Άγγελος Σεριάτος
Οι πολίτες απαντούν στην έρευνα της Prorata για το Newsbomb.gr για το ποιοι θα σταθούν στο πλευρό της Ελλάδας σε ενδεχόμενη σύγκρουση με την Τουρκία
Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας επενδύει εδώ και δεκαετίες στις εξαγγελίες της για τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και των νησιών του, δυναμιτίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις σχέσεις της με την Ελλάδα. Οι γεωπολιτικές κρίσεις που ξέσπασαν στη Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια, αποτέλεσαν σημαντική ευκαιρία, προκειμένου η Τουρκία να διεκδικήσει έναν αναβαθμισμένο ρόλο ως ουδέτερος συνομιλητής μεταξύ των χωρών όπου επικρατούσαν εντάσεις, ρόλο τον οποίο προσπάθησε να αναλάβει και κατά τον πρόσφατο Ρώσο-Ουκρανικό πόλεμο. Η παραπάνω στρατηγική δεν αφήνει αδιάφορη την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο,
καθώς οι ανώτατοι αξιωματούχοι της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα αναφέρονται συνεχώς σε ζητήματα εκμετάλλευσης μίας ευρύτερης θαλάσσιας ζώνης της Μεσογείου. Κατόπιν όλων αυτών, τα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, ετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο και απαίτηση της Τουρκίας, ενώ κάποιοι κύκλοι θέτουν και το ζήτημα της προετοιμασίας για ένα «θερμό» επεισόδιο εντός του καλοκαιριού. Σε αυτό το πλαίσιο, η νέα έρευνα της Prorata για το Newsbomb.gr εξετάζει τη γνώμη που έχουν οι ερωτώμενοι σχετικά με τους συμμάχους της Ελλάδας σε ένα ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο με την Τουρκία.ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ρωσία και Γαλλία: Ποιον θεσμό ή χώρα εμπιστεύονται περισσότερο οι ερωτώμενοι και θεωρούν πως σε μία ενδεχόμενη κρίση με τη γείτονα χώρα θα βοηθήσει την Ελλάδα; Με βάση τα ευρήματα της έρευνας, η Γαλλία φέρεται να είναι η χώρα όπου η μεγαλύτερη μερίδα των ερωτώμενων (53%) υποδεικνύει ως αυτή που θα σπεύσει να βοηθήσει την Ελλάδα σε μία φάση γεωπολιτικής κρίσης. Σε σαφώς μικρότερα επίπεδα κινούνται οι υπόλοιπες χώρες-υπερεθνικοί θεσμοί, και συγκεκριμένα, μόνο το 19% των ερωτώμενων θεωρεί πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποτελούσε σύμμαχο, ο οποίος θα βοηθούσε τη χώρα απέναντι στις επιθετικές διαθέσεις της Τουρκίας, ενώ σε ακόμα μικρότερα ποσοστά βυθίζεται η εμπιστοσύνη προς τη Ρωσία (11%) και το ΝΑΤΟ (9%).
Αναλύοντας
τις απαντήσεις που δόθηκαν σχετικά με το ενδεχόμενο βοήθειας της χώρας
από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, φαίνεται
πως όσοι τοποθετούνται στα κεντροδεξιά και τα δεξιά του πολιτικού
φάσματος εκφράζουν, συγκριτικά με τους υπόλοιπους, μεγαλύτερη
εμπιστοσύνη προς την Ε.Ε.
Ένας από τους παραδοσιακούς συμμάχους της Ελλάδας, η Ρωσία, φαίνεται πως έχει χάσει τον ενισχυμένο ρόλο που κατείχε στα ζητήματα εξωτερική πολιτικής, μετά το ξέσπασμα του Ρώσο-Ουκρανικό πολέμου, γεγονός που αναδεικνύεται και στην παρούσα έρευνα. Με βάση τα δημογραφικά στοιχεία, και με εξαίρεση τις ηλικίες 18-34 που εκφράζουν σε σχέση με τις υπόλοιπες ηλικίες μικρότερα ποσοστά δυσπιστίας, όλοι οι υπόλοιποι, είτε αναλύοντας την εκπαίδευση των ερωτώμενων, είτε τα πολιτικά τους χαρακτηριστικά, φαίνεται πως δεν θεωρούν ότι η Ρωσία είναι ένας από τους συμμάχους που θα βοηθούσε την Ελλάδα σε ενδεχόμενο κρίσης με την Τουρκία.
Τέλος,
αναλύοντας τη Γαλλία, που θεωρείται από τους ερωτώμενους ως ο σύμμαχος
που θα ανταποκρινόταν στο κάλεσμα της Ελλάδας, προκύπτουν τα εξής
ενδιαφέροντα στοιχεία: εξετάζοντας την πολιτική τοποθέτηση όσων
απάντησαν, η πλειονότητα των συμμετεχόντων, πλην όσων
αυτοπροσδιορίζονται ως Αριστεροί θεωρούν πως σε μία ενδεχόμενη κρίση με
την Τουρκία, η Γαλλία θα στεκόταν στο πλευρό της Ελλάδας εφόσον η χώρα
μας ζητούσε βοήθεια σε μια σύγκρουση με την Τουρκία.
Συμπερασματικά,
τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και πολλαπλές
αναγνώσεις. Οι αναγνώστες του Newsbomb.gr λειτουργώντας ως μικρογραφία
της ελληνικής κοινωνίας, σκιαγραφούν τις γεωπολιτικές μετατοπίσεις και
τις νέες συμμαχίες που φέρεται να ανοίγονται το επόμενο διάστημα. Η
κυριαρχία της Ρωσίας ως φυσικής συμμάχου της Ελλάδας, λόγω των ιστορικών
και θρησκευτικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, διαταράσσεται σημαντικά.
Επιπρόσθετα, η σχέση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, που έχει αναβαθμιστεί
σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα τη συστηματική προμήθεια
αμυντικού εξοπλισμού από αυτήν, φαίνεται πως αποτυπώνεται και κοινωνικά,
καθώς ανάμεσα σε άλλες χώρες και θεσμούς ξεχωρίζει σημαντικά ως
σύμμαχος της.
Τα ανώτατα επιτελεία της Ελλάδας και της Τουρκίας βρίσκονται σε διαρκείς συνομιλίες, άλλοτε με θετικές προεκτάσεις και άλλοτε με καταγγελίες. Το τελευταίο εξάμηνο έχει γίνει κατανοητό πως οι διεθνείς σχέσεις έχουν μετατοπιστεί σημαντικά, και η αναζήτηση σταθερών συμμάχων αποτελεί κρίσιμο εργαλείο στις γεωπολιτικές εξελίξεις προκειμένου μία χώρα να είναι σε θέση να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
ΠΗΓΗ newsbomb
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου