Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

Οι ΗΠΑ «κλείνουν το μάτι» στην Τουρκία για να την κρατήσουν μακριά από τη Ρωσία

 

Να επισπευστούν οι πωλήσεις όπλων στην Τουρκία προκειμένου να μην αγοράζουν από τη Ρωσία ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, κατά τη χθεσινή ενημέρωση της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, λίγες εβδομάδες πριν την επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. 

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση του βουλευτή Τζο Γουίλσον σχετικά με το πώς μπορούν να αρθούν οι περιορισμοί και η γραφειοκρατία για την πώληση όπλων σε χώρες όπως η Τουρκία και η Ινδία, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ότι συμφωνεί με την παρατήρηση του και ανέφερε ότι «πρέπει να τα πάμε καλύτερα με τις ξένες πωλήσεις», ειδικά σε εκείνες που επείγουν.

«Πιστεύω ότι μπορούμε και πρέπει να τα πάμε καλύτερα στις πωλήσεις, ιδιαίτερα στην ταχύτητα με την οποία είμαστε σε θέση να κάνουμε πράγματα, να αναθεωρούμε τα πράγματα. (...) Πιστεύω ότι πρέπει να βρούμε τρόπους, μάλιστα ήδη εξετάζουμε τρόπους», είπε ο Μπλίνκεν.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δικαιολόγησε τη στάση του λέγοντας ότι ορισμένες χώρες επανεξετάζουν τις σχέσεις τους με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων χωρών που είχαν μακροχρόνιες αμυντικές σχέσεις με τη Ρωσία. «Εάν βρισκόμαστε στη θέση να είμαστε εταίροι τους, με τρόπους που ίσως δεν θα μπορούσαμε πριν μερικές δεκαετίες, νομίζω ότι αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέπει να αναλάβουμε δράση. Βεβαίως, εάν δεν το κάνουμε εμείς, ξέρουμε ποιος πιθανόν θα το κάνει στη θέση μας», είπε χαρακτηριστικά.

Δήλωσε ότι είναι κάτι για το οποίο εργάζεται ήδη του υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και προσβλέπει και στη συνεργασία με το Κογκρέσο.

Υπενθυμίζεται ότι η τοποθέτηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών έρχεται ενώ είναι σε εξέλιξη διμερείς συνομιλίες μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας σχετικά με την πώληση περίπου 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 και 80 κιτ για τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος στόλου της Τουρκίας.

 Η τουρκική κυβέρνηση υπέβαλε το αίτημα τον Οκτώβριο και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε στις 8 Απριλίου ότι οι συνομιλίες «προχωρούν θετικά».


ΠΗΓΗ https://www.thepressroom.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου