Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022

Με ή χωρίς τον Ερντογάν, η επιθετική πολιτική δεν αλλάζει

 

ΟΙ επαφές του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκου Δένδια, στην Κύπρο θα πραγματοποιηθούν σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο ενόψει της έντονης επιθετικότητας της κατοχικής Τουρκίας, τόσο έναντι της Ελλάδος όσο και της Κύπρου. 

Θα πραγματοποιηθεί ενώ συνεχίζονται οι κινήσεις της Άγκυρας τόσο στην περίκλειστη περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ. Όπως και στο Αιγαίο. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, βρισκόμενος στα κατεχόμενα για τα πανηγύρια για την επέτειο της τουρκικής εισβολής, είχε ανακοινώσει ότι εντός Αυγούστου αναμένεται στην περιοχή μας για γεωτρήσεις, το νέο γεωτρύπανο, που απέκτησε η τουρκική εταιρεία πετρελαίων ΤΡΑΟ. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι παραβιάσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο ενώ δεν έχουν σταματήσει οι προωθήσεις μεταναστευτικών ροών.

ΣΥΝΕΠΩΣ διανύουμε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία χρειάζεται συντονισμός και κοινές δράσεις Λευκωσίας και Αθήνας. Χρειάζονται να αντιμετωπιστούν από κοινού οι τουρκικές απειλές, η όλο και πιο αναβαθμισμένη επιθετικότητα της κατοχικής δύναμης. Ο κ. Δένδιας θα βρεθεί στην Κύπρο για να μιλήσει στην ετήσια σύσκεψη των πρέσβεων, του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών. Και με αφορμή αυτής της παρουσίας του θα πραγματοποιήσει και επαφές. Όπως είναι γνωστό, αύριο Πέμπτη, με βάση το πρόγραμμα, θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ενώ θα έχει και συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του, κ. Γιαννάκη Κασουλίδη. 

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ υπουργός Εξωτερικών, γνωρίζει καλά την τουρκική τακτική και τις επιδιώξεις της κατοχικής δύναμης. Και την έχει πλήρως αντιληφθεί και μέσα από τις δύο κρίσεις που διαχειρίσθηκε η Αθήνα, στον Έβρο και στην περιοχή του Καστερολίζου. Βιώνει σχεδόν  καθημερινά τις τουρκικές προκλήσεις και μεθοδεύσεις. Και ναι μεν ελπίζει πως αυτή η συμπεριφορά θα αλλάξει μετά τις προεδρικές του Ιουνίου 2023 στην Τουρκία (αν και δεν συμφωνούμε με αυτή την εκτίμηση), ωστόσο, κάνει μια πολύ σωστή διαπίστωση, σε συνέντευξη του στην αθηναϊκή Καθημερινή.  Ανέφερε συναφώς ότι όσοι πιστεύουν ότι το πρόβλημα στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας είναι ο Ερντογάν και ότι αν φύγει από το προσκήνιο θα εξαφανιστούν οι προκλήσεις ως διά μαγείας, πλανώνται. Όπως ανέφερε, και είναι σωστό, το ζήτημα δεν είναι και δεν ήταν ποτέ, προσωπικό. Η έξαρση του εθνικισμού κινδυνεύει να διαχυθεί πλέον και στην τουρκική κοινωνία. Αυτό, λοιπόν, πρέπει να το προσέξουμε, για να μην ζούμε σε ψευδαισθήσεις (ο Ελληνισμός είναι επιρρεπής σε αυτές), καθώς κάτι τέτοιο είναι επικίνδυνο. 

Η Θέση του "Φ"  

ΠΗΓΗ https://www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου