Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

Κίνα: «Νέο μοντέλο» για τον κόσμο η σχέση με τη Ρωσία

 

«Ένα σημαντικό στοιχείο από την επιτυχία των σχέσεων Κίνας-Ρωσίας είναι ότι οι δύο πλευρές υπερβαίνουν το μοντέλο της στρατιωτικής και πολιτικής συμμαχίας στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν. 

Ο Λιτζιάν ανέφερε ότι οι δύο χώρες «δεσμεύονται να αναπτύξουν ένα νέα μοντέλο διεθνών σχέσεων». Αυτό το μοντέλο αφορά τη μη πρόκληση αντιπαραθέσεων ή τη στόχευση άλλων εθνών, είπε ο Ζάο σε τακτική ενημέρωση την Παρασκευή στο Πεκίνο.

Αυτό το μοντέλο είναι διαφορετικό από τη «νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου» που επιδεικνύεται από ορισμένες χώρες, σημείωσε, επαναλαμβάνοντας την καθιερωμένη κριτική του Πεκίνου για τη συνεργασία των ΗΠΑ με μπλοκ όπως το ΝΑΤΟ, του οποίου η επέκταση σύμφωνα με το Πεκίνο οδήγησε στην επίθεση της Ρωσίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ τον περασμένο μήνα για «επιπτώσεις και συνέπειες» εάν το Πεκίνο στηρίξει τη Μόσχα για την εισβολή και ο Κινέζος ηγέτης είπε ότι η χώρα του δεν ήθελε τον πόλεμο.\

Δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι η Κίνα έχει υποστηρίξει τη Ρωσία ή ότι τη βοήθησε να παρακάμψει τις κυρώσεις, αλλά έχει εκφράσει ρητορική υποστήριξη επαναλαμβάνοντας τις ρωσικές κατηγορίες, όπως ο ισχυρισμός ότι οι ΗΠΑ διαχειρίζονται ένα δίκτυο βιοεργαστηρίων όπλων στην Ουκρανία. 

Το Πεκίνο έχει επίσης δηλώσει επανειλημμένως ότι διατηρεί τη φιλία «χωρίς όρια» που διακήρυξαν ο Σι και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν όταν συναντήθηκαν λίγο πριν από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες τον Φεβρουάριο στο Πεκίνο.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου