Κυριακή 18 Ιουνίου 2023

Γαβριήλ Χαρίτος: Αλλαγές ισορροπιών ενόψει "συμφωνίας κυρίων" ΗΠΑ-Ιράν (ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 16.6.2023)

- Η Ρωσία ανακοίνωσε στις 16/6/2023 ότι ανοίγει στην Ιερουσαλήμ παράρτημα του Προξενικού Γραφείου της Πρεσβείας της, που εδρεύει στο Τελ Αβίβ. Τι σημαίνει αυτή η κίνηση για τις σχέσεις Ισραήλ-Ρωσίας και γιατί σημειώθηκε αυτή η εξέλιξη τώρα.

- Ποιο ήταν το αποτέλεσμα της κατ' ιδίαν συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στις 15/6/2023 στις Βρυξέλλες μεταξύ του ισραηλινού Υπουργού Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, με τον αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Όστιν. 

- Ποια είναι τα φερόμενα κύρια σημεία  της δρομολογούμενης συμφωνίας ΗΠΑ-Ιράν για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, όπως τουλάχιστον αυτά διέρρευσαν από την εφημερίδα New York Times στις 15/6/2023. Με δεδομένο ότι, μετά το πέρας της συνάντησης Γκάλαντ-Όστιν, δεν έγινε καμία αναφορά για την δρομολογούμενη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν, θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι ουσιαστικά το Ισραήλ θα πρέπει να "ανεχθεί" αυτήν την εξέλιξη; 

-  Οι σημαντικές επιτυχίες της ιρανικής εξωτερικής πολιτικής από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα, ουσιαστικά 'μεταμόρφωσαν την εικόνα της χώρας σε διεθνές επίπεδο. Με ποιον τρόπο το Ιράν ουσιαστικά επωφελήθηκε από όσα πολλά εκτυλίσσονται σε διεθνές επίπεδο μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Μία σύντομη επισκόπηση των ανανεωμένων σχέσεων του Ιράν με τη Ρωσία, την Κίνα και συγκεκριμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής. 

δρ. Γαβριήλ Χαρίτος, ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ και του ισραηλινού Ινστιτούτου Μπεν-Γκουριόν, διδάσκων Ιστορία των Πολιτικών Σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και στο Πανεπιστήμιο Μπεν-Γκουριόν.

Ραδιοφωνική συνέντευξη 16/6/2023

Παραπολιτικά 90.1 - Αθήνα

ΠΗΓΗ ΓΑΒΡΙΗΛ ΧΑΡΙΤΟΣ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου