Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023

Σε εικόνες: οκτώ eVTOL που υπόσχονται να μεταμορφώσουν τα αεροπορικά ταξίδια

Υπάρχουν εκατοντάδες ηλεκτρικά έργα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης αεροσκαφών (eVTOL) εκεί έξω και ενώ δεν λείπουν οι εντυπωσιακές αποδόσεις, είναι πιο δύσκολο να δούμε το πραγματικό πράγμα.

Η Αεροπορική Έκθεση του Παρισιού, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2023 στο αεροδρόμιο Paris–Le Bourget στο βόρειο Παρίσι, Γαλλία, παρείχε στους εμπειρογνώμονες του κλάδου την ευκαιρία να κάνουν ακριβώς αυτό. Η εμπορική έκθεση και η αεροπορική έκθεση είδαν κορυφαίους προγραμματιστές eVTOL να εκθέτουν είτε πλήρως λειτουργικά αεροσκάφη είτε ρεαλιστικές μακέτες πλήρους μεγέθους (με τους αντίστοιχους εσωτερικούς χώρους καμπίνας), οι οποίες πρόσφεραν μια ματιά στο πώς θα μπορούσε να μοιάζει η προηγμένη εποχή της αεροπορικής κινητικότητας.



Η AeroTime βρήκε την ευκαιρία να συντάξει μια συλλογή εικόνων των αεροσκαφών eVTOL που παρουσιάζονται στη φετινή εκδήλωση - και διερευνά πώς υπόσχονται να μεταμορφώσουν τα αεροπορικά ταξίδια.


Volocopter





Η γερμανική εταιρεία προηγμένης αεροπορικής κινητικότητας ξεχώρισε σίγουρα από το πλήθος και όχι μόνο λόγω της χαρακτηριστικής άνω κυκλικής δομής που συγκρατεί το σύστημα πρόωσής της. Ήταν επίσης ο μόνος προγραμματιστής eVTOL που συμμετείχε το αεροσκάφος του στην έκθεση πτήσης του Παρισιού Air Show, εκτός από την παρουσίαση στον εκθεσιακό χώρο.



Lilium


Επίσης από τη Γερμανία, η Lilium παρουσίασε στο παρελθόν μια μακέτα καμπίνας πλήρους μεγέθους στο European Business Aviation Convention & Exhibition (EBACE) στη Γενεύη, τον Μάιο του 2023. Η AeroTime παρακολούθησε το Executive jet show και κατέγραψε πλάνα από το εξωτερικό και το εσωτερικό του Lilium Έννοια τζετ.





Κατά τη διάρκεια της Αεροπορικής Έκθεσης του Παρισιού, οι δημοσιογράφοι μας κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στην εξαθέσια έκδοση της καμπίνας Lilium. Αν και αυτό ήταν επίσης μια πλήρους κλίμακας μακέτα, πρόσφερε μια καλή ιδέα για το πώς θα είναι η εμπειρία των επιβατών.





Dubai In Article II Banner Ιούνιος 2023
Τα κομψά καθίσματα που περιλαμβάνονται στην καμπίνα Lilium παρέχονται από την Expliseat, μια γαλλική εταιρεία κατασκευής καθισμάτων που πρόσφατα έγινε πρωτοσέλιδο για τα ελαφριά καθίσματα που έχει αναπτύξει.

Wisk

Εάν αυτή η εταιρεία που ανήκει στην Boeing επιτύχει τους στόχους της, θα αλλάξει το παιχνίδι επειδή, σε αντίθεση με τις άλλες ιδέες eVTOL που περιλαμβάνονται σε αυτήν τη λίστα, η Wisk αναπτύσσει ένα πλήρως αυτόνομο αεροσκάφος.





Στην πλήρους κλίμακας μακέτα, η οποία παρουσιάστηκε από τον CEO της Wisk, Brian Yutko, δεν υπάρχει ούτε πιλοτήριο ούτε πίνακας ελέγχου. Ωστόσο, το αεροσκάφος της Wisk δεν χρειάζεται πραγματικά κανένα από αυτά τα χαρακτηριστικά, καθώς θα είναι πλήρως αυτόνομο.







Αν και αυτή η προσέγγιση προσθέτει σημαντικό βαθμό πολυπλοκότητας, έχει επίσης τη δυνατότητα να καταργήσει ένα από τα κύρια κόστη: των πιλότων.







Ο Yutko αναγνώρισε την πρόκληση, αλλά είπε ότι παραμένει πλήρως αφοσιωμένος σε αυτό το όραμα: «Δεν υπάρχει σχέδιο Β», δήλωσε κατά την παρουσίαση.







AutoFlight

Τον Μάρτιο του 2023, η AutoFlight σημείωσε νέο ρεκόρ απόστασης με το eVTOL «Prosperity» να καλύπτει 155 μίλια (περίπου 250 χιλιόμετρα) με μία μόνο φόρτιση μπαταρίας.





Το AutoFlight ξεχωρίζει επίσης μεταξύ των προγραμματιστών eVTOL λόγω του παγκόσμιου αποτυπώματός του με γραφεία στην Κίνα και τη Γερμανία και μια τοποθεσία δοκιμών στις Ηνωμένες Πολιτείες.




Archer




Όσον αφορά την αισθητική, το Archer “Midnight” είναι ίσως ένα από τα πιο εντυπωσιακά σχέδια eVTOL που κυκλοφορούν.





Δείτε πώς θα είναι η καμπίνα του πιλοτηρίου και ο χώρος αποθήκευσης αποσκευών του!





EHANG

Η Κίνα είναι επίσης γόνιμο έδαφος για την εκκολαπτόμενη προηγμένη βιομηχανία αεροπορικής κινητικότητας και ίσως η πιο γνωστή επωνυμία της είναι η EHANG, η οποία έχει αναπτύξει ένα ελαφρύ, διθέσιο eVTOL.




Ascendance
 

Το Ascendance είναι ένα γαλλικό έργο που έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να συγκεντρώσει περίπου 33 εκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση. Ένα από τα πιο ξεχωριστά χαρακτηριστικά του eVTOL του είναι ο τρόπος που οι κινητήρες είναι εγκλωβισμένοι στα φτερά.




Overair

Η Overair με έδρα την Καλιφόρνια αναπτύσσει το «Butterfly», ένα eVTOL με κλίση ρότορα fly-by-wire που διαθέτει μερικά από τα μεγαλύτερα συστήματα πρόωσης στον κλάδο. Αυτό είναι κάτι που η Overair ισχυρίζεται ότι θα προσφέρει μια σειρά από αεροδυναμικά πλεονεκτήματα, όπως το να μπορεί να παράγει περισσότερη ώθηση και να είναι πιο αξιόπιστη σε όλες τις καιρικές συνθήκες.

Οι ιδρυτές της Overair έχουν αντλήσει από χρόνια εμπειρίας στην ανάπτυξη αεροδιαστημικής τεχνολογίας για τον αμερικανικό στρατό. Το Butterfly είναι ικανό να μεταφέρει πέντε επιβάτες και έναν πιλότο για απόσταση μεγαλύτερη από 100 μίλια.




Σχόλιο Γεωργίου Δικαίου: υπάρχουν πολλά θέματα τεχνολογίας που τα αναφέρω αλλά δυστυχώς δεν με διαβάζετε!

ΠΗΓΗ hellenicdefencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου