- Συμέλα Τουχτίδου
Ο Benoit Chapalain, εκπρόσωπος του γαλλικού ομίλου που κατασκευάζει τις φρεγάτες του ελληνικού ναυτικού παρουσιάζει στο newmoney τα σχέδια της Naval για τις συνεργασίες στην Ελλάδα και τις προοπτικές ανάπτυξης νέων spin offs και θέσεων εργασίας
Ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες της παγκόσμιας αμυντικής βιομηχανίας, η γαλλική Naval Group κατασκευάσει υποβρύχια και πολεμικά πλοία για πάνω από 50 χώρες. Διατηρεί δέκα διαφορετικές μονάδες παραγωγής στη Γαλλία και ένα δίκτυο θυγατρικών και συνεργατών σε όλο τον κόσμο που εξειδικεύονται σε τεχνολογίες αιχμής και καινοτομικά αμυντικά συστήματα.
Σε αυτό το δίκτυο φιλοδοξεί να προστεθεί και η Ελλάδα, μετά την υπογραφή της συμφωνίας του ελληνικού κράτους με την Naval, για την κατασκευή των τριών φρεγατών Belharra, στις 24 Μαρτίου 2022.
Περίπου τρεις μήνες μετά ακολούθησε η πρώτη μεγάλη συμφωνία της Naval με την ελληνική μεταλλουργική MEVACO, στη διάρκεια της Eurosatory 2022, της παγκόσμιας έκθεσης άμυνας και ασφάλειας στη Γαλλία.
Την Πέμπτη, αναμένεται να ανακοινωθούν νέες συνεργασίες με πέντε ακόμα ελληνικές εταιρείες.
Όπως δήλωσε στο newmoney ο Benoit Chapalain, εκπρόσωπος της διεύθυνσης στην Ελλάδα του προγράμματος FDI HN (φρεγάτες για το ελληνικό ναυτικό) αυτή είναι μόνο η αρχή:
- H κατασκευή κορβέτας GOWIND για τα ΗΑΕ
«Ο όμιλος Naval έχει παρουσία στην Ελλάδα από το 2008 και έχουμε δείξει τη θέλησή μας να αναπτύξουμε την παρουσία μας στην χώρα μέσω τοπικών συνεργασιών με εταίρους από τη βιομηχανία και την ερευνητική κοινότητα» μας είπε.
«Οι ομάδες της Naval Group, εδώ και χρόνια, έχουν επισκεφτεί την Ελλάδα για να εντοπίσουν Έλληνες συνεργάτες και να ξεκινήσουν συνεργασίες. Κάποιες από αυτές τις συνεργασίες είχαν ήδη αποδώσει καρπούς, πριν από το πρόγραμμα για τις φρεγάτες FDI HN, για παράδειγμα με τη STELMA, στην οποία δόθηκε ένα συμβόλαιο για τις εργασίες βαφής στα γαλλικά υποβρύχια SSBN ή με τη Sunlight για τις μπαταρίες των γαλλικών υποβρυχίων SSN. Με το πρόγραμμα για τις φρεγάτες, όπως και με άλλα προγράμματα του ομίλου Naval, οι Έλληνες συνεργάτες μας θα έχουν και νέες ευκαιρίες για να αναπτύξουν έργα και θέσεις εργασίες στην Ελλάδα για τις επόμενες αρκετές δεκαετίες.
Για το πρόγραμμα των φρεγατών FDI HN, υλοποιούμε το Σχέδιο Συμμετοχής της Ελληνικής Βιομηχανίας για να αναπτύξουμε νέες δυνατότητες στην ελληνική βιομηχανία, διατηρώντας υψηλής ποιότητας θέσεις εργασίας και μακροπρόθεσμα spin offs στην Ελλάδα.»
Η συμφωνία με την MEVACO αναδεικνύει την ελληνική εταιρεία ως βασικό προμηθευτή μηχανολογικών συστημάτων και εξοπλισμού μεταλλουργίας για τις ελληνικές φρεγάτες. Όπως προβλέπει η συμφωνία- πλαίσιο, η MEVACO θα κατασκευάσει μέρος του ιστού, του κύτους και του κινητού εξοπλισμού. Όπως διαβεβαιώνει ο Benoit Chapalain και άλλες συμφωνίες ετοιμάζονται να υπογραφούν με αρκετές ελληνικές εταιρείες τις επόμενες εβδομάδες.
«Πέρα από το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του στόλου επιφάνειας, ο όμιλος Naval συνεργάζεται με την ελληνική βιομηχανία για το μέλλον των ναυτικών πολεμικών συστημάτων. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι ο πολεμικός στόλος των συνεργατών μας σε όλο τον κόσμο έχει στη διάθεσή τους τις καλύτερες λύσεις για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες του σήμερα αλλά και του αύριο. Αναπτύσσουμε συνεργατικά έργα Έρευνας και Τεχνολογίας ( R&D) με ελληνικές εταιρείες, πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα με τεχνολογίες τελευταίας γενιάς όπως : η προσθετική κατασκευή (Additive Manufacturing), οι τρισδιάστατες εκτυπώσεις (3D-printing), νέα υλικά και κυρίως σύνθετα υλικά, ενέργεια, ηλεκτρική πρόωση, ντρόουν και ρομπότ για χρήση στο ναυτικό.
Ήδη, έχουμε ξεκινήσει αρκετά έργα με ελληνικές εταιρείες και ακαδημαϊκούς εταίρους, κυρίως για Ευρωπαϊκά και R&D προγράμματα και έχουμε σχέδια για περαιτέρω συνεργασίες σε νέα έργα σύντομα.»
Μεγάλες οι δυνατότητες για την ελληνική βιομηχανία
«Οι Ελληνικές εταιρείες διαθέτουν τεράστιες δυνατότητες και μπορούν να είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικές στο διεθνές περιβάλλον συνεισφέροντας στην οικονομία και στην ανάπτυξη της χώρας» δήλωσε στο newmoney o πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού, Τάσος Ροζολής.
«Η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει την επιστροφή στην χώρα σημαντικού μέρους των εξοπλιστικών δαπανών με την μορφή επενδύσεων και ανάθεσης βιομηχανικού έργου στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία. Κάτι που θα ενισχύσει την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία προσφέροντας πολλές νέες θέσεις εργασίας, ανάπτυξη και εξωστρέφεια με απόκτηση σημαντικής τεχνογνωσίας σε διάφορους τομείς. Ταυτόχρονα, θα εξασφαλίζει την Ασφάλεια Εφοδιασμού των Ενόπλων Δυνάμεων σε περιόδους κρίσης» τόνισε.
Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) έχει ξεκινήσει διεργασίες με τη γαλλική GICAN (Σύνδεσμος Ναυτικών Γαλλικών Βιομηχανιών) και έχει υπογράψει Σύμφωνο Στρατηγικής Συνεργασίας από το Φεβρουάριο του 2018 με στόχο ελληνικές εταιρείες να μπορέσουν να έχουν συμμετοχή στα μεγάλα αμυντικά προγράμματα της χώρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου