Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023

Γιατί μια παλιά επιστολή του Οσάμα μπιν Λάντεν έγινε viral στο Tik Tok - Το αντισημιτικός μένος και η απήχησή του


Η "επιστολή προς Αμερική" του Οσάμα μπιν Λάντεν γίνεται viral - Γιατί ο αντισημιτικός λόγος του ηγέτη της Αλ Κάιντε βρίσκει τόσο μεγάλη απήχηση

Τα σχόλια που με εμφατικό τρόπο προτρέπουν άλλους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να διαβάσουνν την επιστολή που ο άλλοτε ηγέτης της Αλ Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν έγραψε το 2002 τιτλοφορώντας την "Προς Αμερική" είναι ακόμα μια απόδειξη της τεράστιας απήχησης του αντισημιτικού λόγου.

Στο κείμενο που συντάχθηκε πριν πάνω από μία 20ετία για να αιτιολογηθούν οι επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους την 11η Σεπτεμβρίου 2001 με σχεδόν 3.000 νεκρούς, υπάρχουν φράσεις όπως "το Ισραήλ πρέπει να εξοντωθεί" αλλά και απειλές κατά των Εβραίων με απευθύνσεις όπως "Εβραίοι, που ελέγχεται την πολιτική, τα μέσα ενημέρωσης και την οικονομία..."

Το τελευταίο διάστημα, μετά την ολέθρια επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ με τη σφαγή 1.200 Ισραηλινών στις 7 Οκτωβρίου και την έναρξη του πολέμου στο Ισραήλ, η διάχυση της επιστολής μεταξύ χρηστών κυρίως του TikTok αλλά και άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις.

"ΟΛΑ βγάζουν νόημα τώρα"

Αρκετοί είναι εκείνοι που εκλαμβάνουν την επιστολή μίσους του Μπιν Λάντεν ως "εξήγηση για όλα όσα συμβαίνουν στην Παλαιστίνη".

Χαρακτηριστικό είναι ότι πολλοί γράφουν: "Όλοι πρέπει να την διαβάσουν", λέγοντας ότι η επιστολή "ανοίγει τα μάτια", "εξηγεί τόσα πολλά" και οδηγεί σε μια "υπαρξιακή κρίση".

Κάποιοι άλλοι γράφουν με σιγουριά: "Είχε δίκιο", ενώ με συνωμοσιολογικό ύφος κάποιος άλλος απεφάνθη: "ΟΛΑ βγάζουν νόημα τώρα".

Πρέπει να σημειωθεί ότι μετά τη δολοφονία του Μπιν Λάντεν από τις αμερικανικές δυνάμεις το 2011, η Χαμάς τον επαίνεσε ως "ιερό πολεμιστή".

Η εφημερίδα Guardian "κατέβασε" την επιστολή

Εκείνη την εποχή, η επιστολή είχε αναδημοσιευθεί από μεγάλα διεθνή ΜΜΕ, όπως η βρετανική εφημερίδα Guardian που πλέον την έχει αποσύρει από τις ηλεκτρονικές σελίδες της, καθώς διαπιστώθηκε ότι το δικό τους άρθρο ήταν αυτό που γνώριζε τη μεγάλη διάχυση.

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι και το ίδιο το TikTok λαμβάνει μέτρα για τη μη διάδοση της επιστολής που περιέχει έντονο αντισημιτικό λόγο. Η κινεζική εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύει τα βίντεο που την προωθούν.

Δήλωση, και μάλιστα σε σκληρό τόνο, έγινε και από τον Λευκό Οίκο. "Δεν υπάρχει ποτέ δικαιολογία για τη διάδοση των απεχθών, κακών και αντισημιτικών ψεμάτων που εξέπεμψε ο αρχηγός της Αλ Κάιντα αμέσως μετά τη διάπραξη της χειρότερης τρομοκρατικής επίθεσης στην αμερικανική ιστορία", δήλωσε ο αναπληρωτής γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου Άντριου Μπέιτς απαντώντας σε ερώτηση των Times of Israel.

ΠΗΓΗ https://www.thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου