Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Νέο κτύπημα με «εκλιπούσα» από Τουρκία - Κίνηση Άγκυρας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για αποδόμηση Κυπριακής Δημοκρατίας

Ανταπόκριση από Βρυξέλλες: 
Παύλος Ξανθούλης 
Από το philenews

Λευκωσία: Διπλό χτύπημα με στόχο την αποδόμηση της Κυπριακής Δημοκρατίας επιχειρεί η Άγκυρα στο Στρασβούργο, εγείροντας με ιδιαίτερα προσβλητικό ύφος ζήτημα «εκλιπούσας» (defunct) και ενώπιον του Συμβουλίου της Ευρώπης και παραπέμποντας σε «πολιτικό μακαρισμό» του νόμιμου κράτους της Κύπρου. Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η Τουρκία υπέβαλε γραπτώς δύο επιφυλάξεις κατά την επικύρωση ισάριθμων διεθνών συμβάσεων, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν συνιστούν σε καμιά περίπτωση αναγνώριση της ελληνοκυπριακής διοίκησης που προσποιείται ότι εκπροσωπεί την εκλιπούσα «Κυπριακή Δημοκρατία»» (βλέπε φωτοτυπία – τα εισαγωγικά στην Κυπριακή Δημοκρατία τοποθετήθηκαν από το τουρκικό ΥΠΕΞ).
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του «Φ», οι τουρκικές επιφυλάξεις κοινοποιήθηκαν επίσημα στο Συμβούλιο της Ευρώπης στις 2 Μαΐου και καταδεικνύουν το μένος της Άγκυρας να ροκανίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, σε όλα τα επίπεδα, καθώς οι δύο διεθνείς συμβάσεις δεν αφορούν σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά σε θέματα που άπτονται της ανθρώπινης υπόστασης, όπως η «Σύμβαση κατά της Εμπορίας Προσώπων» και η «Προστασία Προσώπων» σε σχέση με την αυτοματοποιημένη παροχή προσωπικών δεδομένων. Οι δύο τουρκικές επιφυλάξεις αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Η Τουρκία δηλώνει ότι η επικύρωσή της, επί της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Δράση κατά της Εμπορίας Προσώπων (σ.σ. και στην περίπτωση της Προστασίας Προσώπων) δεν συνεπάγεται με κανέναν τρόπο αναγνώριση της ελληνοκυπριακής διοίκησης που προσποιείται ότι εκπροσωπεί την εκλιπούσα «Κυπριακή Δημοκρατία» ως μέρος αυτής της Σύμβασης, αλλά ούτε υπονοεί οποιανδήποτε υποχρέωση εκ μέρους της Τουρκίας να εμπλακεί σε οποιαδήποτε συναλλαγή με την ούτω καλούμενη Κυπριακή Δημοκρατία στο πλαίσιο της προαναφερθείσας Σύμβασης».

Από την τουρκική δήλωση συνάγονται αβίαστα δύο συμπεράσματα:

1. Η Κυβέρνηση Ερντογάν επιδίδεται σε ένα σκληρό παιγνίδι αποδόμησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, ενώ παράλληλα επιχειρεί αναβάθμιση του κατοχικού ψευδοκράτους, όπως άλλωστε διαφάνηκε για ακόμη μια φορά από το παιγνίδι που στήθηκε στην Κωνσταντινούπολη (συνάντηση Μπαν Κι Μουν – Ακιντζί), με τη συμβολή και του Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

2. Η Τουρκία δεν πρόκειται να συνεργαστεί με την Κυπριακή Δημοκρατία σε κανέναν τομέα, ούτε καν στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται παγκοσμίως, από διεθνείς οργανισμούς, για την αποτροπή της εμπορίας προσώπων. Η τουρκική θέση, όπως εκφράστηκε ενώπιον του Συμβουλίου της Ευρώπης, ταυτίζεται με την τοποθέτηση της Άγκυρας ενώπιον της Κομισιόν για τη Συμφωνία Επανεισδοχής Παράνομων Μεταναστών και για τον οδικό χάρτη ελευθέρωσης των θεωρήσεων διαβατηρίων, καθώς, όπως απεκάλυψε ο «Φ», η Κυβέρνηση Ερντογάν ενημέρωσε διά επιστολής τις Βρυξέλλες ότι δεν θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, καθώς δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Παρόλα αυτά, η Κομισιόν συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα.

Ξένη διπλωματική πηγή, η οποία μίλησε στον «Φ», ανέφερε ότι η στάση που τηρεί η Τουρκία και ενώπιον του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι «συνεπής» (consistent) με την άποψή της «για κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και για δημιουργία ενός νέου συνεταιρισμού, αποτελούμενου από δύο συνιστώντα κρατίδια». Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν φρόντισε να καταστήσει κοινωνούς των τουρκικών θέσεων αξιωματούχους της Ε.Ε., ζητώντας τη σύμπραξη των Βρυξελλών για λύση του Κυπριακού (σ.σ. όπως την εννοεί και την επιδιώκει η τουρκική πλευρά).

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Άγκυρα θεωρεί ότι θα εξασφαλίσει «ευνοϊκή στάση» από την Ε.Ε. στο Κυπριακό, αξιοποιώντας ως μοχλό πίεσης το ζήτημα της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης, το οποίο οδήγησε το δίδυμο Μέρκελ–Γιούνκερ να στρώσουν χαλί στον Ταγίπ Ερντογάν, προσφέροντας ανταλλάγματα σε όλα τα επίπεδα. Σε οικονομικό επίπεδο, 3 δισεκατομμύρια ευρώ, ως πρώτη δόση. Στο ζήτημα της ενίσχυσης των σχέσεων, συνόδους κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας και συναντήσεις υψηλού επιπέδου.

Και στο θέμα της «αναζωογόνησης» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, την επικαιροποίηση εγγράφων με στόχο το ξεπάγωμα πέντε συνολικά τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων που μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία (σ.σ. ήδη έχουν επικαιροποιηθεί τα έγγραφα 3 κεφαλαίων), την επαναδιαπραγμάτευση και αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας (σ.σ. την οποία στο βασικό της μέρος δεν έχει ακόμη εφαρμόσει η Άγκυρα έναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία), καθώς και την επίσπευση της διαδικασίας ελευθέρωσης των θεωρήσεων διαβατηρίων, παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα διαμήνυσε προς τις Βρυξέλλες ότι δεν θα εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα κριτήρια στην περίπτωση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτή η ζοφερή εικόνα παραχωρήσεων και εκπτώσεων από την Ε.Ε., την οποία συντηρεί ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και στενοί του συνεργάτες, τυγχάνει εκμετάλλευσης από τον Ταγίπ Ερντογάν και σε σχέση με το Κυπριακό.
Όπως έχει αποκαλύψει ο «Φ», η τουρκική πλευρά έχει ήδη εγείρει ζήτημα διατήρησης των εγγυήσεων για ένα «μεταβατικό» χρονικό διάστημα, αποφεύγοντας να προσδιορίσει το καταληκτικό σημείο ενδεχόμενης κατάργησής τους, κάτι που, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, «κατανοεί» ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

Ροκάνισμα με κάθε ευκαιρία

Το διπλό κτύπημα που επιχειρεί η Άγκυρα κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης καταδεικνύει ότι η Κυβέρνηση Ερντογάν επιδιώκει με κάθε ευκαιρία το ροκάνισμα της υπόστασης του νομίμου κράτους στην Κύπρο. Ακόμη και για δύο ζητήματα, τα οποία εντάσσονται στο γενικότερο πλέγμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως οι διεθνείς συμβάσεις κατά της εμπορίας προσώπων και για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, η Κυβέρνηση Ερντογάν δεν έχει κανένα ενδοιασμό να δηλώσει ότι δεν πρόκειται να τις εφαρμόσει στην περίπτωση της «ούτω καλούμενης» (σ.σ. σύμφωνα με τον τουρκικό ισχυρισμό) Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία χαρακτηρίζει παράλληλα ως «εκλιπούσα». Το διπλό τουρκικό κτύπημα στο Στρασβούργο, ενώπιον του Συμβουλίου της Ευρώπης, αποκτά μεγαλύτερη σημασία εάν αναγνωσθεί παράλληλα με τις προσπάθειες αναβάθμισης του κατοχικού καθεστώτος και ενόψει της προσπάθειας λύσης του Κυπριακού.

Τρίτωσε η «εκλιπούσα»

«Τρίτωσε» το εγχείρημα αποδόμησης του νομίμου κράτους της Κύπρου σε ευρωπαϊκό επίπεδο και οι αναφορές περί «εκλιπούσας» Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες έχουν καταστεί επίσημη θέση στα έγγραφα που υποβάλλει η Άγκυρα. Η Τουρκία καταθέτει γραπτώς τις θέσεις της σε θεσμικά όργανα της Ε.Ε., αλλά και στο Συμβούλιο της Ευρώπης, γεγονός που αντανακλά μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια για κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία θα πρέπει να αξιολογηθεί παράλληλα με τις συνεχείς κινήσεις αναβάθμισης του κατοχικού ψευδοκράτους. Η αρχή, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έγινε τον Ιούνιο του 2014 στο Συμβούλιο Σύνδεσης Ε.Ε.-Τουρκίας. Εκεί η Άγκυρα υπέβαλε γραπτώς ότι: «Έως ότου εξευρεθεί μια τελική και δίκαιη λύση στο κυπριακό πρόβλημα, η ένταξη των Ελληνοκυπρίων σε οποιονδήποτε διεθνή οργανισμό δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί θετικά από την Τουρκία. Η υιοθέτηση των απαιτήσεων των Ελληνοκυπρίων για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς θα ενίσχυε τον ψευδή ισχυρισμό τους να εκπροσωπούν την εκλιπούσα “Κυπριακή Δημοκρατία” και θα τους αποσπούσε την προσοχή από τον στόχο της λύσης». Και όμως οι Βρυξέλλες έκλεισαν τα μάτια στη θέση της Άγκυρας επαναλαμβάνοντας απλώς τις υποχρεώσεις της, όπως αυτές απορρέουν από την αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005. Κι αυτό με χίλια ζόρια, καθώς τα προσχέδια εκθέσεων προόδου που είχε ετοιμάσει η Κομισιόν απέφευγαν να αναφερθούν στην 21η Σεπτεμβρίου, κάτι που ενσωματώθηκε στο τελικό κείμενο κατόπιν παραστάσεων.

Επτά μήνες αργότερα, στις 26 Ιανουαρίου 2015, η Άγκυρα απέστειλε επιστολή στην εισηγήτρια της Ευρωβουλής Κάτι Πίρι, η οποία προσομοίαζε με αγγελία κρατικού θανάτου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην επιστολή, την οποία απεκάλυψε ο «Φ», η Τουρκία απέρριπτε την ύπαρξη του νομίμου κράτους στην Κύπρο, υποστηρίζοντας ότι ως αποτέλεσμα η «ανύπαρκτη» Κυπριακή Δημοκρατία δεν νομιμοποιείται να «κηρύσσει ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας» στην ΑΟΖ της, να εξερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους. Σύμφωνα με την επιστολή την οποία υπέγραφε ο τέως υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ, η Κυπριακή Δημοκρατία «έχει πάψει να υφίσταται από το 1963» (has ceased to exist) και τα ζητήματα της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων αλλά και του «διαμοιρασμού των εσόδων» πρέπει να αποφασιστούν από τους «δύο λαούς», οι οποίοι καλούνται να εγκαθιδρύσουν έναν «νέο συνεταιρισμό» στο νησί, στη βάση της δήλωσης της 11ης Φεβρουαρίου 2014.

Το κακό τρίτωσε με τις δύο επιφυλάξεις που κατέθεσε γραπτώς η Τουρκία στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στο Στρασβούργο, στις 2 Μαΐου 2016, κατά την επικύρωση ισάριθμων διεθνών συμβάσεων για την εμπορία προσώπων και για την προστασία προσωπικών δεδομένων. Και στην περίπτωση αυτή, η Τουρκία δηλώνει ότι οι υπογραφές της για κύρωση των δύο συμβάσεων «δεν συνιστούν σε καμιά περίπτωση αναγνώριση της ελληνοκυπριακής διοίκησης που προσποιείται ότι εκπροσωπεί την εκλιπούσα “Κυπριακή Δημοκρατία”».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου