Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022

Εκλογικό θρίλερ στις ΗΠΑ – Μάχη «στήθος με στήθος» σε αρκετές πολιτείες

 

Σε τεντωμένο σκοινί οι πολιτικές ισορροπίες στις ΗΠΑ καθώς σήμερα εκατομμύρια Αμερικανοί ψηφίζουν στις ενδιάμεσες εκλογές που αποτελούν βαρόμετρο δημοτικότητας για τον εκάστοτε πρόεδρο της Αμερικής.

Όλα τα μεγάλα διεθνή δίκτυα είναι στραμμένα στις πιο κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ για την ανάδειξη νέων κυβερνητών, βουλευτών και γερουσιαστών.

Είναι μία δυνατή πρόκληση για τους Ρεπουπλικανούς που τους δίνει τη δυνατότητα να μπλοκάρουν τα νομοσχέδια του Τζο Μπαϊντεν και να ενθαρρύνουν τον Ντόναλντ Τραμπ να βάλει ξανά υποψηφιότητα για το 2024, περιγράφει το BBC.

Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ παίζουν το πολιτικό τους μέλλον

Το αποτέλεσμα θα καθορίσει τόσο την υπόλοιπη θητεία του νυν προέδρου όσο και την επικείμενη αναγγελία της υποψηφιότητας του Τραμπ στις 15η Νοεμβρίου.

Το μεγάλο διακύβευμα για τους ψηφοφόρους είναι η ακρίβεια, το έγκλημα και ο νόμος περί απαγόρευσης των εκτρώσεων.

Οι ενδιάμεσες εκλογές έχουν ιδιαίτερη σημασία και για την Ελλάδα από τη στιγμή που για πρώτη φορά οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους γεγονός που ενοχλεί ιδιαίτερα την Τουρκία

Μιλώντας στο MEGA και στον Πέτρο Κασφίκη ο ομοσπονδιακός Ελληνοαμερικανός βουλευτής, Κρις Πάπας μίλησε για την πρωτοβουλία του να διατηρηθεί η τροπολογία για τα F-16 στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ

«Αναγνωρίζεται από όλους ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις ποτέ δεν είχαν βρεθεί σε καλύτερο σημείο. Για αυτό και πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε, επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο το οποίο θα το θέσουμε σε εφαρμογή μέχρι το τέλος του έτους, μέσω του αμυντικού προϋπολογισμού που εκεί θα το θέσουμε επί τάπητος» δήλωσε ο Κρις Πάπας.

Στη μάχη για τις εκλογές έχουν πέσει και οι σταρ του Χόλυγουντ που υποστηρίζουν πάντα τους Δημοκρατικούς κυβερνήτες.

«Nέα Υόρκη, σε αγαπώ με όλη μου την καρδιά. Έχω περάσει τη μισή μου ζωή εδώ και απεχθάνομαι να δω έναν τύπο που θέλει να απαγορεύσει τις αμβλώσεις και να επιβάλλει πρακτικές κατά των γκέι στα σχολεία να γίνει κυβερνήτης της υπέροχης πολιτείας σας» δήλωσε η Σερ.

Σελένα Γκόμεζ και Κάτι Πέρι ανέβασαν στους λογαριασμούς τους φωτογραφίες από το εκλογικό κέντρο καλώντας τους θαυμαστές τους να ψηφίσουν.

Ενδιάμεσες εκλογές: Εκλογικό θρίλερ στις ΗΠΑ

Οι εκλογές αυτές δεν θα κρίνουν μόνο το πολιτικό σκηνικό, αλλά και το δρόμο της εξωτερικής πολιτική  που θα ακολουθήσει η Αμερική την επόμενη μέρα, με δεδομένο ότι το Κογκρέσο θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό το τομέα.

Το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής είναι οι δημοκρατικοί να παίζουν άμυνα και οι ρεπουμπλικάνοι επίθεση, προσπαθώντας να αρπάξουν τόσο το σώμα της Βουλής όσο και της Γερουσίας.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ρεπουμπλικάνοι κερδίζουν αρκετά άνετα τις έδρες που χρειάζονται στη Βουλή και έτσι θα καταφέρουν να ανακτήσουν τον έλεγχο αυτού του σώματος μετά από ένα διάλειμμα τριών ετών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου