Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023

Η Ουκρανία αναπτύσσει νέα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου για να αντιμετωπίσει τις τακτικές ρωσικών αεροπορικών επιδρομών


Ο Ουκρανός Volodymyr Zelenskyy κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας βίντεο κοντά σε ένα από τα καταρριφθέντα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed-136 που χρησιμοποίησε η Ρωσία για να επιτεθεί στην Ουκρανία

Όπως σημείωσε ο Ανώτατος Διοικητής της Ουκρανίας ότι ο πόλεμος «μετατρέπεται σταδιακά σε μορφή θέσης», η Ουκρανία επιδιώκει να επεκτείνει τις δυνατότητες του EW, αναπτύσσοντας ένα εθνικό σύστημα EW Pokrova μαζί με άλλα τοπικά μέσα. 

«Ο πόλεμος στο παρόν στάδιο περνά σταδιακά σε μια μορφή θέσης», έγραψε ο στρατηγός Valerii Zaluzhnyi, Ανώτατος Διοικητής των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στο δοκίμιό του με τίτλο «Σύγχρονος Πόλεμος Θέσεων και Πώς να τον Κερδίσετε». Σύμφωνα με τον Zalyzhnyi, η Ουκρανία πρέπει να αποκτήσει αεροπορική υπεροχή, να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των δυνατοτήτων αντι-πυροβολικού, να δημιουργήσει και να εκπαιδεύσει τις απαραίτητες εφεδρείες και να δημιουργήσει περισσότερο ηλεκτρονικό πόλεμο (EW) για να κερδίσει τον πόλεμο φθοράς.

«Το δοκίμιο του Zaluzhnyi αφορούσε το πώς να επαναφέρουμε τους ελιγμούς σε έναν πόλεμο θέσεων, όχι ένα επιχείρημα ότι ο πόλεμος έχει φτάσει σε αδιέξοδο», αναφέρει το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου.

Ο πόλεμος θέσεων περιγράφεται από το ISW ως στρατιωτικές εμπλοκές όπου οι πρώτες γραμμές παραμένουν σχετικά σταθερές χωρίς σημαντικές αλλαγές, παρόλο που και τα δύο μέρη προσπαθούν ενεργά να προωθήσουν τις θέσεις τους.

Η υπέρβαση του πολέμου θέσης απαιτεί αεροπορική υπεροχή και ενώ οι Ουκρανοί πιλότοι μόλις ξεκινούν την εκπαίδευσή τους στα F-16, τα drones μπορούν να γίνουν ένας απαραίτητος τρόπος αλλαγής του παιχνιδιού. 


Τα UAV «Army of Drones» ευθύνονται για πάνω από το 35% των απωλειών ρωσικών αρμάτων μάχης τον Οκτώβριο!

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν τελείωσε ακόμα και τα συμπεράσματα του μας ενδιαφέρουν.


Από τις 2 έως τις 30 Οκτωβρίου, ο ουκρανικός στρατός, χρησιμοποιώντας UAV που παρέχονται από το έργο «Army of Drones», κατέστρεψε 175 ρωσικά άρματα μάχης, που αποτελούν σημαντικό μέρος των 473 συνολικών αρμάτων που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. 

Οι χειριστές UAV έπληξαν επίσης 42 τανκς, 54 τεθωρακισμένα οχήματα και πολύ άλλο ρωσικό εξοπλισμό την περασμένη εβδομάδα, διευκρίνισε ο υπουργός.

Συνολικά, περισσότερες από 1.000 μονάδες ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού χτυπήθηκαν τον Οκτώβριο. Επιπλέον, πάνω από 591 Ρώσοι στρατιώτες εξοντώθηκαν από τα drones.

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα δεδομένα, μεταξύ 2 και 30 Οκτωβρίου, οι χειριστές drone κατέστρεψαν ή κατέστρεψαν συγκεκριμένα:

175 τανκς
235 τεθωρακισμένα οχήματα
352 συστήματα πυροβολικού, συμπεριλαμβανομένων όλμων και MLRS
243 οχήματα
591 άτομα προσωπικό
Σε σύγκριση με τις συνολικές απώλειες που υπέστη η Ρωσία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας, τα drones αντιπροσώπευαν:

Το 36,9% των 473 αρμάτων
Το 30,3% των 775 τεθωρακισμένων οχημάτων
Το 49,5% των 710 συστημάτων πυροβολικού
Το 37,6% των 646 οχημάτων
2,8% του 20.860 προσωπικού

Για παραπάνω πληροφορίες θα διαβάσετε όλο το άρθρο στο παρακάτω λινκ:

https://euromaidanpress.com/2023/11/03/army-of-drones-uavs-responsible-for-over-35-of-russian-tank-losses-in-october/ 

Ο ρωσικός στρατός, αναγνωρίζοντας επίσης αυτό, όχι μόνο έχει κλιμακώσει τις αεροπορικές επιδρομές του στις περιφέρειες Χερσώνα και Χάρκοβο χρησιμοποιώντας κατευθυνόμενες βόμβες τους τελευταίους μήνες, αλλά επενδύει επίσης ενεργά στην παραγωγή και την τροποποίηση drones. Επειδή και οι δύο πλευρές επενδύουν πολλά σε drones, το απαιτούμενο αντίμετρο είναι EW. Ωστόσο, η Ρωσία άρχισε να αναπτύσσει EW πολύ νωρίτερα και εξακολουθεί να διατηρεί ένα πλεονέκτημα.

Ο ρωσικός στρατός «υιοθέτησε περίπου 60 τύπους σύγχρονου εξοπλισμού EW, οι οποίοι έχουν καλύτερα χαρακτηριστικά, υψηλή κινητικότητα, αυξημένη ασφάλεια, σύντομο χρόνο εγκατάστασης και διάρρηξης, την εισαγωγή νέων τεχνικών λύσεων, εργαλείων αυτοματισμού, ειδικού λογισμικού», Zaluzhnyi. έγραψε.

Κατά μήκος των αξόνων Kupiansk και Bakhmut, η Ρωσία έχει κατασκευάσει ένα πολυεπίπεδο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου με συνεχώς μεταβαλλόμενες τοποθεσίες, σημείωσε.

Όσον αφορά τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, μέχρι το 2022, είχαν ενσωματώσει προηγμένα συστήματα EW για χρήση με UAV, συμπεριλαμβανομένων των Bukovel-AD, Enclave, Khmara και Nota. Αυτά τα συστήματα έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους στη μάχη. Ωστόσο, στην αρχή του πολέμου, περίπου το 65% των τύπων σταθμών εμπλοκής στις ουκρανικές στρατιωτικές μονάδες ήταν πρώην σοβιετικής κατασκευής, με μόνο 25 να είναι νέοι, σύμφωνα με τον Zaluzhnyi.

«Δεδομένων των περιορισμένων δυνατοτήτων του εγχώριου αμυντικού-βιομηχανικού συγκροτήματος, η δημιουργία δυνατοτήτων EW πραγματοποιήθηκε σε βάρος διεθνούς στρατιωτικού υλικού και υλικοτεχνικής βοήθειας με την απόκτηση συστημάτων (περιουσιακών στοιχείων) ανίχνευσης και ηλεκτρονικού πολέμου κατά UAV, αντι-drone όπλα, τακτικά κινητά συστήματα εντοπισμού κατεύθυνσης, συστήματα EW με ενσωματωμένους σταθμούς ραντάρ», είπε ο Zaluzhnyi.

Στο άρθρο του, ο Zaluzhnyi δήλωσε ότι η Ουκρανία αναπτύσσει ένα εθνικό σύστημα EW Pokrova "με τη δυνατότητα αντικατάστασης του πεδίου ραδιοπλοήγησης μέσω δορυφόρου ("spoofing").

Σύμφωνα με την Defense Express, «αυτό δεν έχει απλώς μεγάλη, αλλά πραγματικά στρατηγική σημασία».

Παρά τις περιορισμένες διαθέσιμες πληροφορίες, είναι γνωστό ότι η Pokrova στοχεύει να καταστείλει τη δορυφορική ραδιοπλοήγηση σε ολόκληρη την πρώτη γραμμή και στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας της Ουκρανίας. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα συστήματα που χρησιμοποιούν δορυφορική πλοήγηση δεν θα λειτουργούν ή δεν θα εμφανίζουν εσφαλμένα δεδομένα σχεδόν σε ολόκληρη την Ουκρανία όταν το σύστημα ενεργοποιηθεί.

Σε μη στρατιωτικά πλαίσια, αυτό σημαίνει ότι όλες οι συσκευές πλοήγησης που βασίζονται σε συστήματα GPS είτε θα δυσλειτουργούσαν είτε θα παρείχαν ανακριβή δεδομένα. Από στρατιωτική άποψη, η δυσλειτουργία των συστημάτων δορυφορικής πλοήγησης θα μπορούσε να έχει κρίσιμο αντίκτυπο σε συγκεκριμένα οπλικά συστήματα. 

Για παράδειγμα, το drone Shahed-136 εξαρτάται αποκλειστικά από τη δορυφορική πλοήγηση σε συνδυασμό με ένα βασικό σύστημα αδράνειας, το οποίο επιτρέπει τη συνεχή γραμμική πτήση προς έναν στόχο εάν χαθεί το σήμα του δορυφόρου αλλά με αυξητικά σφάλματα, εξήγησε η Defense Express. Μελέτες των Shaheds υποδηλώνουν ότι το σφάλμα αδρανειακού συστήματος σε τέτοια drones μπορεί να φτάσει περίπου το 5% σε μια ορισμένη απόσταση. Ως εκ τούτου, χωρίς δορυφορική πλοήγηση, θα μπορούσε να υπάρξει σφάλμα 5 χιλιομέτρων σε τροχιά 100 χιλιομέτρων.

Σε σενάρια «πλαστογράφησης», τα γνήσια δορυφορικά σήματα αντικαθίστανται με πλαστά. Ως αποτέλεσμα, ένας Shahed μπορεί να υποθέσει ότι βρίσκεται στη σωστή πορεία, ενώ στην πραγματικότητα, αποκλίνει από τις προβλεπόμενες συντεταγμένες. Αυτή η στρατηγική έχει σχεδιαστεί για να κατευθύνει λανθασμένα πιθανές απειλές και μπορεί να αποδειχθεί πιο αποτελεσματική. 


Η αρχή της λειτουργίας «spoofing». Πίστωση: Defense Express


Σε απάντηση, για πιο αξιόπιστα συστήματα πλοήγησης που βασίζονται σε δορυφόρους, η Ρωσία ενσωματώνει τεχνολογίες ανθεκτικές σε παρεμβολές, όπως το "Kometa-M", στα Shaheds, τους πυραύλους κρουζ και τα κατευθυνόμενα πυρομαχικά ακριβείας. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ivan Pavlenko, επικεφαλής της κύριας διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Πολέμου και Κυβερνοασφάλειας του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, από τον Σεπτέμβριο, η Ουκρανία «έχει ήδη την ικανότητα να αντιμετωπίσει αυτό το σύστημα». Κατά συνέπεια, η ανάπτυξη του εθνικού συστήματος EW της Ουκρανίας Pokrova πιθανότατα στοχεύει στην άρνηση των υφιστάμενων ρωσικών δυνατοτήτων EW.


Το σύστημα Pokrova EW έχει επίσης σχεδιαστεί για να μειώνει την ακρίβεια της χρήσης των εχθρικών πυραύλων κρουζ, αν και όχι τόσο αποτελεσματικά όσο με τους Shaheds. Οι πύραυλοι Cruise χρησιμοποιούν πολύ πιο εξελιγμένα συστήματα πλοήγησης, όπως τα DSMAC και TERCOM, τα οποία ταιριάζουν εικόνες του εδάφους και της τοπογραφίας κάτω από τη διάρκεια της πτήσης με μια προφορτωμένη εικόνα αναφοράς. Ωστόσο, η ακρίβειά τους επιδεινώνεται χωρίς υποστήριξη δορυφορικής πλοήγησης.

Σημειωτέον, το Pokrova δεν είναι η μόνη πρόσφατη εξέλιξη στον τομέα του EW που έχει αποκαλυφθεί στο κοινό.

Η Ουκρανία ανέπτυξε ένα νέο κινητό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου που ονομάζεται «Eter» στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Cluster αμυντικής τεχνολογίας Brave1, ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ουκρανίας Mykhailo Fedorov στις 14 Νοεμβρίου.

Το Eter "βοηθά τον στρατό να εκτελεί μάχιμες αποστολές και να εκτοξεύει drones πιο αποτελεσματικά και να καταστρέφει εχθρικές θέσεις", έγραψε ο Fedorov στο κανάλι του στο Telegram.

Η Defense Express περιγράφει το Eter ως ένα σύστημα πληροφοριών σημάτων «τάφρων» που έχει σχεδιαστεί για να ανιχνεύει σήματα από εχθρικά συστήματα EW, να παρακολουθεί εχθρικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς και να αναγνωρίζει τη δραστηριότητα των εχθρικών drone. Λειτουργεί παθητικά, ακούγοντας απλώς ραδιοφωνικές εκπομπές χωρίς να εκπέμπει ο ίδιος κανένα σήμα.

Principle of bearing.

 
Το Eter προορίζεται για την ευφυΐα σημάτων τακτικού επιπέδου, η οποία βοηθά στην αξιολόγηση της ηλεκτρονικής σειράς μάχης του εχθρού και στον εντοπισμό τρωτών σημείων στην ηλεκτρονική τους άμυνα. Επιπλέον, αναχαιτίζοντας τα σήματα ελέγχου, το Eter μπορεί να παρέχει προειδοποίηση για επιθέσεις εχθρικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Ως δίκτυο συστημάτων εύρεσης κατεύθυνσης, είναι ικανό όχι μόνο να ανιχνεύει αλλά και να γεωεντοπίζει ραδιοεκπομπούς, συμπεριλαμβανομένων των εχθρικών επικοινωνιών.


Σύστημα Eter EW. Πίστωση: κανάλι Mykhailo Fedorov/TG
Επιπλέον, το Eter έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύσει την κίνηση ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων που είναι εξοπλισμένα με ωφέλιμα φορτία ηλεκτρονικού πολέμου, ειδικά από τη στιγμή που η Ρωσία έχει αρχίσει να ενσωματώνει συστήματα παρεμπόδισης drone στα αναβαθμισμένα άρματα μάχης T-80 και στα οχήματα μάχης πεζικού BMP, όπως είχε αναφέρει προηγουμένως η Defense Εξπρές.

Νωρίτερα, ο Fedorov είπε ότι η Ουκρανία άρχισε να αναπτύσσει το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Piranha AVD 360, το οποίο δημιουργεί μια αμυντική περίμετρο που εκτείνεται 600 μέτρα γύρω από τεθωρακισμένα οχήματα που εμποδίζει τα σήματα που ελέγχουν τα ρωσικά drones.

Έτσι, η ανάπτυξη ενός εθνικού συστήματος EW που ενσωματώνεται με άλλα τοπικά συστήματα έχει ύψιστη στρατηγική σημασία για την Ουκρανία. Χρησιμεύει για να υπονομεύσει σημαντικά την κύρια εξάρτηση της Ρωσίας από εναέρια όπλα όπως το Shahed-136, δυνητικά εξουδετερώνοντας ή, τουλάχιστον, μειώνοντας σημαντικά την αποτελεσματικότητά τους.

Σχόλιο Γεωργίου Δικαίου: Παρεμβολέας UAV τα συζητούσαμε το 2013 στο FORUM του DEFENCE. NET. Δέκτες RF για να βλέπουν τα σήματα και να ειδοποιούν πως είναι κοντά ένα UAV και παρεμβολείς EW σε όλες της συχνότητες. Πέρασαν 10 ολόκληρα χρόνια από τότε και δεν ενδιαφέρθηκε κανείς στην Ελλάδα από το ΥΠΕΘΑ! Είχα κάνει την μελέτη, είχα υπολογίσει τιμές του κάθε ενός συστήματος για να έχει τουλάχιστον δυο το κάθε ένα στρατόπεδο. Η απάντηση που είχα πάρει ήταν: Θα αστειεύεστε κύριε δεν κινδυνεύουμε από αυτά, σοβαρευτείτε! Ούτε σε 20 χρόνια δεν θα έτοιμα για να μας κάνουν ζημιά! Μα οι Αμερικάνοι τρέχουν προγράμματα από το 2005!

Σιγά μην με άκουγαν και πότε έκαναν τον κόπο να ακούσουν; Πότε! Οι ιδιοφυΐες που τα ξέρουν και τα γνωρίζουν όλα! Για αυτό έχουν αυτά τα χάλια οι ΕΔ και δεν μπορείς να της συμμαζέψεις με τίποτα.

Ακόμα και τώρα περιμένουν και δεν τρέχουν να καλύψουν της ανάγκες μας. Άφησαν να φύγουν δεκάδες μεταχειρισμένα C-130 J & H και τώρα πρέπει να δώσουμε ένα δις για να πάρουμε 4 καινούργια, ενώ θα παίρναμε 15 από Ολλανδία και Αγγλία με 600 εκατομμύρια. Γιατί άραγε; Δεν ήξεραν τα χάλια των C-130 B & H που έχουμε; Ή γιατί δεν είχαν τσέπες τα μεταχειρισμένα;

Εδώ οι Κινέζοι αντιγράφουν τα πάντα άμεσα από όσα βλέπουν στον πόλεμο στην Ουκρανία, φτιάχνουν περιπλανώμενα πυρομαχικα μεγάλης εμβέλειας και παρεμβολείς. Δεν τα ξέρει κανείς εδώ στην Ελλάδα; 

 https://www.militarydrones.org.cn/c/loitering-munitions_0031

 https://www.militarydrones.org.cn/c/fixed-wing-drones_0005

Πουλάνε και πολλά οπλικά συστήματα ελαφρώς μεταχειρισμένα σε πολύ καλές τιμές! 

 https://www.militarydrones.org.cn/c/second-hand-weapons_0070

 ΠΗΓΗ https://hellenicdefencenet.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου