Παρασκευή 21 Απριλίου 2023

Η Τουρκία που είναι κράτος-τρομοκράτης

 

ΤΟ Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας ενέκρινε, προχθές, αίτημα της Γερμανίας για έκδοση του Κενάν Αγιάς, 49 ετών, κουρδικής καταγωγής. Γιατί ζητά η γερμανική Δικαιοσύνη την έκδοση του Αγιάς; Επειδή έχει σχέση δήθεν με τρομοκρατική οργάνωση. Είναι, δηλαδή, τρομοκράτης. 

Και σε ποια τρομοκρατική ενέργεια έχει εμπλακεί; Έχουν ενημερώσει οι γερμανικές αρχές τις αντίστοιχες κυπριακές για τις «τρομοκρατικές ενέργειες» του Αγιάς; Γιατί δεν μπορεί να υιοθετούνται με τόση ευκολία  τέτοιοι ισχυρισμοί χωρίς να αναφέρονται συγκεκριμένες ενέργειες.

ΟΤΑΝ το Βερολίνο αναφέρεται σε τρομοκρατική οργάνωση, υιοθετεί προφανώς το τουρκικό αφήγημα ότι πρόκειται για το  Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν υιοθετεί, όμως, το αφήγημα αυτό. Το ΡΚΚ είναι αντικατοχικό, απελευθερωτικό Κίνημα, το οποίο αγωνίζεται για την απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών της πατρίδας του, του Κουρδιστάν. 

ΕΑΝ γινόταν λόγος για τρομοκρατία αυτό θα αφορούσε την κατοχική Τουρκία. Η Άγκυρα ασκεί κρατική τρομοκρατία σε βάρος των Κούρδων, των Σύρων και των Κυπρίων. Είναι ένα κράτος-τρομοκράτης και μπορούμε τούτο να το τεκμηριώσουμε.

Ο ΚΟΥΡΔΟΣ Κενάν Αγιάς είχε ως γνωστό συλληφθεί, στις 15 Μαρτίου στο αεροδρόμιο Λάρνακας, στη βάση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης. Η υπόθεση εκδικάστηκε και ο Δικαστής αποφάνθηκε πως το αίτημα των γερμανικών αρχών είναι «δικαιολογημένη». Έσπευσε δε να θέσει και όρους, που δεν αναμένεται ότι θα υλοποιηθούν από την Γερμανία. Δεν είναι εν πολλοίς υποχρεωμένη να το πράξει. Σύμφωνα με την απόφαση «η Κυπριακή Δημοκρατία έχει διασφαλίσει ότι σε περίπτωση ποινής του εκζητούμενου, αυτή θα εκτελεστεί στην Κύπρο. Ακόμα, το Δικαστήριο με βάση τις ανησυχίες του εκζητούμενου επιβάλλεται να θέσει ως όρο τη μη επαναπροώθηση του ή την έκδοση του στη χώρα καταγωγής του, δηλαδή την Τουρκία». Γιατί το δικαστήριο αισθάνθηκε την ανάγκη να επισημάνει πως ο Αγιάς δεν θα πρέπει να παραδοθεί από τους Γερμανούς στο καθεστώς Ερντογάν; Γιατί ενδεχομένως να υποψιάζεται πως αυτός ήταν ο στόχος του αιτήματος. Εάν το Βερολίνο παραδώσει τον Αγιάς στην Τουρκία τι μπορεί να πράξει το κυπριακό δικαστήριο; Τίποτα. Θα μείνει με τους όρους, που έθεσε. 

Ο ΚΕΝΑΝ Αγιάς βρίσκεται χρόνια στην Κύπρο με το καθεστώς διεθνούς προστασίας και είναι αναγνωρισμένος από την Κυπριακή Δημοκρατία ως πολιτικός πρόσφυγας. Αυτό λήφθηκε υπόψη στη διάρκεια της δίκης; Θέλουμε, πάντως, να πιστεύουμε ότι η έφεση που θα ασκηθεί από το δικηγόρο του Αγιάς, θα ανατρέψει την απόφαση.

Η Θέση του "Φ"   

ΠΗΓΗ https://www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου