Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Δεν χάνει χρόνο η Τουρκία: Την έκδοση 33 μελών του PKK και του Fetö ζητά από Σουηδία και Φινλανδία

 

Το αίτημα της έκδοσης 33 προσώπων που η Άγκυρα θεωρεί ως τρομοκράτες διατυπώνεται την επομένη της υπογραφής μνημονίου ανάμεσα στις τρεις χώρες.

Η Τουρκία θα ζητήσει από την Σουηδία και την Φινλανδία την έκδοση 33 προσώπων που ανήκουν στο PKK και το Fetö του Φετουλάχ Γκιουλέν, οργανώσεις τις οποίες η Αγκυρα θεωρεί "τρομοκρατικές", ανακοίνωσε ο τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ.

Το αίτημα διατυπώνεται την επομένη της υπογραφής μνημονίου ανάμεσα στις τρεις χώρες που ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία Τουρκίας με Σουηδία και Φινλανδία

Σύμφωνα με την Τουρκία, συμφωνήθηκαν τα εξής:

• Δέσμευση για τροποποίηση της εθνικής νομοθεσίας και πρακτικών της Σουηδίας και της Φινλανδίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αμυντική βιομηχανία.

• Λήψη συγκεκριμένων βημάτων για την έκδοση τρομοκρατών εγκληματιών και σύναψη διμερών συμβατικών ρυθμίσεων.

• Απαγόρευση των δραστηριοτήτων συγκέντρωσης χρημάτων και στρατολόγησης του PKK και των παρακλαδιών του και των μπροστινών οργανώσεων και η έρευνά τους.

• Αποτροπή τρομοκρατικής προπαγάνδας κατά της Τουρκίας.

• Υποστήριξη εκ μέρους της Τουρκίας της ευρύτερης συμμετοχής της Φινλανδίας και της Σουηδίας στους μηχανισμούς ασφαλείας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του PESKO (Διαδικασία Μόνιμης Δομημένης Συνεργασίας της ΕΕ).

• Δημιουργία μόνιμου κοινού μηχανισμού με τη συμμετοχή φορέων δικαιοσύνης, πληροφοριών και ασφάλειας για την επίβλεψη της υλοποίησης αυτών των βημάτων.

"Χάρη στην προοπτική και την αποφασιστική στάση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία έχει σημειώσει σημαντικά κέρδη στον αγώνα κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων.

"Το γεγονός ότι το "FETO είναι τρομοκρατική οργάνωση" μαζί με το PKK/YPG/PYD έχει δηλωθεί τόσο ξεκάθαρα σε μια διεθνή συμφωνία, ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα στη διεθνή διάσταση στον αγώνα της Τουρκίας υπό την ηγεσία του Προέδρου Ερντογάν" δηλώνει η Άγκυρα.

Το τριμερές μνημόνιο που υπέγραψαν χτες η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία για να επιβεβαιώσουν την τουρκική υποστήριξη στην προσπάθεια των σκανδιναβικών χωρών να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ δεν απαριθμεί πρόσωπα που μπορούν να εκδοθούν, δήλωσε ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο στους δημοσιογράφους.

Ο Νιινίστο είπε ότι το μνημόνιο, το οποίο θα δημοσιοποιηθεί αργότερα, περιγράφει αρχές για την έκδοση προσώπων που έχουν σχέση με την τρομοκρατία και όχι μεμονωμένων πολιτών.

ΠΗΓΗ https://www.thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου