Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Μαλαισία: Θρίλερ χωρίς τέλος - Ανακήρυξαν νεκρούς τους επιβάτες χωρίς να βρουν συντρίμμια-Ανεστάλησαν οι έρευνες λόγω κακοκαιρίας

«Δεν κρύβουμε καμία πληροφορία από τις οικογένειες και το κοινό. Επικεντρώνουμε τις έρευνές μας στον Νότιο Ινδικό Ωκεανό», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Νατζίμπ Ραζάκ.Τη στιγμή που οι δραματικές εξελίξεις για την τύχη του Boeing 777 των μαλαισιανών αερογραμμών, το οποίο εξαφανίστηκε από τα ραντάρ την 8η Μαρτίου, σκεπάζουν με οργή και  θρήνο τις οικογένειες των 239 αγνοουμένων, πολλά είναι τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από την τύχη της πτήσης MH370.
Δεκαπτά ημέρες μετά και ενώ οι μαλαισιανές αρχές δεν έχουν εντοπίσει ακόμα συντρίμμια του μοιραίου αεροσκάφους, ο πρωθυπουργός της χώρας επιβεβαίωσε πως συνετρίβη τονίζοντας πως «η πτήση τερματίστηκε στο Νότιο Ινδικό Ωκεανό», παραπέμποντας για περισσότερες πληροφορίες στη σημερινή ημέρα.

Την ίδια στιγμή, μιλώντας στο μαλαισιανικό κοινοβούλιο, τόνισε πως οι τοπικές αρχές δεν κρύβουν καμία πληροφορία από τους συγγενείς και το κοινό.

«Επανέλαβα πολλές φορές και κάλεσα για κατανόηση καθώς πρόκειται για σκληρή αποστολή σε μία δύσκολη περιοχή και πρόκειται για περιστατικό άνευ προηγουμένου στην ιστορία της αεροπορίας», επισήμανε, προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στον Νότιο Ινδικό Ωκεανό.

Στο μεταξύ, τα σενάρια για την πορεία της πτήσης MH370 είναι πολλά, με ένα αυτό που ανέπτυξε ο Ακριβός Τσολάκης, ένας από τους  εμπειρότερους ερευνητές αεροπορικών ατυχημάτων που έχει διατελέσει πρώτος πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων & Ασφάλειας Πτήσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Τσολάκη, λοιπόν, πριν ένα περίπου μήνα οι αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο ειδοποιήθηκαν να ελέγξουν την εξωτερική κεραία που μεταδίδει δεδομένα των πτήσεων, καθώς όπως είχε εντοπιστεί σε περίπτωση θραύσης ή προβληματικής λειτουργίας, η κεραία θα μπορούσε να προκαλέσει έως και ρωγμή στο κέλυφος του αεροσκάφους.

Αν συνέβη αυτό στη συγκεκριμένη πτήση, όπως εξήγησε ο κ. Τσολάκης, τότε αρχικά προκλήθηκε η απώλεια σήματος και στη συνέχεια υπήρξε αποσυμπίεση - όπως συνέβη με το αεροπλάνο της ΗΛΙΟΣ - με τους πιλότους να χάνουν τις αισθήσεις του και το αεροσκάφος στην πραγματικότητα να κινείται ακυβέρνητο μέχρι να τελειώσουν τα καύσιμα.

Την ίδια στιγμή, κάποιοι από τους συγγενείς των αγνοουμένων επιμένουν πως πρόκειται για αεροπειρατεία, η οποία κατέληξε δραματικά.

Παράλληλα, η κινεζική εφημερίδα The Beijing News αμφισβητεί την ανακοίνωση των μαλαισιανών αρχών σχετικά με την εξαφάνιση του αεροσκάφους.
«Υπάρχει ακόμα έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων. Καθώς οι μαλαισιανές αρχές έδωσαν και νωρίτερα στη δημοσιότητα παραπλανητικές πληροφορίες, είναι κατανοητό ότι υπάρχουν ενδοιασμοί σχετικά με την κατάληξη», της υπόθεσης, αναφέρεται στο δημοσίευμα της κινεζικής εφημερίδας.

Ένα άλλο ερώτημα που γεννάται είναι πώς και κανείς από τους επιβάτες της πτήσης δεν επικοινώνησε με κάποιον συγγενή ή φίλο τους αν το αεροσκάφος είχε τροχιά συντριβής; Ειδικοί απαντούν ότι σε μια πτήση πάνω από τα 10.000 πόδια δεν υπάρχει σήμα για τηλεφωνικές κλήσεις αλλά μέχρι στιγμής δεν διαψεύδονται οι πληροφορίες ότι το αεροπλάνο μπορεί να βρέθηκε και κάτω από τα 5.000 πόδια.

Παράλληλα, ένα ακόμα βασικό ερώτημα παραμένει: Πώς - ακόμα και σήμερα - κανείς δεν μπορεί να απαντήσει στο γιατί κανείς δεν αντιλήφθηκε ένα αεροσκάφος που βρισκόταν τόσο εκτός πορείας; Ακόμα και αν δεχθούμε ότι το αεροσκάφος επέλεξε τον νότιο αεροδιάδρομο που δεν περνάει πάνω από πολλές χώρες, εξακολουθούμε να μιλάμε για ένα μεγάλου μεγέθους αεροπλάνο, το οποίο σίγουρα δεν περνάει απαρατήρητο.

Σε κάθε περίπτωση, το θρίλερ θα συνεχιστεί για ημέρες ή ακόμα και εβδομάδες, καθώς η αναζήτηση για τα συντρίμμια του αεροσκάφους εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο σημείο, που θεωρείται ένα από τα πιο απομακρυσμένα σε ολόκληρο τον πλανήτη, οι οποίες προς το παρόν είναι εξαιρετικά άσχημες, με αποτέλεσμα να εμποδίζουν τις επιχειρήσεις.

Παράλληλα, οι οικογένειες των επιβαινόντων μην αντέχοντας τον πόνο από την ανακοίνωση των μαλαισιανών αρχών και αερογραμμών, ξέσπασαν σε κλάματα, ενώ εξάφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο με τον οποίο η Malaysia Airlines επέλεξε να τους ενημερώσει για την τύχη των αγαπημένων τους.

Η Επιτροπή Συγγενών της Πτήσης MH370, όπως αυτοαποκαλούνται, έκαναν λόγο για «ξεδιάντροπη συμπεριφορά» που όχι μόνο «κατέστρεψε τις οικογένειες των επιβατών, αλλά και καθυστέρησε τις απόπειρες διάσωσης, σπαταλώντας ανθρώπινους πόρους και μέσα και αφήνοντας να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Αν οι επιβάτες έχουν χάσει τη ζωή τους, τότε η Malaysia Airlines, η μαλαισιανή κυβέρνηση και ο στρατός είναι οι αληθινοί εκτελεστές που τους σκότωσαν. Εμείς, οι οικογένειες αυτών που ήταν στο αεροπλάνο, διαμαρτυρόμαστε με όλοι μας την δύναμη εναντίον τους».

Την ίδια στιγμή, έντονες αμφιβολίες εκφράζονται έπειτα από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Μαλαισίας, Νατζίμπ Ραζάκ, καθώς τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Κίνα, οι δύο χώρες, δηλαδή, με τους περισσότερους δορυφόρους που θα μπορούσαν να είχαν καταγράψει κάποιο ίχνος του μοιραίου αεροπλάνου, δεν έχουν αποδεχθεί την ανακοίνωση.

Το, μεν, Πεκίνο ζητά όλα τα δεδομένα από τη Μαλαισιανή κυβέρνηση προκειμένου να εξετάσει και το ίδιο αν από αυτά προκύπτει η συντριβή του Boeing στο συγκεκριμένο σημείο, η, δε, Ουάσιγκτον, δια της εκπροσώπου τύπου του Στέιτ Ντιπάρντμεντ, απέφυγε να απαντήσει σε σχετικές ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων τη Δευτέρα.

Η σιωπή των ΗΠΑ, μάλιστα, προκαλεί ακόμα περισσότερα ερωτήματα καθώς ένα από τα σενάρια που τις προηγούμενες ημέρες είδαν το φως της δημοσιότητας ήθελαν το Boeing να κατευθύνεται προς το νησί-βάση του αμερικανικού στρατού, Ντιέγκο Γκαρσία. Σύμφωνα με τους ειδικούς που είχαν αναπτύξει το συγκεκριμένο σενάριο, όταν το αεροσκάφος άλλαξε πορεία προς τα δυτικά, τα καύσιμά του αρκούσαν για να φθάσει οριακά μέχρι το στρατηγικής σημασίας νησί, κάτω από τις Μαλδίβες, με τους Αμερικανούς να είναι βέβαιο ότι θα κατέρριπταν ένα αεροσκάφος που δεν θα απαντούσε στα σήματά τους.

Αυτό που, επίσης, δεν απάντησε ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας παραπέμποντας σε νέα συνέντευξη Τύπου τα ξημέρωμα της Τρίτης (ώρα Ελλάδος) είναι στο γιατί το αεροπλάνο άλλαξε πορεία; Παραμένει στο τραπέζι η εκδοχή της ηθελημένης πράξης για την αλλαγή πορείας; Και αν ναι, από ποιόν; Τον πιλότο, τον συγκυβερνήτη ή κάποιο τρίτο πρόσωπο;

Και σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η σιωπή της Boeing, της κατασκευάστριας, δηλαδή, εταιρείας του χαμένου αεροσκάφους, η οποία μόλις τη Δευτέρα - 18 ημέρες μετά την εξαφάνιση της πτήσης - εξέδωσε ανακοίνωση για το περιστατικό αρκούμενη μόνο στην έκφραση της λύπης της για το χαμό τόσων ανθρώπων. Με 1.100 παρόμοια μοντέλα στον αέρα δεν θα έπρεπε η εταιρεία να επιχειρήσει να δώσει κάποιες απαντήσεις για το τι θα μπορούσε να προκαλέσει ένα τεχνικό πρόβλημα;

Όλοι πλέον περιμένουν την επόμενη συνέντευξη τύπου των μαλαισιανών αρχών για να δουν αν θα υπάρξουν περισσότερες απαντήσεις και όχι περισσότερες αφορμές για νέα ερωτήματα.

ΠΗΓΗ protothema

Boeing Malaysia: Ανεστάλησαν οι έρευνες λόγω κακοκαιρίας

Θλιβερός επίλογος - Διαδηλωτές πετούν αντικείμενα έξω από την πρεσβεία της Μαλαισίας στο Πεκίνο
Οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή όπου φέρονται να εντοπίστηκαν συντρίμμια του Boeing 777, περίπου 2.500 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Περθ σε νότιες υποαρκτικές θάλασσες, εμποδίζουν τις έρευνες, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις αναζήτησης από αέρος και θαλάσσης να ξεκινήσουν εκ νέου, αύριο, Τετάρτη.

Η δυνατή βροχή, οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν με ταχύτητα 80 χιλιομέτρων την ώρα και η ομίχλη κατέστησαν αδύνατη τη διεξαγωγή των ερευνών, αναφέρει το Γερμανικό Πρακτορείο, επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση της αυστραλιανής Αρχής για την Ασφάλεια στη Θάλασσα, η οποία συντονίζει τις έρευνες στο νότιο Ινδικό Ωκεανό.

Παρόλα αυτά, τέσσερα αεροσκάφη από την Αυστραλία, δύο από την Κίνα, ένα από Νέα Ζηλανδία, δύο από την Κίνα και άλλο ένα από την Κορέα παραμένουν στη «μάχη» για τα συντρίμμια της πτήσης MH370 της Malaysia Airlines.

Η ημέρα ξεκίνησε με δύο συνεντεύξεις Τύπου, του αυστραλού υπουργού Αμύνης, Ντέιβιντ Τζόνστον, και των Μαλαισιανών αεοργραμμών.

Ο αυστραλός υπουργός, ξεκίνησε το λόγο του, ευχαριστώντας όλες τις χώρες για τη βοήθειά τους, ενώ επισήμανε ότι μέχρι και αυτή την ώρα δεν έχουν βρεθεί συντρίμμια του αεροσκάφους. «Δεν ψάχνουμε βελόνα στα άχυρα, ψάχνουμε να βρούμε που είναι η βελόνα...». Επίσης, επισήμανε ότι θα παρασχεθεί στους συγγενείς των θυμάτων δωρεάν βίζα.

Ο υπουργός Αμύνης περιέγραψε το σημείο όπου πραγματοποιούνται οι έρευνες ως «πιθανώς ένα από τα πιο απομακρυσμένα σημεία του πλανήτη» και ότι σε αυτό έχουν σημειωθεί πολλά ναυάγια.

Μάλιστα, τόνισε ότι εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών ένα αυστραλιανό πλοίο, το οποίο εχθές Δευτέρα ερευνούσε στην περιοχή, αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία και να πλεύσει 120 χιλιόμετρα προς το Νότο.

Επισήμανε, δε, πως παρότι αεροσκάφη φέρονται να έχουν εντοπίσει συντρίμμια στον Νότιο Ινδικό Ωκεανό, κανένα από αυτά δεν έχει ανασυρθεί, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει πιθανότητα να έχουν μετακινηθεί σε διαφορετικό σημείο.

Περιγράφοντας τη διεθνή αναζήτηση με πλοία και αεροσκάφη από περισσότερες χώρες, όπως η Κίνα, η Αυστραλία, η Μαλαισία, η Νότιος Κορέα, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ, τόνισε πως πρόκειται για «μία από τις πιο διευρυμένες επιχειρήσεις που θα δείτε ποτέ».

Σε αυτές τις προσπάθειες προστίθεται και το υποβρύχιο Bluefin-21 από τις ΗΠΑ, το οποίο είναι ικανό να αναζητήσει για συντρίμμια χάρη στο σύστημα σόναρ που διαθέτει και αναμένεται να φτάσει στο Περθ της Αυστραλίας, σήμερα, Τρίτη.

Πάντως, εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου διευκρίνισε πως οι έρευνες του υποβρυχίου, που έχει σχήμα τορπίλης, μπορεί να είναι αποτελεσματικές μοναχά αν το σημείο όπου συνετρίβη το αεροσκάφος των μαλαισιανών αερογραμμών είναι γνωστό.

«Έχει σταλεί και είναι έτοιμο για χρήση, προς το παρόν δεν είναι απαραίτητο καθώς δεν είναι γνωστό που βρίσκονται τα συντρίμμια», επισήμανε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.


Malaysia Airlines: Νιώθουμε τεράστια θλίψη

Την ίδια ώρα, συνέντευξη Τύπου παραχώρησε και η αεροπορική εταιρεία Malaysia Airlines στην Κουαλά Λουμπούρ.

«Πρέπει να αποδεχθούμε την σκληρή πραγματικότητα ότι κανένας από τους 239 επιβάτες του μοιραίου αεροσκάφους δεν έχει επιζήσει. Στόχος μας είναι η φροντίδα των συγγενών των θυμάτων. Σήμερα είναι η πιο θλιβερή ημέρα για την εταιρεία μας, αλλά και για όλη την Μαλαισία. Οι έρευνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη».

«Όλοι αισθανόμαστε τεράστια θλίψη και πόνο», δήλωσε ο Άχμαντ Τζαουχάρι Γιαχία στους δημοσιογράφους μία ημέρα αφού ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ ανακοίνωσε ότι οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το Μπόινγκ, που αγνοείται από τις 8 Μαρτίου, συνετρίβη στη θάλασσα και οι 239 επιβαίνοντες είναι νεκροί.

Ο Γιαχία σημείωσε ότι η αεροπορική εταιρεία έχει προσλάβει περισσότερους από 700 συμβούλους για να προσφέρουν υποστήριξη στους περισσότερους από 900 συγγενείς των επιβαινόντων της πτήσης MH370 που αναχώρησε από την Κουάλα Λουμπούρ με προορισμό το Πεκίνο.

Πολλοί από τους συμβούλους έχουν σταλεί στο Πεκίνο, καθώς η πλειονότητα των επιβατών ήταν Κινέζοι, την ώρα που συγγενείς τους πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί διαμαρτυρία μπροστά από την πρεσβεία της Μαλαισίας.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Malaysia Airlines, Ταν Σρι Νορ Γιουσόφ, δήλωσε πως πρόκειται για «θλιβερή και τραγική ημέρα» για τις αερογραμμές, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα περιστατικό άνευ προηγουμένου που απαιτεί άνευ προηγουμένου απαντήσεις.

Αποζημίωση 5.000 δολαρίων σε κάθε οικογένεια

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, θα δοθεί σε κάθε οικογένεια των θυμάτων το ποσό των 5.000 δολαρίων ως αποζημίωση, ενώ αναμένεται να δοθεί και επιπλέον βοήθεια, επεσήμανε ο Γιαχία.

Η αεροπορική εταιρεία θα βοηθήσει και τους συγγενείς των επιβαινόντων που θέλουν να μεταβούν στην Αυστραλία μόλις υπάρξουν «οριστικά στοιχεία» ότι το Μπόινγκ συνετρίβη στην περιοχή δυτικά του Περθ.

Εξάλλου ο Γιαχία υπογράμμισε ότι οι συγγενείς των επιβατών έχουν μεταφερθεί σε απομονωμένα ξενοδοχεία στα περίχωρα της Κουάλα Λουμπούρ για να διασφαλιστεί η ιδιωτικότητα και η άνεσή τους και όχι για να τους απομονώσουν από τον Τύπο.

Νωρίτερα ο επικεφαλής της Malaysia Airlines είχε επισημάνει ότι θα αποφασίσει αργότερα αν θα παραιτηθεί εξαιτίας του τραγικού συμβάντος.

Ένταση έξω από την πρεσβεία της Μαλαισίας στο Πεκίνο

«Μπαρούτι» μυρίζει έξω από την πρεσβεία της Μαλαισίας στο Πεκίνο, εκεί όπου διαδηλωτές πετούν αντικείμενα, με την αστυνομία να προσπαθεί να κατευνάσει τα πνεύματα.

Οργισμένοι συγγενείς των Kινέζων επιβατών της πτήσης MH370 της Malaysia Airlines χαρακτήρισαν την μαλαισιανή κυβέρνηση και τον εθνικό αερομεταφορέα της χώρας «εκτελεστές» και πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από την πρεσβεία της Μαλαισίας στο Πεκίνο.

Δεκάδες μέλη των οικογενειών των Κινέζων επιβατών φώναζαν «Η μαλαισιανή κυβέρνηση μας εξαπάτησε» και «Μαλαισία φέρε πίσω τους συγγενείς μας», την ώρα που πραγματοποιούσαν ειρηνική πορεία προς την πρεσβεία.

Η αστυνομία είχε αποκλείσει το κτήριο της πρεσβείας, εμποδίζοντας τους διαδηλωτές να πλησιάσουν.

Οι συγγενείς κρατούσαν πανό που έγραφαν: «MH370, μην μας αφήνεις να περιμένουμε πολύ!» και «1,3 δισεκατομμύριο άνθρωποι περιμένουν να υποδεχθούν το αεροπλάνο». Όλοι φορούσαν μπλουζάκια που έγραφαν: «Καλή τύχη MH370, επίστρεψε σπίτι με ασφάλεια».

Φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στα κινεζικά μέσα δείχνουν διαδηλωτές να κρατούν πανό που έγραφαν: «Malaysia Airlines! Μας οφείλεις μια εξήγηση».




ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου