Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021

Jerousalem Post : Στενή συνεργασία Τουρκίας, Ρωσίας και Ιράν με φόντο τη Συρία.

 

Η Τουρκία, η Ρωσία και το Ιράν συντονίζονται όλο και περισσότερο για τη Συρία από το 2017.

Η στάση των ΗΠΑ

Κατά τη διάρκεια της εποχής Τραμπ, οι ΗΠΑ αγνόησαν την εισβολή της Τουρκίας στο Αφρίν στη Συρία και την εθνική κάθαρση 160.000 Κούρδων.

Οι ΗΠΑ υπό τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μιλούσε συχνά με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εγκατέλειψαν τους εταίρους τους στις SDF και επέτρεψαν μια τουρκική εισβολή τον Οκτώβριο του 2019. Το επακόλουθο χάος ενδυνάμωσε τη Ρωσία, το Ιράν και την Τουρκία.

Σύμφωνα με ΜΜΕ που εδρεύουν στην Άγκυρα, “Αντιπροσωπείες από Τουρκία, Ρωσία και Ιράν συναντήθηκαν στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Νουρ-Σουλτάν, για τη 17η συνεδρίαση της διαδικασίας της Αστάνα, η οποία αποσκοπεί στην εξεύρεση λύσης στη δεκαετή κρίση στη Συρία”.

Υπήρχαν ελάχιστες λεπτομέρειες σχετικά με το τι ελπίζει να επιτύχει κάθε πλευρά από αυτή τη συνάντηση.

Στέλνει τον Γενικό διευθυντή του ΥΠΕΞ η Αγκυρα

Η Τουρκία στέλνει τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών της για τη Συρία, Σελτσούκ Ουνάλ, η Ρωσία στέλνει ειδικό απεσταλμένο στη Συρία Αλεξάντερ Λαβρέντιεφ και το Ιράν εκπροσωπείται από τον Αλί Ασγκάρ Χατζί.

Τα μέλη της συριακής αντιπολίτευσης υποστηρίζονται από την Τουρκία και εκπροσωπούνται επίσης. Οι ΗΠΑ, οι οποίες υποστηρίζουν τις SDF και βοηθούν στον έλεγχο τμήματος της ανατολικής Συρίας, δεν εκπροσωπούνται.

Η Ουάσιγκτον έχει γενικά παραγκωνίσει τους δικούς της εταίρους των SDF στη Γενεύη και σε άλλα φόρουμ, διασφαλίζοντας ότι κανείς που συνεργάζεται με τις ΗΠΑ δεν θα έχει λόγο στο μέλλον της Συρίας.

Η κουρδική μειονότητα δεν έχει φωνή 

Αυτή η περίεργη στάση είχε ως αποτέλεσμα η κουρδική περιοχή – και άλλες μειονότητες που κατέληξαν να ζουν κάτω από τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ περιοχές της Συρίας – να μην έχουν λόγο.

Έχουν λόγο μόνο αν συνεργαστούν με το συριακό καθεστώς. Ωστόσο, όταν συνεργάζονται με το καθεστώς, οι ομάδες προβληματισμού με έδρα τις ΗΠΑ τους κατηγορούν ότι συνεργάζονται με το καθεστώς και δεν είναι αξιόπιστοι.

“Η Khawla Mattar, αναπληρώτρια ειδική εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στη Συρία, παρευρίσκεται επίσης στις συνομιλίες, ενώ το Ιράκ, η Ιορδανία και ο Λίβανος συμμετέχουν ως παρατηρητές”, ανέφερε η Εφημερίδα της Τουρκίας Daily Sabah.

Διήμερες συνομιλίες 

“Οι συνομιλίες έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν για δυο ημέρες και θα αντιμετωπίσουν αρκετά ζητήματα, όπως η τρέχουσα κατάσταση, η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, η έναρξη των εργασιών της Συριακής συνταγματικής επιτροπής στη Γενεύη, η ανταλλαγή κρατουμένων, η απελευθέρωση ομήρων και περαιτέρω μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης”, ανέφερε η έκθεση.

Η Ρωσία αναφέρει ότι επιθυμεί κατάπαυση του πυρός, αν και δεν είναι σαφές τι θα συνεπαγόταν αυτό. Εξτρεμιστές που υποστηρίζονται από την Τουρκία κοντά στο Τελ Ταμρ εξακολουθούν να βομβαρδίζουν Κουρδικές και Χριστιανικές περιοχές.

Οι περιοχές που ελέγχονται από την Τουρκία είναι γενικά εθνικά καθαρισμένες από όλες τις μειονότητες, όπως οι Κούρδοι, οι Χριστιανοί και οι Γιαζίντι.

Η συνεργασία της Άγκυρας με εξτρεμιστικές ομάδες 

Η Άγκυρα συνεργάζεται επίσης με εξτρεμιστικές ομάδες που δρουν από τις περιοχές της. Όταν οι ΗΠΑ σκότωσαν τον ηγέτη του ISIS το 2019, διαπιστώθηκε ότι ζούσε κοντά στα τουρκικά σύνορα.

Τα θύματα του ISIS συχνά διακινούνταν στην Τουρκία και πολλοί εξτρεμιστές διέσχισαν τη χώρα κατά τη διάρκεια των ετών μετά την καταστροφή στην ανατολική Συρία.

Δεν είναι σαφές τώρα εάν η Τουρκία, το Ιράν και η Ρωσία μπορούν να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία για τη διατήρηση του status quo στη Συρία ή εάν θα πραγματοποιηθούν περισσότερες επιχειρήσεις από την Τουρκία ή το συριακό καθεστώς.

Συνταγματική επιτροπή για τη Συρία 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρωσία έχει δηλώσει, “Θα δώσουμε προτεραιότητα σε αυτό το ζήτημα στις συναντήσεις μας τόσο με τους Τούρκους όσο και με τους Ιρανούς εταίρους μας”. Γίνεται λόγος και για μια “συνταγματική επιτροπή” σχετικά με τη Συρία.

Φαίνεται ότι, ως συνήθως, αυτές οι ομάδες που συνεργάζονται με την Αμερική θα αποκλειστούν, ενώ η Ουάσιγκτον δεν τους έχει υποσχεθεί ότι οι ΗΠΑ τους υποστηρίζουν έχοντας μέλλον στη Συρία.

Ο προηγούμενος απεσταλμένος της αμερικανικής κυβέρνησης στη Συρία δήλωσε ότι ο ρόλος της Αμερικής με τις SDF ήταν προσωρινός. Αυτό δεν δίνει πολλές ελπίδες στους Σύριους στα ανατολικά τμήματα της χώρας.

Πηγή https://economico.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου