Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Η ελληνική SAS Technology, συνεχίζει να εξελίσσει το οπλισμένο drone τύπου SRS-1A SARISA που παρουσίασε πριν έναν χρόνο στην έκθεση αμυντικού υλικού DEFEA 2021, αιφνιδιάζοντας ευχάριστα για την πρωτοποριακή συνολική αντίληψη συστήματος στην κατηγορία. Η μεγάλη ευελιξία προσαρμοστικότητας του προϊόντος, είναι ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματά του, ιδίως από την στιγμή που η επίδοση μεταφερόμενου βάρους ξεπερνά τα 20 κιλά.
Τέσσερις μόλις μήνες μετά αυτή την παρθενική παρουσία του, η εταιρεία φιλοξένησε σε περίπτερό της στην ανάλογη έκθεση EDEX 2021 που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο τον Δεκέμβριο του 2021, το τελικό βελτιστοποιημένο προϊόν παραγωγής. Με την ευκαιρία αυτή παρουσιάστηκε για πρώτη φορά υλικό και από την πραγματοποίηση δοκιμαστικών βολών με ρουκέτες που παράγονται στο εξωτερικό, επιβεβαιώνοντας την σχεδιαστική επάρκεια και καταλληλότητα του drone.
Έκτοτε, η SAS Technology συνέχισε στην ανάπτυξη και άλλων επιχειρησιακών διαμορφώσεων μάχης, που επίσης δοκιμάστηκαν με την βοήθεια συνεργατών εξωτερικού, αλλά κάποιες έχουν επιδειχθεί ήδη επιτυχώς και σε στρατιωτικούς φορείς στην Ελλάδα. Ο νέες αυτές διαμορφώσεις της SARISA προορίζονται για την κάλυψη ιδιαιτέρων στρατιωτικών αναγκών, αναλόγως των κριτηρίων του επιχειρησιακού χρήστη:
- SRS-1R18 με μέχρι 4 αντιαρματικές ρουκέτες RPG-18 των 64 mm.
- SRS-1R26 με μέχρι 4 αντιαρματικούς εκτοξευτές RPG-26 των 72,5 mm, που δημιουργήθηκε για πελάτη εξωτερικού.
- SRS-1HG που προορίζεται για ελαφρύ βομβαρδισμό χρησιμοποιώντας απλές χειροβομβίδες χειρός όλων των τύπων, βλήματα όλμου αλλά και διάφορα αλλά φορτία όπως καπνογόνα, δακρυγόνα κ.λπ. Στην απλή διαμόρφωση με χειροβομβίδες, το SARISA SRS-1HG μπορεί να φέρει μέχρι 15 ενώ με ειδικό rack ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί μέχρι και τις 40 περίπου.
Σε όλες αυτές τις διαμορφώσεις, οι άνθρωποι της SAS Technology σχεδίασαν και κατασκεύασαν τους δικούς της πατενταρισμένους μηχανισμούς προσαρμογής σκόπευσης και πυροδότησης των όπλων.
Τονίζεται εδώ ότι οι προσπάθειες αυτές έλαβαν χώρα πριν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και επομένως δεν υπήρχαν αποτυπωμένες έντονα ακόμη οι σχετικές εικόνες από την ευρεία χρησιμοποίηση drone ως αυτοσχέδια μέσα ελαφρού βομβαρδισμού. Απλώς η εταιρεία διερευνούσε το φάσμα επιλογών ώστε να μπορεί το προϊόν να καλύψει τις ευρύτερες δυνατές απαιτήσεις της αγοράς.
Ωστόσο, έναν χρόνο μετά την υποβολή σχετικού αιτήματος για δοκιμαστική βολή στην Ελλάδα ρουκέτας HYDRA 2,75 ιντσών (70 χιλ.) δεν έχει ανταποκριθεί το ΓΕΣ. Με συμπληρωμένο ένα έτος άκαρπης αναμονής, η εταιρεία δεν μπορούσε παρά να συνεχίσει την προσπάθεια απευθυνόμενη σε συνεργάτες στο εξωτερικό.
Κατά την έκθεση αμυντικού υλικού EUROSATORY 2022, ο Προέδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Μιχάλης Σπυριδάκος και ο Αντιπρόεδρος και Διευθυντής Φώτης Καμπιώτης, επισκεπτόμενοι το περίπτερο της βελγικής εταιρείας ΤΗΑLES Belgium, κατέληξαν σε επίσημη συμφωνία για την πραγματοποίηση δοκιμαστικών βολών ρουκετών με το drone SARISA. Προκειμένου να παρακαμφθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες εγκρίσεως και διαθέσεως ρουκετών από τον Ελληνικό Στρατό, ο οποίος ούτως ή άλλως δεν έχει ανταποκριθεί, οι βολές θα πραγματοποιηθούν με την υποστήριξη των ΕΑΣ, που έχουν δυνατότητα εισαγωγής και φύλαξης των προς χρήση πυρομαχικών που θα έλθουν από το Βέλγιο.
Η πραγματοποίηση των συγκεκριμένων βολών, συνιστά για την THALES Belgium εγχείρημα ολοκληρώσεως όπλων δικής της κατασκευής σε ιπτάμενη πλατφόρμα ελληνικής κατασκευής. Τελική επιδίωξη είναι να ολοκληρωθεί στο SARISA η ρουκέτα κατευθύνσεως λέιζερ FZ275 LGR των 2,75 ιντσών. Πρόκειται για όπλο μήκους 180 εκ. περίπου, συνολικού βάρους 12,7 κιλών, με πολεμική κεφαλή 4,1 κιλών και κατεύθυνση ημιενεργού λέιζερ. Η ρουκέτα έχει βεληνεκές 1.500 με 7.000 μέτρα και ακρίβεια σφάλματος κύκλου μικρότερου του 1 μέτρου στην απόσταση των 6.000 μέτρων, έναντι σταθερών ή κινούμενων στόχων με ταχύτητα μέχρι 60 χ.α.ώ. Στην EUROSATORY 2022 ωστόσο, η εταιρεία ανακοίνωσε βεληνεκές από 2.000 μέχρι 10.000 μέτρα! Η THALES Belgium πάντως, παρουσιάζει το όπλο ως το υπόδειγμα με το μεγαλύτερο βεληνεκές στην κατηγορία. Η πολεμική κεφαλή μπορεί να είναι διαφόρων τύπων, με την τυπική εκρηκτική να επιτυγχάνει διάτρηση χαλύβδινου φύλλου πάχους 6 mm ενώ πέριξ του σημείου προσκρούσεως αναπτύσσεται φονική ζώνη θραυσμάτων σε ακτίνα 9 μέτρων.
Η ρουκέτα ενσωματώνει αισθητήρα λέιζερ που ανιχνεύει ανακλώμενη ακτίνα επί του στόχου. Ο στόχος μπορεί να “φωτιστεί” με την ακτίνα είτε πριν την εκτόξευση της ρουκέτας (Lock On Before Launch) είτε μετά (Lock On After Launch) ή και από άλλη πηγή, όπως ένας επίγειος καταδείκτης λέιζερ στα χέρια ενός στρατιώτης ή και άλλη εναέρια πλατφόρμα. Έτσι, ο ίδιος ο φορέας εκτοξεύσεως, έχει μεγαλύτερη επιβιωσιμότητα καθώς μπορεί να πετύχει πλήγμα εκτός απόστασης εντοπισμού.
Από την συγκεκριμένη συνεργασία, αναμένεται να προκύψει ένα αμυντικό προϊόν που θα προωθηθεί εμπορικά και από τις δυο πλευρές στην διεθνή αγορά, έχοντας σφραγίδα τόσο της SAS Technology αλλά και της THALES Belgium. Oι βολές έχουν προγραμματιστεί για το ερχόμενο φθινόπωρο, αμέσως μετά την λήξη της αντιπυρικής περιόδου, και έχουν ήδη προχωρήσει οι σχετικές άδειες εισαγωγής του οπλισμού αλλά και το αίτημα για διάθεση κατάλληλου πεδιου βολής.
Σημειώνεται ότι κατά την διάρκεια επαφών στην EUROSATORY 2022, συμφωνήθηκαν και επιδείξεις βολών για άλλους ενδιαφερομένους φορείς του εξωτερικού με το SARISA σε διαμόρφωση μεταφοράς ρουκετών RPG-18 και RPG-26 όσο και σε διαμόρφωση ελαφρού βομβαρδισμού με τμηματική ή ολική άφεση του φορτίου 15-40 χειροβομβίδων (ή αντίστοιχα άλλων πυρομαχικών) που μπορεί να μεταφέρει στο σύστημα ανάρτησης και άφεσης.
ΠΗΓΗ doureios
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου