Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

Ισχυρό μελτέμι και υψηλές θερμοκρασίες έως το Σάββατο - αλλά Η ζέστη αυξάνει την καύσιμη ύλη(Βίντεο)

Αυξημένος κίνδυνος για πυρκαγιές σε ανατολική και νότια Ελλάδα - Στα δυτικά θα χτυπήσει «κόκκινο» ο υδράργυρος - Αναλυτικά η πρόβλεψη του Γιάννη ΚαλλιάνουΤον επικίνδυνο συνδυασμό που δημιουργεί η ενίσχυση των ανέμων στην Αττική, την Εύβοια και το κεντρικό Αιγαίο με την αύξηση της καύσιμης ύλης λόγω των υψηλών θερμοκρασιών τα τελευταία 24ωρα επισημαίνει ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.

Όπως σημειώνει ο κίνδυνος ειδικά για την Αττική είναι «τεράστιος» μέχρι και το Σαββατοκύριακο.


Ενώ, όμως, στην ανατολικές και νότιες περιοχές το μελτέμι θα φέρει και μια ανάσα δροσιάς, η δυτική Ελλάδα θα εξακολουθήσει να είναι καμίνι με θερμοκρασίες που θα φτάνουν κατά τόπους και τους 41 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά η πρόβλεψη του Γιάννη Καλλιάνου έχει ως εξής:

Δυστυχώς αλλά ο κίνδυνος για πυρκαγιές θα επιστρέψει πάλι αφού το μελτέμι θα ενισχυθεί και στο επίκεντρο θα βρεθεί η Αττική, η Εύβοια αλλά και περιοχές του κεντρικού Αιγαίου.

Εκτιμάται ότι οι εντάσεις των ανέμων στις παραπάνω περιοχές θα αγγίζουν τα 8 μποφόρ σε τοπικό επίπεδο και ενδεχομένως ακόμη και τα 9 στην περιοχή της νότιας Εύβοιας.

Το μελτέμι θα δροσίσει αλλά φοβάμαι για πυρκαγιές

Ναι μεν, το μελτέμι δρα ως φυσικό κλιματιστικό για τις περισσότερες περιοχές της ανατολικής και νότιας Ελλάδας αλλά θα πρέπει όλοι μας να είμαστε απολύτως προσεκτικοί τις επόμενες 3 ημέρες διότι οι ενισχυμένοι άνεμοι θα επηρεάζουν και ηπειρωτικές περιοχές εκτός από τις θαλάσσιες.

Στο επίκεντρο Αττική και Εύβοια

Συνήθως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες το μελτέμι εμφανίζεται κατά διαστήματα ενισχυμένο. Και όταν λέω μελτέμι, εννοώ τους βοριάδες στην περιοχή του Αιγαίου. Δυστυχώς όμως, αυτή τη φορά, εκτιμάται ότι θα επηρεαστεί περισσότερο η Αττική από αυτή την ενίσχυση των ανέμων, παρά τα περισσότερα τμήματα του Αιγαίου. Σαφώς και θα πνέουν ενισχυμένοι άνεμοι στο κεντρικό ειδικά Αιγαίο αλλά στο επίκεντρο θα βρεθούν η Αττική και η Εύβοια αλλά και όλες οι περιοχές οι οποίες βρίσκονται στο εσωτερικό της πράσινης καμπύλης (Βλ. Χάρτης 1). Επίσης στις περιοχές της νότιας Κρήτης, οι καταβάτες βοριάδες θα πνέουν πολύ ισχυροί, έως και 9 μποφόρ τοπικά.

Στον «φούρνο» η Δυτική Ελλάδα

Όταν το μελτέμι ενισχύεται, η Ελλάδα συνήθως χωρίζεται στα δύο. Στις μεν ανατολικές και νότιες περιοχές επικρατεί μια σχετική δροσιά ή καλύτερα δεν επικρατούν συνθήκες καύσωνα και στις δε δυτικές και βόρειες περιοχές οι συνθήκες ως προς τις θερμοκρασίες είναι πολύ πιο δύσκολες. Αυτό θα συμβεί και αυτή τη φορά, που δυστυχώς οι κάτοικοι της δυτικής Ελλάδας έχουν βιώσει ήδη πολύ αυξημένες τιμές στις θερμοκρασίες και θα χρειαστεί να κάνουν ακόμη για 3 ημέρες υπομονή. Σας δίνω τις μέγιστες θερμοκρασίες σε τοπικό επίπεδο για το τριήμερο Τετάρτη έως και Παρασκευή, για να καταστεί σαφές αυτό που σας προανέφερα. (Βλ. Χάρτης 2)

Εξασθένηση του μελτεμιού από την Παρασκευή

Σταδιακά θα εξασθενήσει ελαφρώς το μελτέμι μετά το μεσημέρι της Παρασκευής, με αποτέλεσμα το Σάββατο να ανέβει εκ νέου η θερμοκρασία και στις ανατολικότερες περιοχές της χώρας που μέχρι τότε θα δροσίζονται από τους ενισχυμένους βοριάδες. Άρα, στην Αττική για παράδειγμα, το προσεχές Σάββατο θα είναι πάλι δύσκολο, με τη θερμοκρασία να προσεγγίζει τους 38-39°C.

Από την Κυριακή η πτώση της θερμοκρασίας σε όλη την Ελλάδα

Σας είχα ενημερώσει εδώ και μια εβδομάδα περίπου, ότι ο αυτός ο παρατεταμένος καύσωνας θα διαρκούσε σχεδόν μέχρι τον 15Αύγουστο. Και πράγματι, από την Κυριακή 13 Αυγούστου, η θερμοκρασία θα αρχίσει να παρουσιάζει γενικευμένη πτώση σε όλη την Ελλάδα και επομένως θα επανέλθουμε στις φυσιολογικές θερμοκρασίες για την εποχή, έχοντας αφήσει πίσω μας έναν καύσωνα μέτριας έντασης ως προς τις θερμοκρασίες αλλά πολύ μεγάλο ως πρός τη χρονική περίοδο που έλαβε χώρα.

Θα τα πούμε αναλυτικά και τις επόμενες ημέρες αγαπημένοι μου φίλοι, απλά χρειάζεται όλοι μας να είμαστε προσεκτικοί τις επόμενες 72 ώρες. Δεν έμειναν και πολλά πράσινα τετραγωνικά χιλιόμετρα σε αυτή τη χώρα, ας μη τα κάψουμε και αυτά έστω και από αμέλεια. Να είμαστε υπεύθυνοι και να προσέχουμε το πράσινο και τις ομορφιές που μας παρέχει η Ελληνική φύση.

Δείτε βίντεο: Ενισχύεται το μελτέμι από την Τετάρτη: Αυξάνεται ο κίνδυνος για πυρκαγιές
ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου