Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023

O ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι κατέστρεψε στόχους της Χαμάς και πολέμησε στελέχη της στη Τζαμπάλια


Απομακρύνθηκαν 31 πρόωρα από το νοσοκομείο Αλ Σίφα

Χτυπήματα στις συνοικίες Τζαμπάλια, Μπείτ Λαχίγια και Ζεϊτούν στη Λωρίδα της Γάζας πραγματοποίησαν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) κατά τη διάρκεια της νύχτας. Όπως ανακοίνωσαν έπληξαν «πολλούς» στόχους της Χαμάς την ίδια ώρα που οι επίγειες δυνάμεις αρχίζουν να ελίσσονται βαθύτερα στον βόρειο τομέα του παλαιστινιακό θύλακα.

Εν τω μεταξύ, στρατεύματα της Ταξιαρχίας Ναχάλ, με άρματα μάχης και με την στήριξη της αεροπορίας πολέμησαν με στελέχη της Χαμάς στα περίχωρα της Τζαμπάλια, συνεχίζουν οι IDF. Μάλιστα, σε μια από τις συγκρούσεις, τα στρατεύματα κάλεσαν να χτυπήσουν με drone ένοπλους της Χαμάς σε μια ταράτσα. Στρατιώτες ανέσυραν επίσης όπλα από κατοικίες στην περιοχή.

Παράλληλα, πυραυλικά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού πραγματοποίησαν επιδρομές με χιλιάδες πυρομαχικά σε τοποθεσίες της Χαμάς κατά μήκος της ακτής της Γάζας, λέει ο IDF. Το ναυτικό βοήθησε επίσης τα χερσαία στρατεύματα με ικανότητες παρατήρησης και δύναμη πυρός, προσθέτουν οι IDF. 

 Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA δεκαπέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τις νυχτερινές ισραηλινές επιδρομές.

Συγκλονιστικά είναι και τα βίντεο από την έκρηξη που έπληξε σχολείο των Ηνωμένων Εθνών στη Τζαμπάλια, στη βόρεια Γάζα το Σάββατο με τα περισσότερα θύματα να είναι γυναίκες και παιδιά όπως επιβεβαίωσε μια υπηρεσία παροχής βοήθειας του ΟΗΕ. Το περιστατικό του Σαββάτου ήταν το δεύτερο μέσα σε 24 ώρες που ένα σχολείο που διευθύνεται από την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες χτυπήθηκε, ανέφερε η υπηρεσία. Ωστόσο, δεν είχε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το τι προκάλεσε την έκρηξη ή ποιος ευθύνεται.

Ένα σχολείο στη Ζαϊτούν – το οποίο χρησιμοποιούνταν από 4.000 άτομα ως καταφύγιο – χτυπήθηκε επίσης την περασμένη Παρασκευή.

Αξιωματούχοι υγείας της Χαμάς δήλωσαν ότι δύο εκρήξεις στη Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα σκότωσαν μαζί 80 ανθρώπους ωστόσο, εκφράζονται φόβοι πως ο αριθμός των νεκρών είναι διπλάσιος.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) Philippe Lazzarini είπε ότι είδε «τρομακτικές εικόνες και πλάνα από δεκάδες ανθρώπους που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν» σε ένα από τα σχολεία της υπηρεσίας του «που στεγάζουν χιλιάδες εκτοπισμένους».

«Αυτές οι επιθέσεις δεν μπορούν να γίνουν συνηθισμένες, πρέπει να σταματήσουν», είπε.

Εισέβαλαν σε σπίτια ανώτερων αξιωματούχων της Χαμάς

Τα ισραηλινά στρατεύματα εισέβαλαν επίσης σε σπίτια ανώτερων αξιωματούχων της Χαμάς στην πολυτελή συνοικία Ριμάλ της πόλης της Γάζας, σύμφωνα με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις.  Μεγάλο μέρος του Ριμάλ, που κάποτε ήταν μια από τις πιο ζωντανές γειτονιές της Λωρίδας, έχει καταστραφεί από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

Τα στρατεύματα εντόπισαν περίπου 35 φρεάτια τούνελ και δεκάδες όπλα και σκότωσαν αρκετούς στελέχη της Χαμάς. Οι δυνάμεις εισέβαλαν επίσης σε στρατιωτικό στρατόπεδο της Χαμάς στην περιοχή Ριμάλ, εντόπισαν μια αποθήκη όπλων και επτά εκτοξευτές ρουκετών.

 

Απομακρύνθηκαν 31 πρόωρα από το νοσοκομείο Αλ Σίφα

Πληρώματα ασθενοφόρων της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου απομάκρυναν 31 πρόωρα βρέφη από το νοσοκομεία Αλ Σίφα, αφού υπήρξε συντονισμός με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αλλά και το Γραφείο Συντονισμού για Ανθρωπιστικά Ζητήματα του ΟΗΕ.

Τα βρέφη μεταφέρθηκαν στα νότια της Γάζας «για την προετοιμασία της μεταφοράς τους στο νοσοκομείο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στη Ράφα», σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο.

Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών είναι θύματα του πολέμου, αναφέρει ο ΠΟΥ, συμπεριλαμβανομένων πολλών με σύνθετα κατάγματα και ακρωτηριασμούς, τραύματα στο κεφάλι, εγκαύματα, τραύμα στο στήθος και στην κοιλιά και 29 ασθενείς με σοβαρά τραύματα στη σπονδυλική στήλη που δεν μπορούν να κινηθούν χωρίς ιατρική βοήθεια.

Σε πολλούς ασθενείς τα τραύματα έχουν μολυνθεί λόγω έλλειψης μέτρων ελέγχου των λοιμώξεων στο νοσοκομείο και μη διαθεσιμότητας αντιβιοτικών.

Αρκετοί ασθενείς έχουν πεθάνει τις τελευταίες δύο με τρεις ημέρες λόγω του τερματισμού των ιατρικών υπηρεσιών, δήλωσε ο ΠΟΥ. Η ομάδα της ανέφερε ότι είδε έναν ομαδικό τάφο στην είσοδο του νοσοκομείου, όπου τους είπαν ότι περισσότεροι από 80 άνθρωποι ήταν θαμμένοι.

ΠΗΓΗ https://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου