Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023

Τούρκοι οικονομολόγοι: Ο πραγματικός πληθωρισμός της Τουρκίας είναι πάνω από 108%


Ο πληθωρισμός της Τουρκίας έχει εκτιναχθεί πέρα ​​από το 108%, σύμφωνα με ανακοίνωση της μη κυβερνητικής Ομάδας Έρευνας για τον Πληθωρισμό (ENAG), μιας ανεξάρτητης ομάδας οικονομολόγων που δημοσιεύει έναν εναλλακτικό (ως προς τον ήδη εναλλακτικό πληθωρισμό του Ερντογάν) υπολογισμό του ποσοστού πληθωρισμού κάθε μήνα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της ENAG, ο μηνιαίος πληθωρισμός διαμορφώνεται στο 8,54% και ο πληθωρισμός για το πρώτο εξάμηνο του έτους έχει διαμορφωθεί στο 50,53%.

Η επίσημη ανακοίνωση της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας (TurkStat) σχετικά με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιουνίου έχει προγραμματιστεί για τις 5 Ιουλίου στις 10:00 π.μ. Η καθυστέρηση στην ανακοίνωση αυτού του μήνα έχει αποδοθεί στις διακοπές του μπαϊραμιού.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία έπεσε τον Μάιο κάτω από το 40% για πρώτη φορά εδώ και 16 μήνες, χάρη κυρίως σε ένα προσωρινό μέτρο παροχής δωρεάν φυσικού αερίου στα νοικοκυριά. Τους επίσημους αυτούς αριθμούς όμως αμφισβητούν ανεξάρτητοι οικονομολόγοι της Ομάδας Έρευνας για τον Πληθωρισμό (ENAG). Σύμφωνα με εκείνους, ο ετήσιος πληθωρισμός κυμαίνεται μεταξύ 105% και 109%.

Η TÜİK, η οποία προηγουμένως δημοσίευε τις τιμές 409 αγαθών και 904 ειδών αγαθών, καθόρισε 290 ομάδες δαπανών με την τελευταία αλλαγή. Με αυτήν την αλλαγή, άρχισε να δημοσιεύει πληροφορίες δεικτών αντί για τις μέσες τιμές ειδών για αυτές τις ομάδες. Το Κέντρο Ερευνών της Συνομοσπονδίας Προοδευτικών Συνδικάτων της Τουρκίας (DİSK-AR) κατέθεσε μήνυση για το θέμα και κέρδισε την υπόθεση, η οποία ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2023. Παρά τη δικαστική απόφαση, η TurkStat δεν συμπεριέλαβε τον τιμοκατάλογο ειδών, ο οποίος αποτελεί τη βάση του υπολογισμού του πληθωρισμού

Εν τω μεταξύ, η Έρευνα για τους Συμμετέχοντες στην Αγορά της Κεντρικής Τράπεζας αποκαλύπτει μια μετατόπιση των προσδοκιών. Η προβλεπόμενη αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) για τον Ιούνιο αυξήθηκε από 2,49% τον περασμένο μήνα σε 2,81% στην τελευταία έρευνα. Επιπλέον, η προβλεπόμενη αύξηση του ΔΤΚ στο τέλος του έτους εκτινάχθηκε στο 38,55%.

Η έρευνα ρίχνει επίσης φως στις μακροπρόθεσμες προβλέψεις, με τις προσδοκίες για αύξηση του ΔΤΚ τους επόμενους 12 μήνες να κλιμακώνονται από 29,84% σε 30,65%. Ομοίως, οι προβλέψεις για τους επόμενους 24 μήνες έχουν ανέβει από 17,74% σε 18,12%.

Όσον αφορά την αγορά συναλλάγματος, οι συμμετέχοντες αναμένουν συναλλαγματική ισοτιμία στο τέλος του έτους σε 26,18 τουρκικές λίρες ανά δολάριο. Ωστόσο, οι προοπτικές για την ισοτιμία στο 12μηνο αυξήθηκαν από 24,61 σε 28,99.

Αυτές οι αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις έχουν αντηχήσει σε ολόκληρη την οικονομία, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τον κατώτατο μισθό. Από τον περασμένο μήνα, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε από 8.500 λίρες σε 11.500 λίρες, όντας όμως και πάλι κάτω από το όριο πείνας, έστω και κατ' ελάχιστον.

Πέτρος Κράνιας

ΠΗΓΗ https://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου