Παρασκευή 21 Απριλίου 2023

Γιατί το καταδρομικό γίνεται και πάλι μια αξιόπιστη επιλογή για τα παγκόσμια ναυτικά;

 

Στις 9 Ιουλίου 1995, τέθηκε σε υπηρεσία το USS Port Royal, το τελευταίο καταδρομικό κλάσης Ticonderoga που εντάχθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, αλλά και το τελευταίο καταδρομικό που κατασκευάστηκε στη Δύση, ή τουλάχιστον χαρακτηρίστηκε ως τέτοιο. 

Σε πλανητική κλίμακα, θα έχει ακολουθηθεί μόνο από το ρωσικό πυρηνικό καταδρομικό μάχης Piotr Veliki (Μέγας Πέτρος), 3ος και τελευταία μονάδα της τάξης Κίροφ να έχει ενταχθεί στο ρωσικό ναυτικό το 1998 μετά από 15 χρόνια κατασκευής και ότι οι τελευταίες 3 μονάδες ακυρώθηκαν μετά την κατάρρευση του σοβιετικού μπλοκ. Μετά από αυτό, κανένα από τα μεγάλα ναυτικά του κόσμου δεν παρήγαγε καταδρομικό, μέχρι την έναρξη λειτουργίας το 2008 του πρώτου από τα 3 νοτιοκορεατικά βαρέα αντιτορπιλικά της η τάξη Σετζόνγκ ο Μέγας και τα 128 κάθετα σιλό του για εκτόπισμα 10.000 τόνων και μήκους 166 μέτρων. Θα χρειαστεί να περιμένουμε περισσότερα από 10 χρόνια για μια δεύτερη κατηγορία βαρέων αντιτορπιλικών, το κινέζικο Type 055 των 12.000 τόνων, 180 μέτρων και 112 VLS, δεν μπαίνει σε υπηρεσία. Από τότε, αρκετοί πεζοναύτες, μεταξύ των οποίων το ναυτικό των ΗΠΑ με το πρόγραμμα DDG(x).Ιταλία με το καθορισμένο πρόγραμμα DDx, Ή Η Ρωσία με την κατηγορία Lider, ανακοίνωσε την έναρξη προγράμματος με στόχο την απόκτηση βαρέων αντιτορπιλικών ή καταδρομικών. Απομένει να προσδιοριστούν οι λόγοι για αυτές τις αλλαγές παραδείγματος που οδήγησαν στο ανανεωμένο ενδιαφέρον των μεγάλων ναυτικών του κόσμου για το καταδρομικό, αφού δεν αγαπήθηκε για σχεδόν 30 χρόνια.

Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, είναι απαραίτητο να ξεκινήσουμε ορίζοντας τι είναι ένα καταδρομικό. Υπάρχουν διάφοροι ορισμοί, με βάση για παράδειγμα την χωρητικότητα του πλοίου ή την ισχύ πυρός του. Αλλά το πιο σχετικό δεν είναι άλλο από αυτό που επιτρέπει την ταξινόμηση των μονάδων μάχης επιφανείας σύμφωνα με την κύρια αποστολή τους που δομεί το σχεδιασμό τους. Έτσι, οι φρεγάτες θα ήταν εξειδικευμένες συνοδοί και τα αντιτορπιλικά, πιο βαριές, ευέλικτες συνοδοί. Σε αυτή την ονοματολογία, το καταδρομικό διακρίνεται από το αντιτορπιλικό από το γεγονός ότι δεν είναι μια συνοδεία που προορίζεται να προστατεύσει ένα μεγάλο πλοίο όπως ένα αεροπλανοφόρο ή ένα μεγάλο αμφίβιο πλοίο, αλλά ότι από μόνο του αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο πλοίο. στην περίπτωση του αεροπλανοφόρου, του ελέγχου ενός θεάτρου και συνεπώς της κατοχής όλων των μέσων για να χτυπήσει αεροπορικούς, ναυτικούς ή χερσαίους στόχους. Φυσικά, ένα καταδρομικό μπορεί να ενεργήσει προς όφελος ενός άλλου κεφαλαιουχικού πλοίου, όπως ήταν η αποστολή του αμερικανικού Ticonderoga, αλλά πάνω από όλα είναι σε θέση να ελέγχει τη δική του ναυτική δύναμη για να δημιουργήσει ένα σημαντικό επιχειρησιακό και πολιτικό αποτέλεσμα.

Το τελευταίο καταδρομικό που εντάχθηκε στο ναυτικό των ΗΠΑ ήταν ένα πλοίο κλάσης Ticonderoga το 1995

Επομένως, με βάση αυτόν τον ορισμό, φαίνεται ξεκάθαρα ότι τα κινεζικά Type 055, όπως το νοτιοκορεατικό Seijong le Grand, ανταποκρίνονται πολύ περισσότερο στην ταξινόμηση του καταδρομικού παρά του αντιτορπιλικού, κάτι που επιβεβαιώνεται από τη συχνά παρατηρούμενη μορφή ανάπτυξης αυτών των πλοίων ενώ Συχνά αποτελούν το Πρωτεύον πλοίο ενός στολίσκου που αποτελείται από συνοδούς, φρεγάτες ή αντιτορπιλικά και πλοία υλικοτεχνικής υποστήριξης, έτσι ώστε να μπορούν να εκτελούν τις κύριες αποστολές τους, είτε κατά πλοίων, είτε χτυπήματα προς το έδαφος είτε αντιβαλλιστικά και αντιαεροπορικά ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ. Το ίδιο θα ισχύει για τα μελλοντικά DDGx και DDx του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και του Marina Militare, ή 3 νέα ρωσικά καταδρομικά των οποίων η κατασκευή ανακοινώθηκε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν πριν από μερικές εβδομάδες, και το οποίο πιθανότατα θα προέρχεται από το πυρηνοκίνητο μοντέλο Lider που παρουσιάζεται σε ρωσικές εκπομπές εδώ και χρόνια. Κι αν Η φήμη για την ανάπτυξη υπερ-καταστροφέων για το Bundesmarine παραμένει πολύ αβέβαιη, δεν είναι λιγότερο αλήθεια ότι, από εδώ και πέρα, τα καταδρομικά έχουν πάλι τις εύνοιες των ναυαρχείων.

Αυτή η επιστροφή στη χάρη του καταδρομικού προκύπτει από την εξέλιξη ή την εμφάνιση πολυάριθμων συνακόλουθων παραγόντων. Το πρώτο από αυτά δεν είναι άλλο από την άφιξη πυρομαχικών κρούσης προς το έδαφος, όπως ο πύραυλος κρουζ αλλά και ο βαλλιστικός πύραυλος και το drone τύπου stalking amunition, που είναι πλέον διαθέσιμα σε πολλές χώρες. Στις αρχές της δεκαετίας του 90, μόνο δύο χώρες είχαν αυτήν την τεχνολογία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία, ενώ σήμερα η Κίνα, η Νότια Κορέα, η Τουρκία, η Ινδία ή ακόμα και η Ευρώπη με το γαλλικό MdCN, έχουν τη δική τους. Αυτοί οι πύραυλοι καθιστούν δυνατό το χτύπημα χερσαίων στόχων σε απόσταση αρκετών εκατοντάδων, ή και πολλών χιλιάδων χιλιομέτρων για ορισμένους, και έχουν υψηλή καταστροφική ικανότητα και υψηλή ακρίβεια. Και αν ένα αντιτορπιλικό ή μια φρεγάτα μπορεί να εφαρμόσει μεταξύ 16 και 32 από αυτούς τους πυραύλους, ένα καταδρομικό μπορεί, όπως γι 'αυτόν, να εφαρμόσει 48 από αυτούς και περισσότερους, έτσι ώστε να αποκτήσει ένα αποτέλεσμα κορεσμού που συμβάλλει στην επιτυχία των χτυπημάτων.

Τα βαρέα αντιτορπιλικά κλάσης Sejong the Great της Νότιας Κορέας πληρούν τον ορισμό του καταδρομικού

Η ευπάθεια των μεγάλων ναυτικών μονάδων, ιδίως των αεροπλανοφόρων και των μεγάλων αμφίβιων πλοίων, είναι ένας δεύτερος παράγοντας που ευνοεί την επιστροφή του καταδρομικού. Λόγω της σχεδίασής του, το καταδρομικό είναι τόσο λιγότερο εκτεθειμένο από ένα μεγάλο σκάφος του πολεμικού ναυτικού αλλά και πιο ανθεκτικό σε πιθανές ζημιές και πάνω από όλα έχει πολύ μεγαλύτερη αμυντική δύναμη πυρός για να αντιμετωπίσει μαζικές ή κορεσμένες επιθέσεις. Έτσι, ένα μόνο Sejong le Grand εφαρμόζει 10 συστήματα VLS Mk41, δηλαδή 80 κάθετα σιλό που μπορούν να φιλοξενήσουν ένα πύραυλο εδάφους-αέρος μεγάλου βεληνεκούς SM-2ER, έναν αντιβαλλιστικό πύραυλο SM-3 ή SM-6 ή 4 πυραύλους επιφανείας - μεσαίας εμβέλειας αέρα ESSM, ενώ τα 6 συστήματα K-VLS του επιτρέπουν να αναπτύξει 48 πυραύλους κρουζ Hyunmoo III, δηλαδή δύναμη πυρός ισοδύναμη με αυτή 4 βαρέων φρεγατών όπως η FREMM Aquitaine ή η Alsace. Επιπλέον, οι νέες εξελίξεις που καταγράφηκαν τα τελευταία χρόνια στον τομέα του ναυτικού πυροβολικού, ιδίως μετά την άφιξη βλημάτων με πρόσθετη πρόωση και καθοδήγηση GPS ή λέιζερ, τείνουν να επεκτείνουν περαιτέρω την ισχύ πυρός ενός καταδρομικού ικανού να μεταφέρει πολλά βαριά ή μεσαία τεμάχια σε να πυκνώσει την αντιαεροπορική ισχύ του ως αντιπλοϊκό και προς την ξηρά.

Το μέγεθος και κυρίως η ενεργειακή ισχύς των καταδρομικών θα είναι επίσης σημαντικά πλεονεκτήματα τα επόμενα χρόνια, με την άφιξη ολοένα και πιο ενεργοβόρων υπολογιστών και συστημάτων ανίχνευσης, και ιδιαίτερα νέων όπλων κατευθυνόμενης ενέργειας όπως το Laser. κατευθυντικό πιστόλι μικροκυμάτων ή το ηλεκτρικό πιστόλι ή Rail Gun. Οι περισσότερες από αυτές τις τεχνολογίες είναι ακόμη υπό ανάπτυξη, αλλά η μαζική τους θέση σε λειτουργία θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, όταν όλες θα επιβάλλουν 2 σημαντικούς περιορισμούς: υψηλή διαθέσιμη ηλεκτρική ισχύ από τη μία πλευρά, καθώς και διαθέσιμο χώρο για την εγκατάστασή τους από την άλλη. σκάφη. Ως εκ τούτου, εάν τα καταδρομικά ή τα βαρέα αντιτορπιλικά σε λειτουργία (εκτός από τα πυρηνικά Kirov), εξακολουθούν να χρησιμοποιούν μια κλασική ενεργειακή αρχιτεκτονική με μονάδα πρόωσης και ανεξάρτητες ηλεκτρικές γεννήτριες, τα μελλοντικά αμερικανικά και ιταλικά βαρέα αντιτορπιλικά θα βασίζονται, όπως ήδη Η περίπτωση ορισμένων αντιτορπιλικών όπως το βρετανικό Type 45, σε μια ολοκληρωμένη ηλεκτρική πρόωση που βασίζεται σε μια ενιαία ενεργειακή ομάδα που παράγει την ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται από όλα τα συστήματα του πλοίου, συμπεριλαμβανομένης της πρόωσης. Αυτή η ενεργειακή αρχιτεκτονική, επιπλέον παρόμοια με αυτή που εφαρμόζουν τα πυρηνικά πλοία, προσφέρει εγγενώς μεγάλη ευελιξία εξέλιξης, ιδιαίτερα για συστήματα πολύ ενεργοβόρας όπως τα κατευθυνόμενα ενεργειακά όπλα.

Η Ιταλία σχεδιάζει να αποκτήσει δύο μεγάλα αντιτορπιλικά 12000 τόνων έως το 2030 μέσω του προγράμματος DDx

Το τελευταίο από τα περιουσιακά στοιχεία του καταδρομικού είναι οικονομικό και οργανωτικό και είναι σημαντικό. Πράγματι, το κόστος ανάπτυξης και κατασκευής ενός καταδρομικού είναι ουσιαστικά το ίδιο με αυτό ενός αντιτορπιλικού ή μιας φρεγάτας, αφού μειωθεί στη διαθέσιμη ισχύ πυρός, και ειδικότερα στον αριθμό των πυραύλων και των σιλό. Από την άλλη, ένα καταδρομικό με την ισχύ πυρός 3 φρεγατών, θα χρειαστεί μόνο πλήρωμα ισοδύναμο με αυτό δύο φρεγατών, και πιθανότατα λιγότερο τα επόμενα χρόνια χάρη στον αυξανόμενο αυτοματισμό των συστημάτων. Επιπλέον, το πλοίο ανεφοδιάζεται πιο εύκολα, είτε στη θάλασσα είτε σε λιμάνια, από έναν στολίσκο φρεγατών. Αυτά τα κριτήρια είναι πλέον εξαιρετικά κρίσιμα, ιδιαίτερα στη Δύση, όπου όλα τα ναυτικά, όπως όλες οι επαγγελματικές ένοπλες δυνάμεις, αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στη διατήρηση του αριθμού τους. Ταυτόχρονα, το κόστος ενός καταδρομικού είναι δυσανάλογο με αυτό ενός αεροπλανοφόρου και αυτού του ενσωματωμένου αεροπορικού γκρουπ, που απαιτεί πολύ μεγαλύτερες αρχικές επενδύσεις, αλλά και ανθρώπινο δυναμικό χωρίς σύγκριση με το μοναδικό πλήρωμα ενός καταδρομικού.

Ωστόσο, παρά τα πολλά δυνατά του σημεία, το καταδρομικό στερείται ορισμένων αδυναμιών ή περιορισμών. Έτσι, εκτός από τη χρήση της εποχούμενης αεροπορίας του (ελικόπτερα ή drones) και πιθανών ναυτικών ή υποβρυχίων drones, το καταδρομικό δεν είναι κατάλληλο για αποστολές ανθυποβρυχιακού πολέμου, γι' αυτό, επιπλέον, το κινεζικό Type 055 συνοδεύεται πάντα από μια πιο συμπαγής και πολύ πιο αποτελεσματική ανθυποβρυχιακή φρεγάτα τύπου 054A για αυτή την αποστολή. Επιπλέον, και σε αντίθεση με το αεροπλανοφόρο που είναι ικανό να διατηρήσει μια εντατική επιχειρησιακή δραστηριότητα με την πάροδο του χρόνου, το καταδρομικό έχει πολύ σημαντική άμεση ισχύ πυρός δίνοντάς του στην πραγματικότητα σημαντική αποτρεπτική δυνατότητα, αλλά χάνει κάθε χρησιμότητα μόλις εκτοξευθούν τα πυρομαχικά του, τουλάχιστον μέχρι τα νέα συστήματα , όπως το Rail Gun, είναι αξιόπιστα και αναπτύσσονται. Τέλος, ένα μόνο καταδρομικό δεν θα μπορέσει ποτέ να ελέγξει την ίδια ναυτική και εναέρια επιφάνεια με 3 φρεγάτες που μπορούν να αναπτυχθούν και δεν επιτρέπει, από τη φύση του, τη διαβάθμιση ή την κατανομή της προσπάθειας.

Τα μοντέλα της κατηγορίας Lider είχαν κάνει να ρέει πολύ μελάνι πριν από μερικά χρόνια. Είναι πιθανό ότι τα 3 καταδρομικά των οποίων η κατασκευή ανακοινώθηκε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν τον Δεκέμβριο του 2022 θα είναι αυτής της κατηγορίας και θα προορίζονται να αντικαταστήσουν τα 2 καταδρομικά Slava που παραμένουν σε υπηρεσία.

Μάλιστα, γίνεται αντιληπτό ότι το καταδρομικό σήμερα έχει πολλά αξιοθέατα, ειδικά για τους πεζοναύτες με στόχο την ισχυρή γεωγραφική κατανομή, καθώς και για όσους αντιμετωπίζουν σημαντικούς περιορισμούς σε ανθρώπινο δυναμικό αλλά διαθέτουν σημαντικούς δημοσιονομικούς πόρους. Ταχύτερη και λιγότερο δαπανηρή στην παραγωγή και τον οπλισμό από ένα αεροπλανοφόρο ή ένα μεγάλο αμφίβιο πλοίο, που απαιτεί λιγότερους ανθρώπινους πόρους και πιο αποτρεπτικό από τα αντιτορπιλικά ή τις φρεγάτες, καλύπτει πολλές συγκεκριμένες ανάγκες, και είναι επομένως λογικό ότι πολλά μεγάλα ή μεσαία ναυτικά σκοπεύουν να τα αποκτήσουν τα επόμενα χρόνια, είτε τα κατατάσσουν σε καταδρομικά, αντιτορπιλικά ή φρεγάτα. Τέλος, η επερχόμενη άφιξη κατευθυνόμενων ενεργειακών όπλων και ο εκδημοκρατισμός της ολοκληρωμένης ηλεκτρικής πρόωσης, πιθανότατα θα τείνει να αυξήσει το φαινόμενο.


ΠΗΓΗ https://meta-defense.fr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου