Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

UNDP: Παιγνίδια με προσφορές μνημείων - Εργολάβοι πιέζουν εις βάρος Ε/κ και Τ/κ συναδέλφων τους

Γράφει: Βάσος Βασιλείου 
Από το philenews
 
Λευκωσία: Παιγνίδια πίσω από την πλάτη εργολάβων και των δύο κοινοτήτων, από τα οποία ευνοούνται μεμονωμένοι εργολάβοι που φέρονται να διατηρούν καλές σχέσεις με το κατοχικό καθεστώς, δηλητηριάζουν την προσπάθεια δημιουργίας κοινοπραξιών Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ενώ παράλληλα οδηγούν στην κατακύρωση προσφορών σε συγκεκριμένα άτομα τα οποία επωφελούνται οικονομικά εις βάρος άλλων προσφοροδοτών.


Τα πιο πάνω προκύπτουν από όσα ελέχθησαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων από τον πρόεδρο των Εργολάβων κ. Κώστα Ρουσιά. Συγκεκριμένα, ο κ. Ρουσιάς υπεστήριξε ότι οι προφορές του UNDP (αφορούν έργα της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπο και στις δύο κοινότητες) δεν είναι και τόσο διάφανες. Είπε ότι το UNDP δεν ανακοινώνει τον προϋπολογισμό των έργων και εκ των υστέρων αποφασίζει ακύρωση διαγωνισμών με το αιτιολογικό ότι ξεπερνούν το προϋπολογισθέν κονδύλι. Ο κ. Ρουσιάς πρόσθεσε και τα εξής:

«Δεν γίνεται να μην ανακοινώνεις το κόστος του έργου. Όταν ένα έργο προκηρύσσεται δεν αναφέρεται ο προϋπολογισμός, οπόταν όταν βγουν οι προσφορές απλώς ενημερώνει το UNDP ότι είμαστε εκτός προϋπολογισμού. Και ποιος είναι ο προϋπολογισμός αφού δεν ανακοινώνεται;».

Ο κ. Ρουσιάς υπεστήριξε επίσης ότι παίχτηκε παιγνίδι σε δύο προηγούμενα έργα για τα οποία προκήρυξε διαγωνισμό το UNDP. Εισηγήθηκε δε όπως το UNDP ενημερώνει τουλάχιστον την Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά σχετικά με το ύψος του προϋπολογισμού, ώστε αυτή να γνωρίζει τα πραγματικά δεδομένα και να αποτρέπονται ανεπιθύμητες καταστάσεις.

Ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Κληρονομιάς κ. Τάκης Χατζηδημητρίου ανέφερε ότι οι κανονισμοί του UNDP απαγορεύουν την ανακοίνωση του προϋπολογισμού και πρόσθεσε: «Βλέπουμε την αδυναμία με το προϋπολογιζόμενο ποσόν και κρατάμε το θέμα ανοικτό. Συζητούμε τη συγκεκριμένη πτυχή».

Η πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής κ. Σκεύη Κουκουμά ανέφερε πως ίσως έχει δίκιο ο κ. Ρουσιάς και ότι πρέπει να υπάρχουν διάφανες διαδικασίες όσον αφορά τον προϋπολογισμό του κάθε έργου.
Αν και ο πρόεδρος των Εργολάβων δεν θέλησε να επεκταθεί, όπως πληροφορείται ο «Φ», παιγνίδι παίχτηκε στο έργο που αφορούσε τον Πύργο του Οθέλλου και τα τείχη της Αμμοχώστου.
Συγκεκριμένα, για τον Πύργο του Οθέλλου η προσφορά Τουρκοκύπριου ήταν €1.200.000, ενώ η χαμηλότερη ήταν €1 εκατ. και υποβλήθηκε από κοινοπραξία Ελληνοκύπριου και Τουρκοκύπριου.

Το UNDP ακύρωσε την προσφορά με το δικαιολογητικό ότι οι προφορές που υπεβλήθησαν ήταν ψηλότερες από τον προϋπολογισμό. Ύστερα επαναπροκηρύχθηκαν και η κοινοπραξία που είχε υποβάλει τη χαμηλότερη προσφορά στην πρώτη προκήρυξη μείωσε την αρχική προσφορά της κατά €50.000, δηλαδή στις €950.000. Ο Τουρκοκύπριος εργολήπτης μείωσε την προσφορά του κατά €300.000, δηλαδή στις €900.000, και πήρε την προσφορά.

Όσον αφορά τα τείχη της Αμμοχώστου προκηρύχθηκαν προφορές για τρία διαφορετικά τμήματα και τις κέρδισε κοινοπραξία αποτελούμενη από Ελληνοκύπριο και Τουρκοκύπριο και ενώ το UNDP ήταν έτοιμο να υπογράψει τα συμβόλαια, τελικά ανακοινώθηκε ότι οι προφορές ήταν ψηλότερες του προϋπολογισμού. Επαναπροκηρύχθηκαν οι προφορές τις οποίες κέρδισε και πάλιν ο ίδιος Τουρκοκύπριος, ο οποίος μείωσε την αρχική προσφορά του κατά 30%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου