Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022

Τούρκικες προκλήσεις: Με ασκήσεις νότια της Κρήτης απαντά η Αθήνα – Στις 9 Αυγούστου οι Τούρκοι βγάζουν το 4ο πλωτό γεωτρύπανο

 

Τραβάνε το σχοινί οι Τούρκοι και βγάζουν και το τέταρτο γεωτρύπανο στη Μεσόγειο για έρευνες. Ο ίδιος ο Ερντογάν θα ανακοινώσει το ακριβές σημείο των ερευνών. «Καυτός» προβλέπεται ο Αύγουστος στο Αιγαίο, την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά και εκδίδει ΝΟΤΑΜ για ασκήσεις.

Ο κύβος ερρίφθη, και το τέταρτο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας θα αποπλεύσει για την Ανατολική Μεσόγειο στις 9 Αυγούστου. Το ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

«Το τέταρτο αδελφό πλοίο εντάχθηκε στον στόλο μας. Το «Αμπντουλαχαμίντ» είναι ένα πλωτό γεωτρύπανο ανοιχτής θάλασσας. Θα το στείλουμε στην πρώτη του αποστολή στη Μεσόγειο στις 9 Αυγούστου. Εάν δεν πάει κάτι στραβά θα αποπλεύσει από το λιμάνι της Μερσίνας στο Τασουτσού παρόντος του προέδρου μας. Η περιοχή ευθύνης του θα είναι μέσα στην δική μας θαλάσσια δικαιοδοσία. Ο πρόεδρός μας θα τα ανακοινώσει», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ.

Την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει να διατηρεί την ρητορική έντασης, η Αθήνα συνεχίζει να ακονίζει τις συμμαχίες της.

Ισραηλινό πολεμικό ναυτικό και αεροπορία θα ξεκινήσουν ασκήσεις νοτίως της Κρήτης. Έχουν δεσμευτεί δύο περιοχές από σήμερα μέχρι στις 5 Αυγούστου.

Όπως αποκαλύπτει το MEGA, η Τουρκία επιχείρησε να αμφισβητήσει και πάλι το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου, αυτή την φορά χρησιμοποιώντας κοινή της άσκηση με το ΝΑΤΟ στις 28 Ιουλίου μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.

Η Αθήνα αντέδρασε άμεσα ακυρώνοντας την τουρκική ΝΟΤΑΜ, μέσω της οποίας έγινε η αμφισβήτηση.

Ερντογάν κατά Μητσοτάκη

Ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό, εξαπολύοντας παράλληλα απειλές για τα νησιά του Αιγαίου.

«Οι ενέργειες της Ελλάδας είναι αντίθετες όχι μόνο στη Συμφωνία της Λωζάνης, αλλά και στη Συμφωνία του Παρισιού. Νομίζω ότι ο Μητσοτάκης δεν γνωρίζει ότι η κυριαρχία αυτών των νησιών δόθηκε με μη στρατιωτικό καθεστώς. Νομίζω ότι θα το μάθει», ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, έστειλε για μια ακόμη φορά ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα και τον αναθεωρητισμό της.

«Είναι απαραίτητο το σύνολο των κρατών να σεβαστεί τον δεσμευτικό χαρακτήρα της UNCLOS, διότι κι αν ακόμα δεν έχεις συνυπογράψει την UNCLOS, η UNCLOS αποτελεί εθιμικό δίκαιο, που δεσμεύει όλα τα κράτη του πλανήτη», σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Την Τρίτη η τουρκική πολεμική αεροπορία προχώρησε σε υπερπτήση της νησίδας Ανθρωποφάγοι, ενώ πραγματοποίησε και ημερήσιο ρεκόρ παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου Χώρου το τελευταίο τρίμηνο με 80 παραβιάσεις.

Στις 9 Αυγούστου θα βγει το 4ο πλωτό γεωτρύπανο

«Θερμός» προμηνύεται ο Αύγουστος στη Μεσόγειο, καθώς η Τουρκία ανακοίνωσε πως βγάζει στη θάλασσα το γεωτρύπανο «Αμπντουλαχαμίντ», και ενώ το προηγούμενο διάστημα οι τουρκικές αρχές είχαν διαμηνύσει πως αυτό θα γίνει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, το βράδυ της Τρίτης έδωσαν ακριβή ημερομηνία.

Πρόκειται για τις 9 του ερχόμενου μήνα.

Την αποκάλυψη έκανε το τουρκικό πρακτορείο Anadolu , το οποίο επικαλείται δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας. Το «Αμπντουλαχαμίντ» θα αποπλεύσει από το λιμάνι της Μερσίνης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου