Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021

Αποθαρρύνσεις

 

 Του Κώστα Κόλμερ

Μπορεί ο Αμερικανικός στρατός ν’ αποχώρησε απ’ το Αφγανιστάν αλλά συγκεντρούται στη δυτική Θράκη. Πέντε χιλιάδες άνδρες του Αμερικανικών τακτικών δυνάμεων, 200 σύγχρονα τανκς «Έημπραμς», επιθετικά ελικόπτερα και συστοιχίες πυραύλων αέρος-εδάφους παρεπιδημούν στην Αλεξανδρούπολη ενώ σύγχρονες μονάδες του Αμερικανικού ναυτικού διασχίζουν το βόρειο Αιγαίον αγνοώντας τις γκρίνιες της Τουρκίας.

Η άχρι «ακρασφαλής» Αμερικανική εγγύηση της Ελληνικής εδαφικής ακεραιότητος(*) επί εποχής Παναγιώτη Καμμένου εξελίσσεται, απ’ τον  υπουργόν Εθνικής Αμύνης Νίκο Παναγιωτόπουλο, εις πύκνωσι της παρουσίας Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στα εδάφη μας.

Η Αμερικανική παρουσία δεν έχει σχέση με το ανθελληνικό ΝΑΤΟ ούτε την τουρκόφιλο Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά αποτελεί καθαρά «διμερή σχέση» της Αμερικής με την Ελλάδα. Προωθείται συντόμως μία πενταετής αμυντική συμφωνία  που  αντικαθιστά την μέχρι τούδε  ετησία ανανέωση της δια μονιμότερη εγκατάσταση των Αμερικανών στην Ελλάδα, με πολλαπλά οικονομικά οφέλη και η οποία  θα εμπλουτίσει την άμυνα της Ελλάδος με πολεμικά αεροσκάφη 5ης γενεάς , πυραύλους μακράς ακτίνας δράσεως και πλοία επιφανείας. Και το κυριοτέρον: αναβαθμίζει την γεωπολιτική θέση της Ελλάδος και την καθιστά ελκυστικό σύμμαχο με έθνη που συμμερίζονται τις πατροπαράδοτες , φιλελεύθερες αξίες ως το  Ισραήλ, Γαλλία, Ινδία.

Έτσι εξηγείται ο  πρόσφατος εκνευρισμός των Ερντογάν και Ακάρ που αντιλαμβάνονται ότι με την σοβαρά παρουσία των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη, την Σκύρο, τον Βόλο και τη Σούδα, η  Τουρκική όρεξη για πολεμικές περιπέτειες στην δυτική Θράκη και στο Αιγαίον πέλαγος καταλήγει σε «βαρυστομαχιά από Ιμάμ-μπαϊλντί».

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο Ερντογάν κι οι διάδοχοι του  θα τερματίσουν τις αποστολές φτωχοδιαβόλων στα Ελληνικά νησιά ή ότι δεν θα επαναλάβουν τα «τελειωμένα» στην Κύπρο, όπου ετοιμάζεται νέος κύκλος ατερμόνων διαπραγματεύσεων με την Κυπριακή κυβέρνηση.

O Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει αναλάβει δεσμεύσεις έναντι του Κογκρέσου να λύσει το πρόβλημα Τουρκικής εισβολής και κατοχής της Κύπρου κατά τρόπον που να σέβεται την ανεξαρτησία της.

Τα νεοθωμανικά σχέδια της Τουρκίας για δύο κράτη στην Κύπρο ματαιούνται όπως και η νέα εισβολή στον Έβρο, μέσω Βουλγαρίας αποθαρρύνεται απ τον Εθνικό μας Στρατό.

Είναι κι αυτό μια κάποια ανακούφιση για τον Έλληνα πολίτη , που τόσο ταλαιπωρηθεί από την εμμονική Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ ώστε να την συνοδεύουν τύψεις συνειδήσεως δια το υπόλοιπον του βίου της. Ας ελπίσουμε ότι ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός των ανερχομένων Σοσιαλιστών και Πρασίνων του Ολαφ Σολτς στην Γερμανική βουλή, την Μπούντεσταγκ, θα ακυρώσει την παράδοση έξι υποβρυχίων στην Τουρκία.

 (*) Ο ΑΚΗΡΥΚΤΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΤΑ ΕΛΛΑΔΟΣ, υπό του αρθρογράφου , εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ, 2021, σελίδες 311.

Πηγή https://www.energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου