Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023

ΕΑΒ: ΑΡΧΥΤΑΣ προς ένταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις και η… “Νότια Μακεδονία”!


Ένα χρόνο μετά την αποκάλυψη του πρώτου drone επιτήρησης της Ελλάδας, εκπρόσωπος της κατασκευάστριας Ελληνικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) δήλωσε ότι έχει εκφραστεί ενδιαφέρον από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ενώ η εταιρεία αναζητά και διεθνείς πελάτες. Η ΕΑΒ παρουσίασε το Archytas, που προορίζεται για αποστολές αναγνώρισης και επιτήρησης, στη Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης πέρυσι. Η εταιρεία είχε δηλώσει εκείνη την εποχή ότι περίμεναν το πρώτο μοντέλο Archytas προπαραγωγής να είναι έτοιμο για δοκιμαστική πτήση τον Μάρτιο του 2024.

ΤΗΣ Elisabeth Gosselin-Malo
ΠΗΓΗ c4isrnet.com 
defensenews.com

Ο ρυθμός έκτοτε επιταχύνθηκε, καθώς το ελληνικό Υπουργείο Άμυνας φαίνεται πρόθυμο να επισπεύσει την εξέλιξη, ανέφεραν στελέχη της ΕΑΒ στο Defense News μιλώντας στο Dubai Airshow. «Τώρα σχεδιάζουμε να πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση πριν από το τέλος του έτους ή στις αρχές Ιανουαρίου 2024», δήλωσε η Αναστασία Αλεξοπούλου, ανώτερο στέλεχος της ΕΑΒ. «Αν και δεν υπάρχει ακόμη επίσημη παραγγελία, υπάρχει η αίσθηση του επείγοντος με τις ελληνικές αρχές να επιθυμούν επιταχύνουν τα πράγματα για τον Archytas», πρόσθεσε.

Το drone Archytas μπορεί να πετά για έως και τέσσερις ώρες και είναι ικανό να μεταφέρει ωφέλιμα φορτία άνω των 14 κιλών (31 λίβρες). Η πρόθεση της ΕΑΒ είναι να το πουλήσει πρώτα στην Ελλάδα και στη συνέχεια να προσελκύσει διεθνείς πελάτες. Στην αμυντική έκθεση της Αθήνας DEFEA τον Μάιο, τη “Νότια Μακεδονία” (ορθογραφικό λάθος; Εννοεί πιθανότατα “Βόρεια Μακεδονία”) και η Κροατία εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για το σύστημα, σύμφωνα με την κα. Αλεξοπούλου.

Η ίδια πρόοδος δεν παρατηρείται και για το UCAS Grypas της εταιρείας. «Δεν θα παράγουμε πρωτότυπο του Grypas μέχρι να εξασφαλιστεί πελάτης και προς το παρόν, αν και ελπίζουμε ότι θα είναι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, τίποτα επίσημο δεν έχει εξασφαλίστηκε», είπε η κα. Αλεξοπούλου.

Η πρώτη φάση του έργου αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Η φιλοδοξία να ενισχυθούν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με drones από την εγχώρια βιομηχανία ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, καθώς η χώρα παραμένει σε μια ιστορική αντιπαλότητα με τη γείτονά της Τουρκία, η οποία είναι η ίδια ισχυρή δύναμη στον τομέα των drone.

ΠΗΓΗ https://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου