Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

Όταν ο Λευκός Οίκος ανέχεται την παραβίαση των κυρώσεων από τον Ερντογάν, φτύνει στα μούτρα των συμμάχων του: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ο τρόμος των πυρηνικών πλανάται πάνω από την Ευρώπη, μετά τις απειλές στενών συνεργατών του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους.

Την ίδια στιγμή, αποτελεί ύψιστη πρόκληση ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει ο Λευκός Οίκος την παραβίαση των δυτικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας. Φτύνει στα μούτρα τους συμμάχους και τους εταίρους της Αμερικής όταν ανέχεται τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θα αποτελέσει το όχημα για να μην αποτύχουν οι κυρώσεις.

Μετά τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, σήμερα επανέλαβε τις απειλές ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος θεωρείται από τους αξιωματούχους που γνωρίζει τις σκέψεις του κ. Πούτιν, αν και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες πιστεύουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν συμβουλεύεται κανένα. Κάνει απλά του κεφαλιού του.


Η απειλή για πυρηνική έκρηξη αντιμετωπίζεται με περισσή σοβαρότητα στο Λευκό Οίκο, όπου γίνονται συνεχείς συζητήσεις στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (NSC) για την αντιμετώπιση της κατάστασης σε συνδυασμό με την απόκρουση της ρωσικής εισβολής.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν αναχώρησε το πρωί της Τετάρτης για τις Βρυξέλλες όπου θα έχει συναντήσεις με τους ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ και με τους ηγέτες των χωρών των G7 (των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών), ενώ θα λάβει μέρος και στη σύνοδο των ηγετών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το θέμα της πυρηνικής απειλής θα αναδειχθεί στο δεύτερο θέμα της ατζέντας των συζητήσεων που θα έχει, από την Πέμπτη, ο πρόεδρος Μπάιντεν στη βελγική πρωτεύουσα.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν ρωτήθηκε πριν αναχωρήσει για το πόσο ανησυχεί από την απειλή χημικού πολέμου και αν η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει χημικά όπλα. Και απάντησε ότι είναι πραγματική απειλή. Όταν το λέει ο ίδιος ο πρόεδρος της Αμερικής, τα πράγματα είναι εξαιρετικά σοβρά. Γι’ αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη διπλωματικής λύσης.

Στις Βρυξέλλες, προηγούνται πάντως οι συζητήσεις για την ρωσική εισβολή, η οποία όσο περνά ο καιρός γίνεται όλο και πιο αιματηρή, όλο και πιο καταστροφική.

Πέρασε ένας μήνας και η δυτική βοήθεια δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Δεν βοήθησε τους Ουκρανούς να αντιμετωπίσουν την εισβολή, απλά καθυστερούν την υλοποίηση των στόχων του κ. Πούτιν.

Αποδεικνύεται αυτό που ειπώθηκε πολλές φορές: πως αν η Δύση είχε βοηθήσει με διαφορετικό τρόπο την Ουκρανία, ίσως τώρα να μιλούσαμε για την ήττα του ρωσικού στρατού. Με τα σημερινά δεδομένα, η κατάσταση επί του εδάφους θα διαιωνίζεται και σύμφωνα με σοβαρούς στρατιωτικούς παράγοντες ο Πούτιν μπορεί να χρειαστεί 3 με 4 μήνες για να επιβληθεί στην Ουκρανία. Στο μεταξύ, οι άνθρωποι θα δολοφονούνται από τον ρωσικό στρατό και η ρωσική αεροπορία με το ρωσικό πυροβολικό θα ισοπεδώσουν την Ουκρανία.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει την αποστολή επιπλέον αμερικανικών στρατευμάτων στις χώρες που αποτελούν την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Και στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει αλλάξει την απόφαση του: Δεν θα στείλει στρατιώτες στο ουκρανικό έδαφος. Δεν θα στείλει ούτε αεροπλάνα.

Κατά τα άλλα: Δεν υπάρχει, μέχρι της στιγμής, στο επίσημο πρόγραμμα του Λευκού Οίκου, διμερής συνάντηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Για το θέμα είχε κάνει σχετική δήλωση ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραίμ Καλίν, ο οποίος θεώρησε βέβαιη τη συνάντηση.

Ότι δεν υπάρχει η συνάντηση στο πρόγραμμα, είναι δεδομένο: Αλλά ας μην αποκλείσουμε ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί. Στο ίδιο έργο θεατές είμασταν και στις προηγούμενες επισκέψεις του κ. Μπάιντεν στις Βρυξέλλες και στη Ρώμη. Ο κ. Μπάιντεν αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων αναφορικά με την Τουρκία. Για κάποιο περίεργο λόγο δείχνει “εκβιάσιμος” στις απειλές του Τούρκου προέδρου.
Ο Ερντογάν εκβιάζει τους Αμερικανούς και τους Δυτικούς, και δυστυχώς αντί να αντιμετωπίσουν τους εκβιασμούς του, μονίμως υποκύπτουν. Παραβιάζει τις κυρώσεις φανερά. Προσφέρει καταφύγιο στους ολιγάρχες φίλους του κ. Πούτιν για να συνεχίσουν το ξέπλυμα παράνομου χρήματος. Η Ουάσιγκτον απαιτεί απ’ όλους σεβασμό των κυρώσεων, όχι από την Τουρκία.

Αυτή η συμπεριφορά είναι έντονα προκλητική. Η Αθήνα και η Λευκωσία δεν μπορούν να σιωπούν άλλο. Η σιωπή της Ελλάδας και της Κύπρου είναι απαράδεκτη. Πρέπει να βγάλουν φωνή μεγάλη. Γιατί πρέπει να υποκύπτουν όταν αδικούνται; Ή όλοι θα σεβαστούν τις κυρώσεις ή κανένας…

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε στο προεδρικό αεροπλάνο ότι η Ουάσιγκτον θα ανακοινώσει νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος Ρώσων πολιτικών και ολιγαρχών.

Ο Σάλιβαν δήλωσε ότι οι ηγέτες της G7 αναμένεται να συμφωνήσουν να εφαρμόσουν μια «πρωτοβουλία» για να διασφαλίσουν ότι η Ρωσία δεν θα μπορέσει να παρακάμψει τις κυρώσεις που της έχουν ήδη επιβληθεί.

Οι φίλοι μας οι Αμερικανοί λένε και κανένα αστείο για να γελάμε…

ΠΗΓΗ  hellasjournal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου