Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021

Γερμανός αναλυτής σε ΣΚΑΪ: Γιατί η Άγκυρα εκνευρίστηκε από την ελληνογαλλική συμφωνία (Βίντεο)

Στη συνέντευξή που παραχώρησε ο δρ. Μεϊνάρντους, που μέχρι πρόσφατα ήταν διευθντής στο ίδρυμα Νόιμαν στην Κωνσταντινούπολη, εξηγεί πως η τουρκική πολιτική στην περιοχή θα παραμείνει ίδια και την μετά Ερντογάν εποχή, ενώ σε σχέση με τις γερμανοτουρκικές σχέσεις θεωρεί καθοριστικό το ρόλο των Πρασίνων στην επόμενη γερμανική κυβέρνηση.  

Ένας άνθρωπος που γνωρίζει εκ των έσω την Τουρκία, ο δρ. Ρόναλντ Μεϊνάρντους, μιλά αποκλειστικά στον ΣΚΑΪ και στον Απόστολο Μαγγηριάδη και υποστηρίζει ότι ο εκνευρισμός της Άγκυρας οφείλεται στις επιτυχίες που έχει καταγράψει η ελληνική εξωτερική πολιτική.
Στη συνέντευξή που παραχώρησε ο δρ. Μεϊνάρντους, που μέχρι πρόσφατα ήταν διευθντής στο ίδρυμα Νόιμαν στην Κωνσταντινούπολη, εξηγεί πως η τουρκική πολιτική στην περιοχή θα παραμείνει ίδια και την μετά Ερντογάν εποχή, ενώ σε σχέση με τις γερμανοτουρκικές σχέσεις θεωρεί καθοριστικό το ρόλο των Πρασίνων στην επόμενη γερμανική κυβέρνηση.  

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Μαγγηριάδης: Σήμερα είδαμε ακόμη μια τουρκική πρόκληση κι αναρωτιέμαι εάν αυτό πρέπει να διαβαστεί ως ακόμη μια κλιμάκωση της Άγκυρας μετά την υπογραφή της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας.

Δρ. ΡΟΝΑΛΝΤ ΜΕΙΝΑΡΝΤΟΥΣ: Μάλλον δεν προκαλεί έκπληξη  δείχνει όμως έναν εκνευρισμό εκ μέρους της κυβέρνησης της Άγκυρας ο οποίος είναι γενικός. Γενικά παρατηρούμε μια ατμόσφαιρα στην Τουρκία ότι αισθάνεται απέναντι στην Ελλάδα  αποδυναμωμένη. Αυτή η αποδυνάμωση της Τουρκίας όπως την καταλαβαίνουν στην Άγκυρα οι ειδικοί αλλά και οι κυβερνώντες οφείλεται και αυτό κατά τη γνώμη μου είναι θετικό για τους Έλληνες και στην Ελλάδα, στις επιτυχίες της ελληνικής διπλωματίας στα θέματα αυτά. Και αναφέρομαι κυρίως στην πρόσφατη συμφωνία της Ελλάδας με τη Γαλλία, αναφέρομαι επίσης σε παρόμοιες συμφωνίες με άλλα κράτη της περιοχής όπως την Αίγυπτο, το Ισραήλ αλλά επίσης και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Μαγγηριάδης: Ζήσατε για αρκετό διάστημα στην Τουρκία ως επικεφαλής του ινστιτούτου Neumann. Ποια είναι η αίσθησή σας για τις προθέσεις του Τούρκου Προέδρου που δείχνει μια έντονη νευρικότητα στο εξωτερικό κι αναρωτιέμαι εάν αυτό είναι αποτέλεσμα της μείωσης της ισχύος του στο εσωτερικό.

Δρ. ΡΟΝΑΛΝΤ ΜΕΙΝΑΡΝΤΟΥΣ : Αυτό είναι γεγονός. Το ότι είναι αποδυναμωμένος το δείχνουν και οι σφυγμομετρήσεις γιατί ουσιαστικά υπάρχει μία δημοκρατία σε εισαγωγικά, γίνονται εκλογές, και πρέπει να φοβάται ο Ερντογάν πως τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης θα νικήσουν στις εκλογές. Θέλω να πω όμως ένα πράγμα: Η ελπίδα ότι το μέλλον άνευ Ερντογάν θα είναι καλύτερο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν είμαι τόσο βέβαιος γιατί και οι άλλες πολιτικές ομάδες τα άλλα κόμματα στα θέματα που μιλάμε, στα εθνικά τούρκικα θέματα είναι πολύ ριζοσπαστικά. Υπάρχει  μια σταθερή εθνική γραμμή στην Τουρκία για αυτά τα θέματα γι' αυτό νομίζω ότι είναι αφελές να σκεφτεί κανείς ότι σε μία εποχή πέραν του Ερντογάν που θα έρθει κάποια στιγμή, τα πράγματα αναγκαστικά θα είναι καλύτερα.

Μαγγηριάδης: Πιστεύετε πως μετά την αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ από την καγκελαρία η στάση της Γερμανικής κυβέρνησης απέναντι στον Ερντογάν μπορεί να αλλάξει;

Δρ. ΡΟΝΑΛΝΤ ΜΕΙΝΑΡΝΤΟΥΣ: Εξαρτάται λίγο πολύ από το ποιος θα είναι επικεφαλής, αλλά στο κάτω κάτω νομίζω ότι ήδη ξέρουμε ότι οι πράσινοι θα είναι μέρος της συμμαχίας. Με τους πράσινους η συζήτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την κατάσταση του κράτους δικαίου Τουρκία θα παίρνει άλλες διαστάσεις. Γιατί το κόμμα σε αυτά τα θέματα είναι ριζοσπαστικό έχει αρχές, τίθεται καθαρά εναντίον της εξαγοράς υποβρυχίων από τη Γερμανία στην Τουρκία, ένα μεγάλο θέμα για τις ελληνογερμανικές σχέσεις, γνωρίζουμε ότι υπουργός των εξωτερικών έκανε διαμαρτυρία στο Βερολίνο. Από την άλλη μεριά το πρώτο κόμμα που μπορεί να είναι σε αυτό το σενάριο το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που είναι στην κυβέρνηση τώρα, σε όλα τα χρόνια στην κυβέρνηση με την κυρία Μέρκελ, δεν είπε κουβέντα εναντίον αυτών των εξαγωγών όπλων προς την Τουρκία. Άρα πάλι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, η Γερμανία παραμένει Γερμανία.

Πηγή: skai.gr

ΠΗΓΗ skai

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου