Τρίτη 19 Απριλίου 2022

Καστέξ: Η έκβαση των εκλογών για την προεδρία στη Γαλλία δεν είναι ξεκάθαρη

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ δήλωσε την Τρίτη ότι ο Εμανουέλ Μακρόν δεν είναι εγγυημένο ότι θα κερδίσει τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της 24ης Απριλίου έναντι της ακροδεξιάς υποψήφιας Μαρίν Λεπέν.

«Το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει και ξεκαθαριστεί », είπε ο Castex στο France inter radio. «Μπορεί κάποιος να βάζει τον Εμανουέλ Μακρόν και τη Μαρίν Λεπέν στο ίδιο επίπεδο. Υπάρχουν όμως βασικές διαφορές». Η Λεπέν διεδικεί την προεδρία από τον κεντρώο Μακρόν στις εκλογές, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι ο Μακρόν προηγείται στον δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής.

Ο Μακρόν και η Λεπέν επιδιώκουν να προσελκύσουν ψηφοφόρους που υποστήριξαν τον ηγέτη της άκρας αριστεράς Ζαν Λυκ Μελανσόν, αφού ήρθε τρίτος στον πρώτο γύρο στις 10 Απριλίου με περίπου

22% των ψήφων. Το κόμμα του Μελανσόν δεν έδωσε οδηγίες ψηφοφορίας για τον δεύτερο γύρο, αφού οι εσωτερικές του διαβουλεύσεις έδειξαν ότι οι περισσότεροι θα απείχαν ή θα ρίξουν λευκό στις 24 Απριλίου, εντείνοντας την αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ δήλωσε στο ραδιόφωνο Europe 1 ότι η Λεπέν θα «παραδώσει την κυριαρχία της Γαλλίας στον Βλαντιμίρ Πούτιν και στη Ρωσία» εάν εκλεγεί, αφού έχει κατά καιρούς εκφράσει τον θαυμασμό της για τον Ρώσο πρόεδρο. «Άκουσα τις προτάσεις διεθνούς πολιτικής της Μαρίν Λεπέν... Πρόκειται για το τέλος της γαλλικής κυριαρχίας», είπε, προσθέτοντας ότι η νίκη της θα οδηγούσε σε συμμαχία με τον Πούτιν, έλλειψη προστασίας του ΝΑΤΟ και διακοπή των σχέσεων με τη Γερμανία.

Πηγή: Reuters

ΠΗΓΗ  liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου