Τρίτη 19 Απριλίου 2022

Μπορούν οι Ρώσοι να πάρουν το Donbass έως τις 9 Μαΐου; - RUSI: Είναι εφικτό αλλά…

Περιορισμένα θα είναι τα κέρδη των Ρώσων και από αυτήν την επίθεση λέει το Institute for the Study of War

Με τη νέα ευρείας κλίμακας επίθεση της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία και συγκεκριμένα στην περιοχή του Donbass να είναι σε εξέλιξη και με τη Μόσχα να προσδοκά να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο των δύο αυτών επαρχιών έτσι ώστε ο πρόεδρος Putin να έχει να παρουσιάσει μια σημαντική νίκη στο εσωτερικό της Ρωσίας, Δυτικοί αναλυτές διατηρούν επιφυλάξεις για το εάν θα καταφέρουν οι ρωσικές δυνάμεις.


«Κατά τη διάρκεια της επίθεσής τους στο Κίεβο, οι Ρώσοι προχωρούσαν σε δύο δρόμους και αγωνίζονταν να ξεφύγουν από αυτούς λόγω των ελών και των πυκνών δασών.
Ενώ το πυροβολικό τους ήταν κολλημένο πολύ μακριά από το μπροστινό μέτωπο, οι προχωρημένες μονάδες τους βρίσκονταν σε εμβέλεια του ουκρανικού πυροβολικού και είχαν πολύ βαριές απώλειες όποτε προσπαθούσαν να κινηθούν.

Τώρα, είναι μια μάχη σε μια αρκετά ανοιχτή περιοχή, όπου υπάρχουν αρκετά βιομηχανικά και αστικοποιημένα μέρη ενώ οι πόλεις είναι μικρότερες.
Συνεπώς, οι Ρώσοι θα πρέπει να μπορούν να είναι λιγότερο σταθεροί, να ελίσσονται, και θα πρέπει να υπάρχουν πολύ περισσότερες μάχες επαφής (οι μονάδες που συγκρούονται απευθείας μεταξύ τους) παρά για ενέδρες» επισημαίνει ο Jack Watling, αναλυτής από το βρετανικό think tank Royal United Services Institute (RUSI).
9898988989.jpg
Προλαβαίνουν έως τις 9/5;

Ερωτηθείς για το εάν η ρωσική επίθεση προλαβαίνει να έχει επιτύχει τους στόχους της έως τις 9 Μαΐου, ημερομηνία ορόσημο για τη Ρωσία, η οποία αυτήν την ημέρα εορτάζει τη νίκη της στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατά των ναζί, δηλαδή να έχει καταλάβει το Donbass, ο Watling εμφανίζεται επιφυλακτικός.
«Είναι εφικτό, αλλά απέχει πολύ από το να διασφαλιστεί.
Ο ουκρανικός στρατός χρειάστηκε να αποσύρει πολλές μονάδες από τις περιοχές που υπερασπίζονται το Κίεβο και οι μονάδες τους είναι πολύ κουρασμένες.
Θα είναι ένας πραγματικά σκληρός αγώνας...
Οι Ουκρανοί κινδυνεύουν να έχουν πολλές απώλειες σε αυτόν τον αγώνα για να ανακόψουν την πρόοδο των Ρώσων.
Από την άλλη, είναι πιθανώς η τελευταία επίθεση για τους Ρώσους έως ότου σταματήσουν για μερικούς μήνες για να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους» επισημαίνει ο Βρετανός αναλυτής, τονίζοντας ότι έχει αλλάξει πλέον η σημασία της 9ης Μαΐου.
«Δεν είναι πλέον η ημερομηνία κατά την οποία οι Ρώσοι σκοπεύουν να κηρύξουν τη στρατιωτική τους επιτυχία και τη νίκη.
Αντιθέτως, κινούνται προς αυτήν την ημερομηνία ως κάτι που θα χρησιμοποιήσουν για να κηρύξουν ευρύτερη κινητοποίηση» τονίζει ο Watling.

Institute for the Study of War: Περιορισμένα τα κέρδη των Ρώσων

Από την πλευρά του το αμερικανικό Institute for the Study of War εκτιμά πως είναι απίθανο αυτή η επίθεση να είναι δραματικά πιο επιτυχημένη από τις προηγούμενες ρωσικές επιθέσεις.
«Οι ρωσικές δυνάμεις θα μπορούσαν να επιτύχουν περιορισμένα κέρδη.
Οι ρωσικές δυνάμεις δεν έκαναν μια επιχειρησιακή παύση απαραίτητη για την «ανασύσταση» και την κατάλληλη ενσωμάτωση των κατεστραμμένων μονάδων που αποσύρθηκαν από τη βορειοανατολική Ουκρανία.
Οι συχνές αναφορές για το εξαιρετικά χαμηλό ρωσικό ηθικό και οι συνεχιζόμενες προκλήσεις επιμελητείας υποδεικνύουν ότι η αποτελεσματική μαχητική ισχύς των ρωσικών μονάδων στην ανατολική Ουκρανία είναι ένα κλάσμα της δυναμικής τους όσον αφορά τους αριθμούς στα χαρτιά.
Αν και οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να είναι σε θέση να καταστρέψουν τις ουκρανικές θέσεις μέσω μιας μεγάλης συγκέντρωσης ισχύος πυρός και μεγάλου αριθμού δύναμης, μια δραματική ρωσική επιτυχία παραμένει εξαιρετικά απίθανη» επισημαίνει το Institute for the Study of War.

www.bankingnews.gr

ΠΗΓΗ bankingnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου