφησε το κόμμα εκτός Βουλής.
Με δουλειά που θα ζήλευαν πολλοί άνδρες, η κ. Παπαρήγα κράτησε όρθιο το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και το ανέδειξε στο πιο δραστήριο κόμμα της Ευρώπης. Η αποχωρήσασα γενική γραμματέας προφύλαξε το ΚΚΕ από διάφορες «κασσάνδρες» ήθελαν την ιδεολογική μετεξέλιξη του κόμματος, γεγονός το οποίο επιβεβαιώθηκε με τον πολιτικό τραγέλαφο του ΑΚΕΛ στην Κύπρο.
Με την παρουσία της κ. Παπαρήγα ελήφθησαν ριζοσπαστικές αποφάσεις. Το 2011 οργανώθηκε ειδική εκδήλωση στον τάφο του ιστορικού γραμματέα Νίκου Ζαχαριάδη από την Κ.Ε. πάνω από το μνήμα του στο Α’ Νεκροταφείο. Μ’ αυτήν αποκαταστάθηκε το όνομά του. Ως γνωστόν ο Ζαχαριάδης καθαιρέθηκε το 1957 και διεγράφη.
Αποκαταστάθηκαν επίσης ο Άρης Βελουχιώτης αλλά και ο Νίκος Πλουμπίδης για τον οποίο η κ. Παπαρήγα είπε χαρακτηριστικά ότι ήταν ήρωας. 


Δημήτρης Κουτσούμπας: Ποιος είναι ο νέος γενικός γραμματέας του ΚΚΕ 
 
 
 Η ΚΕ του ΚΚΕ η οποία εξελέγη από το 19ο Συνέδριου του κόμματος, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν χθες μετά τα μεσάνυχτα, στην πρώτη συνεδρίασή της εξέλεξε γενικό γραμματέα της, τον Δημήτρη Κουτσούμπα. 

Όπως ενημέρωσε το newsbomb.gr, από νωρίς τα ξημερωμάτα, το  ΚΚΕ, εξέδωσε λιτή ανακοίνωση για τα αποτελεσματα του 19ου Συνεδρίου.
Ο νέος γ.γ Δημήτρης Κουτσούμπας, γεννήθηκε στη Λαμία στις 10 Αυγούστου το 1955. Είναι παντρεμένος και έχει μια κόρη. Η οικογένειά του ήταν αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, με εκτελεσμένους από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και από τα έκτακτα στρατοδικεία της περιόδου του εμφυλίου, με φυλακισμένους και εξορισμένους. Ο πατέρας του Αποστόλης Κουτσούμπας μέλος του ΚΚΕ πιάστηκε το 1945 στη Λάρισα, δικάστηκε, φυλακίστηκε και εξορίστηκε για 8 χρόνια.
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τέλειωσε το εξατάξιο γυμνάσιο τον Ιούνη του 1973, έδωσε εξετάσεις και πέτυχε στο Νομικό τμήμα του Πανεπιστήμιου της Αθήνας. Σπούδαζε δουλεύοντας παράλληλα σε διάφορες δουλειές, για να καλύψει τα έξοδα των σπουδών. Με τον ερχομό του στην Αθήνα, πιάνει επαφή με την παράνομη οργάνωση της ΚΝΕ, συμμετέχει στα γεγονότα του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973 και οργανώνεται στην αντι-ΕΦΕΕ και την ΚΝΕ τον Δεκέμβρη του 1973, δουλεύοντας στην παρανομία μέχρι την μεταπολίτευση, το καλοκαίρι του 1974. Γίνεται μέλος του ΚΚΕ το Δεκέμβρη του 1974. Με απόφαση του ΚΣ της ΚΝΕ το καλοκαίρι του 1975 στέλνεται για κομματική δουλειά στην Οργάνωση της Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας ως μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΝΕ. Ήταν αντιπρόσωπος στο 1ο Συνέδριο της ΚΝΕ.
Περνάει αποκλειστικά στην κομματική δουλειά το Φθινόπωρο του 1977, ως γραμματέας αχτίδας και στη συνέχεια γραμματέας της Νομαρχιακής Οργάνωσης Βοιωτιας. Από το 1979 είναι μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας, με διάφορες χρεώσεις, όπως υπεύθυνος της εργατικής συνδικαλιστικής δουλειάς, καθοδηγητής Νομαρχιακών Οργανώσεων Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Ευρυτανίας. Στην πορεία αναλαμβάνει Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας, εκτός από διάστημα 21 μηνών που υπηρετεί τη στρατιωτική θητεία του σε Μεσολόγγι, Κομοτηνή και Λήμνο.
Στο 12ο Συνέδριο του ΚΚΕ τον Μάη του 1987 εκλέγεται μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Στη διάσπαση του 1991, ως Γραμματέας της ΚΟ Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας και μέλος της ΚΕ, δίνει τη μάχη μαζί με άλλους συντρόφους για την υπεράσπιση του Κόμματος, των αρχών του, της κοσμοθεωρίας του, ενάντια στην διασπαστική, οπορτουνιστική ομάδα που πήγε στο ΣΥΝ.
Στο 13ο Συνέδριο εκλέγεται ξανά στην ΚΕ και στη Γραμματεία της με ευθύνη την καθοδήγηση ΚΟ, ενώ από τον Αύγουστο του 1991, αμέσως μετά την διάσπαση αναλαμβάνει υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ.
Τον Δεκέμβρη του 1991 στο 14ο Συνέδριο εκλέγεται μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ, με ευθύνη το Γραφείο Τύπου, τον πολιτισμό, στη συνέχεια τον 902, μέχρι τις πλημμύρες του 1994, οπότε και αναλαμβάνει υπεύθυνος από το ΠΓ για τις Οργανώσεις Θεσσαλονίκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης.
Στο 15ο Συνέδριο (Μάη του 1996) εκλέγεται μέλος του ΠΓ και αναλαμβάνει Διευθυντής του Ριζοσπάστη, χρέωση την οποία είχε για μια δεκαετία.
Στο 16ο Συνέδριο (Φλεβάρης 2000) και στο 17ο Συνέδριο (Φλεβάρης 2005) επανεκλέγεται στο ΠΓ και αναλαμβάνει υπεύθυνος των Διεθνών Σχέσεων του Κόμματος.
Στο 18ο Συνέδριο (Φλεβάρης 2009) αναλαμβάνει από το ΠΓ επικεφαλής της Γραμματείας της ΚΕ.
Η εκλεγείσα Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ αποτελείται από 63 μέλη και η Κεντρική Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου από 7.
Η σύνθεση των δύο οργάνων έχει ως εξής:
ΚΕ του ΚΚΕ (με αλφαβητική σειρά):
1. Αβραμόπουλος Κώστας
2. Αλέπης Πέτρος
3. Αρβανιτάκης Δημήτρης
4. Αρβανιτάκης Διονύσης
5. Βαγενάς Ελισσαίος
6. Βαρδαλής Σάκης
7. Γκιόκας Γιάννης
8. Γκιώνης Θέμης
9. Γόντικας Δημήτρης
10. Δημουλάς Τηλέμαχος
11. Ζάχαρης Δημήτρης
12. Ζιώγας Κώστας
13. Ηλιόπουλος Παναγιώτης
14. Κανταρτζής Αχιλλέας
15. Καπέτη Θεανώ
16. Καραθανασόπουλος Νίκος
17. Κατροδαύλη Ελένη
18. Κατσώτης Χρήστος
19. Κουμπούρης Δήμος
20. Κουρκούνης Νίκος
21. Κουτσούμπας Δημήτρης
22. Κωνσταντινίδης Θεοδόσης
23. Κωτσαντής Σήφης
24. Λαμπρινού Μαρία
25. Λουκάς Στέφανος
26. Λυμπερίδης Ζήσης
27. Μαϊλης Μάκης
28. Μαμάης Βασίλης
29. Μανουσογιαννάκης Γιάννης
30. Μανωλάκου Διαμάντω
31. Μαρίνος Γιώργος
32. Μαρούδας Ρίζος
33. Μηλιαρονικολάκη Ελένη
34. Μπασδέκης Κώστας
35. Μπάτσικας Κώστας
36. Μπέλλου Ελένη
37. Μπούτας Βαγγέλης
38. Νταγκουνάκης Γιώργος
39. Παναγιωτακοπούλου Χριστίνα
40. Παντελάκη Ελπίδα
41. Παπαδάκης Κώστας
42. Παπαδόπουλος Μάκης
43. Παπαλεωνίδας Δημήτρης
44. Παπαρήγα Αλέκα
45. Παπασταύρου Κύριλλος
46. Παρασκευάς Κώστας
47. Παφίλης Θανάσης
48. Πέρρος Γιώργος
49. Πρωτούλης Γιάννης
50. Ράζου Λουίζα
51. Σκιαδιώτης Γιώργος
52. Σοφιανός Νίκος
53. Τασιούλας Γιάννης
54. Τζαβάρας Δημήτρης
55. Τζίμας Θανάσης
56. Τούσσας Γιώργος
57. Τσατσούλη Τασία
58. Τσιαπλές Τάσος
59. Τσιμπόγλου Σάββας
60. Φειδάκη Καίτη
61. Χαρίτος Γιώργος
62. Χιώνης Θοδωρής
63. Χριστάνης Νίκος
Κεντρική Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου:
1. Βλόντζος Θανάσης
2. Κακουλίδου Χρύσα
3. Κροκίδη Λίνα
4. Κολοβός Χρήστος
5. Νάνος Γιώργος
6. Παναγής Γιώργος
7. Χώτος Γιάννης

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου