Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023

Θεαματική προέλαση με βρετανική «σφραγίδα» για τους Ουκρανούς στον Δνείπερο: Απώθησαν τους Ρώσους 8 χλμ από την όχθη [photos, videos]


FILE PHOTO: Εικόνα από την εκπαίδευση των Ουκρανών πεζοναυτών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Screenshot via YouTube@RoyalMarines/

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι απώθησε τις ρωσικές δυνάμεις σε βάθος “3 ως 8 χιλιομέτρων” στην αριστερή όχθη του Δνείπερου η οποία τελεί υπό ρωσική κατοχή, δίνοντας μια πρώτη εκτίμηση σε αριθμούς για την προέλαση των ουκρανικών στρατευμάτων σε αυτήν την ζώνη έπειτα από μήνες αντεπίθεσης χωρίς μεγάλα κέρδη.

Οι αμφίβιες επιχειρήσεις πραγματοποιούνται από δύναμη Ουκρανών πεζοναυτών οι οποίοι τον περασμένο Αύγουστο επέστρεψαν από εκπαίδευση σε επιχειρήσεις με μικρά πλωτά σκάφη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

“Οι προκαταρκτικοί αριθμοί κυμαίνονται από 3 ως 8 χιλιόμετρα” λόγω γεωγραφικών και τοπογραφικών ιδιαιτεροτήτων της αριστερής όχθης του Δνείπερου, δήλωσε η εκπρόσωπος του στρατού Ναταλία Γκουμένιουκ στην ουκρανική τηλεόραση.

  • Εφόσον επιβεβαιωθεί η προέλαση αυτή, θα είναι η μεγαλύτερη προώθηση του ουκρανικού στρατού απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις για μήνες.

 

Η εκπρόσωπος δεν διευκρίνισε ωστόσο αν οι ουκρανικές δυνάμεις ελέγχουν πλήρως την ζώνη αυτή της περιφέρειας της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, ή αν ο ρωσικός στρατός αποσύρθηκε από αυτές καθώς βρισκόταν αντιμέτωπος με τις επιθέσεις των δυνάμεων του Κιέβου.

  • “Ο εχθρός συνεχίζει να ρίχνει πυρά πυροβολικού στην δεξιά όχθη”, συνέχισε η εκπρόσωπος, υπολογίζοντας τον αριθμό των Ρώσων στρατιωτών που βρίσκονται στη ζώνη αυτή σε “αρκετές δεκάδες χιλιάδες”. Ομως, «τώρα οι όλμοι τους δεν μπορούν να χτυπήσουν τη δεξιά όχθη, οπότε το βλέπουμε ως ένα σίγουρο επίτευγμα».

“Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε”, συμπλήρωσε.

Η  ουκρανική αντεπίθεση κλιμακώνεται 

Η αντεπίθεση που εξαπέλυσε τον Ιούνιο το Κίεβο στις ρωσικές δυνάμεις δεν είχε στεφθεί με επιτυχία, καθώς επέτρεψε στον ουκρανικό στρατό να θέσει ξανά υπό τον έλεγχό του μόνον λίγα χωριά στο νότιο και το ανατολικό τμήμα της χώρας. Τουλάχιστον μέχρι σήμερα.

Η ανακοίνωση για την απώθηση των Ρώσων στην αριστερή όχθη του Δνείπερου, έρχεται μετά την πρώτη επίσημη ανακοίνωση του Κιέβου την περασμένη Τρίτη, η οποία επιβεβαίωνε ότι πριν από ένα μήνα οι δυνάμεις του κατέλαβαν ένα προγεφύρωμα εκεί – ένας σημαντικός στόχος στην αντεπίθεση της Ουκρανίας.

Ένα προγεφύρωμα στην αριστερή όχθη του Δνείπερου θα επιτρέψει μια βαθύτερη επίθεση στο νότο, αν και θα απαιτούσε την ανάπτυξη περισσότερων στρατευμάτων στη δυσπρόσιτη ελώδη περιοχή.

Η διοίκηση Πεζοναυτών της Ουκρανίας σε ανακοίνωσή της την περασμένη Παρασκευή υποστήριξε ότι οι άνδρες της κατέστρεψαν εκατοντάδες ρωσικά άρματα και οχήματα μάχης σε συγκρούσεις στην ανατολική όχθη του ποταμού .

Η δήλωση της Παρασκευής ήταν η πρώτη επίσημη ανακοίνωση από το Κίεβο για ρωσικές απώλειες , που προέκυψαν από τις ρωσικές προσπάθειες, μέχρι στιγμής ανεπιτυχείς, να εξαλείψουν τα οχυρά του Κιέβου στην ανατολική (αριστερή) όχθη της μεγαλύτερης πλωτής οδού της Ουκρανίας, στη νότια περιοχή της Χερσώνας.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Αύγουστο περίπου 1.000 Ουκρανοί πεζοναύτες επέστρεψαν από εκπαίδευση από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η εκπαίδευσή τους από το σώμα των British Royal Marines αφορούσε σε αμφίβιες επιχειρήσεις με μικρά σκάφη. Αυτά τα ουκρανικά “βατράχια” μετέχουν στις επιχειρήσεις στον Δνείπερο κι ως φαίνεται έπιασε τόπο η σκληρή εκπαίδευσή τους…

 

 

  • Οι πρώτες ουκρανικές επιδρομές μέσω ποταμών, από στρατεύματα ειδικών επιχειρήσεων σε μικρά σκάφη, αναφέρθηκαν σε ανοιχτές πηγές τον Μάιο.

Οι επίσημες δηλώσεις του ρωσικού στρατού τον Οκτώβριο αναγνώρισαν ότι οι δυνάμεις του Κιέβου επιχειρούσαν στην ανατολική όχθη του Δνείπερου, αλλά τις χαρακτήρισαν, αναφέροντας ότι εξουδετερώθηκαν από το ρωσικό πυροβολικό και αεροπορικές επιδρομές.

  • Στις 30 Οκτωβρίου το Κρεμλίνο απέλυσε τον στρατηγό που διοικούσε όλες τις ρωσικές δυνάμεις στον νότιο τομέα, σύμφωνα με πληροφορίες, επειδή αυτός και το επιτελείο του απέκρυψαν από τα αφεντικά της Μόσχας το γεγονός ότι η ουκρανική αντεπίθεση ήταν για πρώτη φορά ισχυρή.

 

 

 

 

 

Με πληροφορίες από AFP/KyivPost/

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου