Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Ούτε σήμερα ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αποδοκίμασε την «πρόκληση» του ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου μέσα στο ελληνικό ΥΠΕΞ το μεσημέρι της Παρασκευής- Φταίει η διερμηνεία σύμφωνα με τον Κοτζιάς για την πρόκληση Τσαβούσογλου

Ούτε σήμερα ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αποδοκίμασε την «πρόκληση» του ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου μέσα στο ελληνικό ΥΠΕΞ το μεσημέρι της Παρασκευής.       
 Οταν ρωτήθηκε το πρωί του Σαββάτου στην τηλεόραση του ΜEGA απέδωσε την χλιαρή αντίδρασή του στη διερμηνεία και ότι δεν μεταφράστηκε η επίμαχη αναφορά Τσαβούσοβλου «ποιο είναι το δικό σου νησί; ποιο είναι το δικό μου νησί; Δεν θέτουμε τέτοια θέματα όταν πρόκειται για θέματα διάσωσης»με την οποία εκφράστηκε η τουρκική αμφισβήτηση κυριαρχίας

Ο Κοτζιάς υποστήριξε πως δεν μεταφράστηκε τέτοια φράση.
«Εγώ καλού-κακού απάντησα με την ανησυχία ότι μπορεί να έχει ειπωθεί κάτι υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι αναθεωρητική δύναμη αλλά εμείς όλα αυτά τα ζητήματα τα λύνουμε επί τη βάση του διεθνούς δικαίου» είπε ο υπουργός εξωτερικών.
Στην επιμονή των δημοσιογράφων ότι η απάντηση ήταν υποτονική ο κ. Κοτζιάς αντέτεινε «δεν είμαστε σε αμφιθέατρο, δεν παίζουμε μποξ, κάνουμε διεθνείς σχέσεις» και επέμεινε πως η πρόθεση του Τσαβούσογλου  ήταν να αποφύγει με μια γενικότητα την απάντηση.
«Δεν αισθάνομαι ότι "γκρίζαρε" τα νησιά» είπε ο κ. Κοτζιάς.
Ωστόσο αντίδραση του ΥΠΕΞ  για την επίμαχη αναφορά Τσαβούσογλου ζητήθηκε αμέσως αφότου ολοκληρώθηκε η συνάντηση των δυο ανδρών ωστόσο η ελληνική διπλωματία απέφυγε να ανεβάσει το θέμα και να κάνει κάποιο σχόλιο. 
Η επίμαχη αναφορά Τσαβούσοβλου 
Σε ερώτηση για το πώς συμβάλει η Τουρκία στην βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα όταν πραγματοποιεί παραβιάσεις ακόμη και στην ζώνη των 6ΝΜ, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι η κάθε πλευρά έχει τα δικά της νομικά επιχειρήματα.
Αναφερόμενος ιδιαίτερα στο συμβάν της Κινάρου και την συντριβή του ελικοπτέρου Αgusta Bell του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, και την έκδοση τουρκικής ΝΟΤΑΜ τόνισε ότι τα ζητήματα τα οποία έχουν ανθρωπιστική διάσταση δεν θα πρέπει να συγχέονται με νομικά και πολιτικά ζητήματα. «Ποιο είναι το δικό σου νησί; Ποιο είναι το δικό μου νησί; Δεν θέτουμε τέτοια θέματα όταν πρόκειται για θέματα διάσωσης εκεί, Δεν θέτουμε τέτοια θέματα και νομίζω ότι πρέπει πολύ καλά να ξεχωρίσουμε την ανθρώπινη από την πολιτική διάσταση των ζητημάτων που αντιμετωπίζουμε. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις συνομιλίες μας» είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της τουρκικής διπλωματίας.
Ο ελληνας υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, αναφερόμενος στο προσφυγικό, δήλωσε ότι οι δύο πλευρές είχαν «μια προετοιμασία ενόψει της Δευτέρας» αλλά τόνισε ότι αυτά δεν είναι ζητήματα προς ανακοίνωση στον τύπο. Πρόσθεσε ότι το προσφυγικό δεν μπορεί να περιοριστεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς δεν είναι ένα ζήτημα αποκλειστικά των δύο χωρών, αλλά ένα ζήτημα παγκόσμιο.

ΠΗΓΗ thetoc


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου