Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

Να συνδέσει τον χρυσό με το ρούβλι εξετάζει ο Putin - Τι προβλέπει ο «κανόνας του χρυσού»

 

O Ρώσος πρόεδρος συζητά με αξιωματούχους την ιδέα της σύνδεσης του ρουβλίου με χρυσό και άλλα αγαθά

Το ενδεχόμενο επαναφοράς του «κανόνα του χρυσού», δηλαδή τη σύνδεση του χρυσού με το ρούβλι, εξετάζει ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin.

Όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, ο Ρώσος πρόεδρος συζητά με αξιωματούχους την ιδέα της σύνδεσης του ρουβλίου με χρυσό και άλλα αγαθά.
Να σημειωθεί ωστόσο ότι η πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, Elvira Nabiullina, δήλωσε ότι δεν έχει συζητηθεί αυτό το ενδεχόμενο.
Ρώσος αξιωματούχος ασφαλείας, ανέφερε ότι η σύνδεση του ρουβλίου με τον χρυσό θα μπορούσε να δώσει στη Ρωσία μεγαλύτερη «κυριαρχία» στο χρηματοπιστωτικό της σύστημα, το οποίο έχει πληγεί από τις δυτικές κυρώσεις από τότε που η Μόσχα έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Ερωτηθείς για την ιδέα σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov τόνισε ότι «αυτό το ερώτημα συζητείται με τον Putin».
Η Ρωσία παράγει περίπου το 10% του χρυσού που εξορύσσεται παγκοσμίως κάθε χρόνο και είναι σημαντικός παραγωγός πετρελαίου, φυσικού αερίου, μετάλλων και σιτηρών.
κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι θα αγοράζει χρυσό σε σταθερή τιμή 5.000 ρούβλια το γραμμάριο έως τις 30 Ιουνίου.
Όμως δύο εβδομάδες αργότερα, αφού το ρούβλι είχε ενισχυθεί απότομα, έκανε πίσω και είπε ότι θα αγοράσει σε τιμές διαπραγματεύσεως.
Πολλά νομίσματα στο παρελθόν ήταν συνδεδεμένα με χρυσό ή ασήμι, αλλά ο δεσμός διακόπηκε όταν το 1971 οι Ηνωμένες Πολιτείες σταμάτησαν να επιτρέπουν τη μετατροπή δολαρίων σε χρυσό.

Στόχος η οικονομική ασφάλεια

Ο Nikolai Patrushev, γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και στενός σύμμαχος του Putin, δήλωσε την Τρίτη ότι καταρτίζονται προτάσεις για τη σύνδεση της αξίας του ρουβλίου με τον χρυσό και άλλα αγαθά.
«Η πιο σημαντική προϋπόθεση για τη διασφάλιση της οικονομικής ασφάλειας της Ρωσίας είναι η εξάρτηση μόνο από τις εσωτερικές προοπτικές της χώρας», ανέφερε σε συνέντευξή του στην κυβερνητική εφημερίδα Rossiyskaya Gazeta.
Ερωτηθείς εάν αυτές οι ιδέες έρχονται σε αντίθεση με την κρατούσα οικονομική θεωρία, ο Patrushev σχολίασε δηκτικά ότι «δεν έρχονται σε αντίθεση με τα συμπεράσματα της οικονομικής επιστήμης, έρχονται σε αντίθεση με τα συμπεράσματα των δυτικών οικονομικών εγχειριδίων».

Ο «κανόνας του χρυσού»

Ο Χρυσός κανόνας (Gold standard) είναι το πρώτο σύστημα συναλλαγματικών ισοτιμιών, σύμφωνα με το οποίο το νόμισμα ήταν μετατρέψιμο σε χρυσό σε ορισμένη τιμή και αντίστροφα και επιτρεπόταν η ελεύθερη εξαγωγή του χρυσού στο εξωτερικό.
Τα νομίσματα είχαν μια κεντρική ισοτιμία έναντι του χρυσού και με βάση αυτή την ισοτιμία προέκυπταν οι διμερείς ισοτιμίες των νομισμάτων.
Η έναρξη εφαρμογής του νομισματικού συστήματος του Κανόνα Χρυσού χρονολογείται από το 1819, όταν η Μεγ. Βρετανία επανέφερε σε ισχύ την πρακτική της ανταλλαγής από την Τράπεζα της Αγγλίας των κυκλοφορούντων χαρτονομισμάτων με χρυσό, σε σταθερή ισοτιμία.
Ήταν δηλαδή ένα σύστημα σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών.
Oι ΗΠΑ προσχώρησαν στο σύστημα το 1879, το οποίο λειτούργησε ικανοποιητικά μέχρι τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Μετά από αυτόν παρατηρήθηκε ευρεία διακύμανση των νομισμάτων σε σχέση με την τιμή του χρυσού και παρεμβάσεις των κερδοσκόπων στο μηχανισμό.
Το σύστημα τροποποιήθηκε με τις συμφωνίες του Bretton Woods, το 1944, ενώ το νόμισμα των ΗΠΑ ήταν το μόνο που παρέμεινε μετατρέψιμο σε χρυσό μέχρι το 1971.

ΠΗΓΗ www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου